Ålesund - reisetips til ting å gjøre

Ålesund - reisetips til ting å gjøre

Byen der fjell og fjord møter hav. “Ålesund kunne vært bakteppe for et nordisk eventyr – med en moderne vri”, skriver National Geographic. Her er FINN Reises guide til ting å gjøre i Ålesund.

Ålesund på Sunnmøre i Møre og Romsdal, er fylkets største by med ca 50 000 innbyggere. Her kan du vandre, stå på ski, beundre Ålesunds jugendstilarkitektur, utforske fjordene eller bare lene deg tilbake å nyte utsikten.

Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene, og det er ingen tilfeldighet at det er blant de mest besøkte turiststedene i Norge. Mange starter her når de skal utforske Geirangerfjorden eller de snødekte toppene i Sunnmørsalpene.

 • Historiske hus i Ålesund gamle havn

  Historiske hus i Ålesund gamle havn - Foto: Getty Images

Byen der fjell og fjord møter hav

Den spesielle arkitekturen i sentrum av Ålesund er et resultat av den katastrofale bybrannen i 1904, da hele 850 hus brant ned og hele sentrum ble lagt øde. Etter bybrannen ble byen gjenreist i jugendstil, og Ålesund er med i Réseau Art Nouveau Network, et europeisk nettverk av jugendstilbyer sammen med blant annet Barcelona, Brussel, Glasgow, Wien og Riga.

Ålesund dekker flere øyer og strekker seg helt ut i Atlanterhavet. Beliggenheten er unik og besøker du byen må du stadig se opp. Opp på de spisse fjellene som stiger nesten 2000 meter til værs, rett opp fra de safirblå fjordene. Opp på den vide himmelene over fjelltoppene, og opp på de vakre fasadene i bybildet. Ålesund byr på en aktiv ferie og fra februar til juni er fjellene populære offpist- og topptur-destinasjoner. Resten av året kan du fiske i fjordene, innsjøene og elvene for her er det fullt av fisk. Her får du fort en sværing på kroken.

 • Kveldsstemning med nordlys over Ålesund

  Kveldsstemning med nordlys over Ålesund - Foto: Getty Images

Mat og kultur

Ålesund er en av verdens største eksporthavner for klippfisk og har en travel fiskerihavn midt i sentrum. Her selges det fersk fisk og sjømat, og restaurantene i byen serverer både norske og internasjonale retter med fokus på kortreist mat fra naturens eget spiskammer. Årlig er byen vertskap for Den Norske Matfestivalen, noe som tiltrekker seg matelskere fra hele verden.

Det arrangeres flere festivaler i Ålesund, som blir regnet som regionens kulturelle sentrum. I tillegg til den norske matfestivalen, arrangeres årlig musikkfestivalen Jugendfest og Høstscena Ålesund teaterfestival.

Mulighetene for overnatting er mange i Ålesund, og du finner både hotell, hytter og camping. Ønsker du å oppleve det lille ekstra bør du tilbringe en natt på det historiske hotellet Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden, og neste natt i et fyr i Ålesund sentrum. Av hotell så kan man for eksempel velge seg Scandic Ålesund nede ved vannet, Scandic Scandinavie eller sjarmerende Hotel Brosundet.

 • Sommerstemning i Ålesund

  Sommerstemning i Ålesund - Foto: Getty Images

Attraksjoner i og rundt Ålesund

Byen legger opp til aktiv ferie og fjellturer, uansett når på året du besøker Ålesund. Er du god til beins, bør du gå de 418 trappetrinnene fra Byparken opp til Fjellstua på byfjellet Aksla. Her ser du hele byen, Godøya, Alnes fyr og helt ut til fuglefjellet på Runde.

Kjør ut til Alnes fyr som ligger ytterst i havgapet. Det gamle fyrtårnet med en koselig café er et fantastisk skue hvor hav møter fjell – uansett hvor værhardt det er. For å komme hit må du kjøre gjennom flere undersjøiske tunneler, noe som er en del av Ålesund sin sjarm.

 • Utsikt over Ålesund fra fjellet Aksla

  Utsikt over Ålesund fra fjellet Aksla - Foto: Getty Images

Et besøk til den populære Atlanterhavsparken er noe som gleder både store og små. Akvariet ligger kun 3 km fra Ålesund og er kåret til Nordens beste akvarium, samt et av Europas mest unike akvarier. Atlanterhavsparken er svaret på livet langs norskekysten og Atlanterhavet. Med utsikt rett mot storhavet, de rike fiskefeltene og de dype fjordene, kan man her observerer, oppleve og lære om livet i havet, slik naturen er.

Ønsker du en ekte topptur på din reise til Ålesund bør du bestige en av eller flere topper i Sunnmørsalpene. Det er balsam for sjelen for ekte fjellvandrere. En tur som er litt mindre anstrengende, men minst like flott er en tur til Sukkertoppen i Ålesund. Det er et kjent og kjært fjell for innbyggerne i Ålesund og fra toppen, 314 moh, har du glimrende utsikt i rundskue med by, fjell, kyst og fjord i ett!

Om Ålesund er startpunktet ditt for en lengre reise i Møre og Romsdal, bør du oppleve turiststedene på Nordvestlandet slik de lokale ferdes. Reis kollektivt med buss, ferge og hurtigbåt på de mest populære rundturene fra Ålesund, Molde, Kristiansund og Åndalsnes.

Været i Ålesund de neste 7 dagene

 • Lørdag 12°
 • Søndag 13°
 • Mandag 15°
 • Tirsdag 15°
 • Onsdag 12°
 • Torsdag 12°
 • Fredag 11°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.