Riga reiseguide – de beste reisetipsene

Riga reiseguide – de beste reisetipsene

Riga er Balitkums største by, og hovedstaden i Latvia. Byen har tilhørt både Tyskland, Polen, Russland og Sverige de siste 500 årene, men ble selvstendig i 1991. I dag er landet medlem av EU og Euroen ble innført i 2014.

I Riga er det gamlebyen og det historiske sentrum turistene trekkes til, og det er kanskje ikke så rart. Her er det flotte middelalderbygninger tilbake fra hansatiden Den nyere bydelen er bygget i jugendstil, eller art nouveau som det også heter. UNESCO lagt sin beskyttende hånd over Riga fordi byen har Europas flotteste art nouveau-arkitektur og best bevarte middelalderbygninger.

En reise til Riga er en reise i tid, fra middelalderen og jugendstiltiden på slutten av 1800-tallet. I byen står stalinistisk arkitektur fra sovjetperioden side om side med art nouveau-bygningene, og det gir rom for tid og ettertanke.

10 ting å gjøre og oppleve i Riga

Latvia sin hovedstad har mye å by på, og det meste er innen gangavstand i sentrum. Gamlebyen er et “must”, og skillet mellom den og den nyere bydelen med jugendstilen, går ved frihetsmonumentet som er et minnesmerke til ære for soldater drept under den latviske uavhengighetskrigen. Her finner du et hav av små og hyggelige tavernaer og kneiper.

Riga har Nord-Europas best bevarte Jugendarkitektur, med bygninger som har dekorerte fasader med spir og snirkelornamenter.

Tar du turen til Skyline Bar på Hotel Radisson Blu Latvija, får du byens desidert beste utsikt, og det er et greit utgangspunkt for å få et overblikk over byen. St. Peterskirken har et kirkespir på 70 meter hvor du også kan nyte utsikten, og i selve kirkespiret kan du oppleve både konserter og fotoutstillinger.

Hovedtorget i gamle Riga, Doma Laukums kan du om sommeren besøke de mange kaféene, ølteltene og barene. Her bør du også kunne få smake på Riga Balsam, byens stolthet. Dette er et krydderbrennevin som latvierne har brygget siden 1700-tallet. Den drikkes som en snaps, og skal etter sigende hjelpe mot vondt i magen.

Riga har også et permanent sirkus; Riga sirkus, som har sesong fra oktober til april. Det ble bygget sent på 1800-tallet, og den dag i dag opptrer både latviske og internasjonale kunstnere her.

Markedet i Riga er blant Europas største. Det ligger ved elven Daugava som renner tvers gjennom den latviske hovedstaden, nær buss- og togstasjonen. Riga sitt sentrale marked, Centraltirgus, ligger i fem tidligere luftskiphangarer, hvor hver hangar har sine produktområder som fisk, kjøtt og meieriprodukter. Utenfor hangarene er det mindre boder hvor du finner nesten alt. Særlig sko og støvler.

I Latvia er de fleste protestanter, men på tross av dette ligger den største russisk-ortodokse katedralen i Baltikum nettopp her i Riga. Den heter Kristi fødsel-katedralen og russisktalende latviere tenner de lange, tradisjonelle lysene hver dag.

House of blackheads er kanskje Riga sitt mest fotograferte hus, og ligger på den åpne plassen utenfor byens rådhus. Dette er et praktbygg fra 1400-tallet, men også en viktig historisk institusjon i Riga. Her drev i all hovedsak tyske, enslige handelsmenn sin virksomhet i flere hundre år. De gikk med sorte hetter, derav navnet Blackheads, og dannet et brorskap. En noe underfundig plikt dette brorskapet hadde den gang, var at hvert år pyntet de juletreet på rådhusplassen med blomster.

 • Bilde av Svenskeporten i den gamle bymuren i Riga

  Svenskeporten i den gamle bymuren i Riga - Foto: Getty Images

 • Bilde av katedralen i Riga

  Katedralen i Riga - Foto: Getty Images

Mat og drikke i Riga

Riga er kjent for god matkvalitet og lave priser, og du kan regne med å betale bare halvparten av hva vi betaler i Skandinavia. Latvisk mat består av svinekjøtt og poteter, grillet og røkt fisk. Porsjonene er store, ja noen vil kanskje si enorme. Men Riga har mange gode restauranter; armenske, russiske og georgiske, i tillegg til thai-, sushi- og pizza-steder.

Vil du ta reisen helt tilbake til middelalderen, gjør du det på Restaurant Rozengrals som ligger sentralt i gamlebyen. Denne middelalderrestauranten har innredet sin vinkjeller fra 1293 til et stemningsfullt spisested. De serverer autentiske retter etter middelalderoppskrift, som blir servert av servitører i tidsriktige klær. Stearinlys, interiøret og servitørene sender deg rett tilbake til hansatiden. Adressen til restauranten er Rozena 1, og det kan lønne seg å bestille bord i forkant.

SPA i Riga

Når man er i Baltikum, står ofte SPA-behandlinger på todo-listen. Her i øst er det langt billigere enn i Skandinavia, og de har over 200 års tradisjon med denne typen behandlinger for kropp og sjel.

Det finnes flere dagspa-salonger i sentrum av Riga, tilbudet er bredt og etterspurt, så det er smart å bestille behandlinger i forkant. Da slipper du skuffelsen om alt skulle være fullt.

Vil du til kysten og nyte frisk luft samtidig som du får spabehandlinger, er en drosje til spabyen Jurmala et stalltips. Jurmala er en koselig liten strandby med milelange sandstrender som vil gi deg ro i sjelen. Her finner du flere spahoteller, blant andre disse kan anbefales:

Riga er en utmerket by for hele familien, for kjærestepar eller venneturer. Det meste er i gangavstand og Baltikums kulturhovedstad har flere konserter og utstillinger å tilby sine gjester. Riga er perfekt for et weekendopphold, en forlenget helg eller et miniopphold, og jo lenger du blir, jo flere godbiter vil du oppleve.

Raske fakta om Latvia:

 • Innbyggertall: 2 millioner
 • Hovedstad: Riga, ca. 700 000 innbyggere
 • Valuta: Euro
 • Språk: Latvisk
 • Religion: Ulike former kristendom
 • Tidsforskjell: +1 time fra Norge
 • Flytid fra Oslo til Tallinn: 1t 30m fra Oslo/Gardermoen (direkte)
 • Flyplassen ligger bare 10 kilometer fra Riga by, og taxi er et godt alternativ (ca. 100 kr)
 • Taxi i Riga: Prisen for taxi er ikke høy sammenlignet med i Norge, men sørg for at sjåføren bruker taksameteret, så unngår du å bli lurt. Drosjene som står utenfor de største, internasjonale hotellene er som regel dyre å bruke

Les også:

 • Bilde fra rådhusplassen, House of the Blackheads og St.Peterskirken i Riga

  Rådhusplassen, House of the Blackheads og St.Peterskirken i Riga - Foto: Getty Images

Været i Riga de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag -2°
 • Søndag -3°
 • Mandag -6°
 • Tirsdag -5°
 • Onsdag -7°
 • Torsdag -8°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.