Romsdalen - reisetips til ting å oppleve

Romsdalen - reisetips til ting å oppleve

Opplev dalen med den smaragdgrønne elva Rauma, frodige fossefall, stupbratte fjellsider og flotte broer. Romsdalen er lang og smal med høye majestetiske fjell på hver side, og byr på mange dramatiske og flotte utsiktspunkter. Her er FINN reises tips til ting å gjøre i Romsdalen.

Romsdalseggen – en av Norges heteste fjellturer

For ti år siden var det knappe 300 som våget seg over Romsdalseggen. I fjor var det hele 30.000. Det er lett å skjønne hvorfor dette blir kalt et av Norges flotteste fjellverdener.

Øverst på Romsdalseggen har du orkesterplass til å skue over Romsdalsfjellene, med blant annet Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene. Du ser også over til Kongen, Dronninga og Store Trolltind langs eggen. Du skimter Molde og Norskehavet i det fjerne, og langt nede i Romsdalen kan du se Raumaelven slynge seg gjennom dalen, og togskinnene til Raumabanen.

Romsdalseggen er en av DNTs mest populære fjellturer i Norge. Denne luftige turen med panoramautsikt over noen av vestlandets mektigste fjell er 10 km lang og på det høyeste ligger det 1329 meter over havet. Turen byr på et variert landskap og kan tilpasses ulike vanskelighetsgrader. Romsdalseggens særpreg er at den byr på opplevelser og utsikt hele veien. Du går ikke til toppen for opplevelsen, wow-følelsen følger deg gjennom hele turen.

 • Trollveggen i Romsdalen

  Trollveggen i Romsdalen - Foto: Getty Images

Trollveggen – Nord-Europas høyeste, loddrette fjellvegg

Trollveggen er Europas høyeste loddrette og overhengende fjellvegg på hele 1000 meter. Dette er en krevende, men populær fjelltur for de som ønsker ekstra mosjon og utfordring. Belønningen får du på toppen med Norges bratteste utsikt. På motsatt side av Trollveggen rager Romsdalshorn opp i 1555 meters høyde, og det er et populært klatremål for både nasjonale og internasjonale klatrere.

Det var i Romsdalsalpene klatresporten oppstod i Europa rundt 1880, og du finner noen av verdens vanskeligste klatreruter her. I bunnen av Romsdalen skummer den tradisjonsrike lakseelva Rauma i vill og vakker natur, som ender i et 30-40 meters høyt juv og danner Slettafossen. Det velkjente toget på Raumabanen passerer flere av Norges mest imponerende fjellformasjoner, og Trollveggen er så klart en av dem på turen gjennom vakre Romsdalen.

Ønsker du mer historie om Trollveggen kan du besøke Trollveggen Besøkssenter som er en arkitektonisk perle. Den ble kåret til en av verdens 10 vakreste kafeer av Architectual Digest USA, og her kan du blant annet se film om Trollveggens historie med klipp fra klatrebragder og redningsaksjoner, basehopp og klatring.

 • Fra Romsdalsfjellene

  Fra Romsdalsfjellene - Foto: molarleo/Visitnorway.com

Opplev majestetiske Trollstigen

Trollstigen - Nasjonal Turistveg Geiranger - er en av Norges mest dramatiske og best besøkte attraksjoner. Noe den har vært helt siden åpningen i 1936. Det er en mektig veistrekning som går gjennom praktfull, vestnorsk natur, og på toppen er du 858 meter over havet.

Trollstigen gir en svimlende utsikt over bratte fjell, dype fjorder, høye fossefall og fruktbare daler. Veien er omkranset av majestetiske fjell som Kongen, Dronninga og Bispen, og byr på spektakulære opplevelser i hver av de 11 hårnålsvingene som slynger seg opp etter fjellsiden. Når du først er på disse kanter, anbefales et opphold på Hotel Union Geiranger som ble bygd i 1891, og ble i 2020 en del av De Historiske hoteller.

Selve Trollstigplatået er bygget i stål og glass som gir god beskyttelse mot vær og vind. Trollstigen derimot er laget slik at den går i ett med omgivelsene, så noen steder er veien hugget inn i fjellet, mens andre steder er den bygd opp med steinmurer. Det er imponerende å se brua over Stigfossen som er bygget i naturstein.

Selve strekningen som kalles Trollstigen er ikke spesielt lang, men Nasjonal Turistveg fra Geiranger til bunnen av Romsdalen er 10 mil. De siste årene har dette blitt en populær sykkeltur, men vær klar over at det er en tøff og brutal rute. Ønsker du heller at sykkelen skal gjøre jobben for deg, kan du leie el-sykkel hos Hotel Aak. Dette er en behagelig måte å komme seg til toppen, samtidig som du får nyte frisk luft og fabelaktig utsikt hele veien!

Nytt i 2022 er at også Hotel Aak har blitt en del av De Historiske hoteller.

 • Romsdalstrappa i Åndalsnes

  Romsdalstrappa i Åndalsnes - Foto: Matti Bernitz/visitnorway.com

Vandring i Romsdalen

Romsdalen er kjent som fjellsportens vugge, og her ligger toppene som perler på en snor. Den mest kjente er Romsdalseggen, men muligheten er mange og det finnes noe for alle. I høysesong går det daglige bussavganger fra Åndalsenes som tar deg til startpunktet for flere dagsturer med ulike rutealternativer.

En populær tur går fra toppen av Trollstigen og opp til Bispevatnet. Det er en god sti på fast fjell, turen starter på 747 moh og har en total høydestigning på 290 meter. Litlefjell en flott light-versjon av Romsdalseggen. Dette er en familievennlig tur, selv for små barn, for på toppen får du flott utsikt for lite strev. Nyt den fantastiske utsikten over til Trollveggen og Trolltindene, Åndalsnes og Romsdalsfjorden.

En fjelltur som er verdt å få med seg om du vil gå litt mer, er til fjellet Mannen – Norges mest omtalte mann. Den er en flott fjelltur i nydelig høyfjellsnatur helt ut til kanten av Romsdalen.

For de som liker en skikkelig utfordring er Stabbeskaret en fantastisk tur, og du får lønn for strevet på toppen da du kan nyte Norges mest dramatiske utsikt. Turen starter ved Trollstigen og går til kanten av Trollveggen. Herfra ser du loddrett ned i Romsdalen. Uansett om du vil bestige høye topper, vandre i fjellheimen eller ha med familien på tur – mulighetene i Romsdalen er mange!

 • Stisykling i Romsdalen

  Stisykling i Romsdalen - Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Kanskje en fjellflørt?

I følge DNT er siste halvdel av skoleferien høysesong for overnatting på turisthytter i fjellet. Det er derfor lurt å legge fjellturene til før 20. august om du ønsker å treffe folk med samme interesse for fjellet som deg.

Turistforeningen har organisert singelturer i mange år fra nettstedet Fjelltreffen, og det fylles fort opp på turene i august – det blir faktisk ofte venteliste. Men det fine med turistforeningshyttene er at uansett hvor mange mennesker det kommer til kvelden, så blir det plass til alle. Er rommene fulle, så er det ledige madrasser på gulvet. Med andre ord er det stor sjanse for å bli kjent med noen på en hytte der mange fjellinteresserte ferdes.

Er du av typen som synes det blir litt for masete med mange mennesker på hyttene, bør du legge fjellturene til de to siste ukene i august. Da senker stillheten seg igjen i fjellheimen.

Været i Romsdal de neste 7 dagene

 • Lørdag 12°
 • Søndag 12°
 • Mandag 15°
 • Tirsdag 14°
 • Onsdag 11°
 • Torsdag 11°
 • Fredag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.