Kristiansund - reisetips til ting å oppleve

Kristiansund - reisetips til ting å oppleve

Ytterst mot havet på 4 øyer som sammen danner et unikt havneområde, finner du den fargerike opera- og klippfiskbyen Kristiansund. Byen hvor du kan besøke fire “land”: Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet/Gomalandet og Frei. Her er FINN Reises tips til ting å oppleve i Kristiansund.

Kristiansund er en ren, vakker og åpen by som favner om havnen. Det er byen man tror Norges første bosettere holdt til. Byen ble nesten utslettet i 1940, da nærmere 900 hus brant ned etter bombing av byen. Mye av byen mistet sitt gamle særpreg, og du møter i dag en by som er bygget opp igjen de siste 50 årene. Om du besøker den gamle bydelen på nedre del av Innlandet kan du fremdeles oppleve hvordan det var å leve i Kristiansund før i tiden, med blant annet Dødeladen Café, Lossiusgården og kulturbrygger.

 • Yrende liv, fiskebåter og cruise, i havnen i Kristiansund

  Yrende liv, fiskebåter og cruise, i havnen i Kristiansund - Foto: Getty Images

Opera og klippfisk

Du vil fort oppdage at Kristiansund er en kulturby. Byen blir ofte kalt operabyen, og det er ikke uten grunn. Årlig vises det ca. 100 ulike forestillinger, og det er ca 600-700 unge dansere i byen. Det er nesten alltid noe som skjer i denne glade, fargerike byen. Årlig avholdes arrangementer som Operafestukene, Klippfiskfestivalen, Tahitifestivalen, Nordic Light International Festival of Photography og utendørs operaforestilling Donna Bacalao”, for å nevne noen.

Når du besøker Kristiansund, besøker du Norges store klippfiskby. Her finner du levende tradisjoner for bacalao og klippfiskretter på alle restauranter og de fleste kafeteriar i byen. Du bør også prøve en av Kristiansunds spesialiteter – ekte fish’n’chips, lokal kalt “fishan”, som serveres på byens gatekjøkken. Kristiansund har også et godt tilbud av overnatting, noe for enhver smak – hotell, camping, motell og rorbuer. Av de bedre hotellene kan raskt nevnes Scandic Kristiansund og Thon Hotel Kristiansund.

 • En smakebit av Atlanterhavsveien

  En smakebit av Atlanterhavsveien - Foto: Getty Images

Attraksjoner i Kristiansund

Kristiansund er porten til Atlanterhavsvegen som ligger på Averøy, byens nærmeste nabo i vest. Det er mange flotte turer å ta denne veien, og Atlanterhavstunnelen gjør det enkelt å flytte seg fra øy til øy på Nordvestkysten.

For de som kjenner Kristiansund er Sundbåten selve hjertet i byen. Det er en av verdens eldste kollektive transportmiddel som har vært i kontinuerlig drift. Du kan ta båten mellom de fire “landene”, en rundtur som ta ca 20 minutter.

Atlanterhavsbadet er et populært badeland og svømmehall som holder åpent hver dag, og er perfekt for familier på tur. Ønsker du heller å bruke beina finnes det mange fine turveier rundt Kringsjå og Vanndammene parkområde eller til Varden som kan friste med 360 graders panoramautsikt.

Været i Kristiansund de neste 7 dagene

 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag 10°
 • Lørdag
 • Søndag 10°
 • Mandag 11°
 • Tirsdag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.