Atlanterhavsvegen - tips til sykkelturer og øyhopping

Atlanterhavsvegen - tips til sykkelturer og øyhopping

Øyhopping er ikke bare et fenomen i Hellas, du trenger ikke dra lenger enn til nordvestlandet. De spektakulære øyene fra Ålesund til Kristiansund er verdt å oppleve om du ønsker en aktiv ferie. Her er FINN Reises guide til øyhopping og sykkelturer på Mørekysten.

Atlanterhavsvegen – opplevelser og minner for livet

Atlanterhavsvegen forbinder Averøy med fastlandet over øyer, holmer og skjær ved hjelp av 8 bruer. Det er en helt unik veistrekning som fører deg helt ut i selve storhavet. Det er en strekning på 8274 meter som er gratis å kjøre for alle, og er en av Norges 18 Nasjonale turistveger. Atlanterhavsvegen ble i 2005 kåret til århundrets byggverk i Norge. Denne strekningen mellom Bud og Kristiansund byr på en sammenhengende, unik opplevelse av kyst, kultur og historie.

Veien mellom himmel og storhav har vunnet flere kåringer i klassen som verdens beste. I 2007 slo den britiske avisen Guardian fast at Atlanterhavsvegen er verdens vakreste bilreise. I tillegg til å bli århundrets byggverk i Norge i 2005, ble denne imponerende veien som svinger seg fra holme til holme over åtte bruer, kåret til Norges flotteste sykkeltur i 2010.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen fra Kårvåg til Bud er 36 km lang, og har blitt en av Norges mest populær sykkelturer de siste årene. Atlanterhavsvegen har også blitt kåret til verdens beste på kjærlighetssorg av Lonely Planet. Dette sies å være stedet å dra for å pleie kjærlighetssorgen. Helst om høsten da utsikten, vinden, bølgene og måkeskrik gir den perfekte medisin for et såret hjerte.

 • Atlanterhavsveien

  Atlanterhavsveien - Foto: Getty Images

Overnatting langs Atlanterhavsvegen

Uansett om du opplever den fantastiske Atlanterhavsvegen med bil, buss eller på sykkel – bruk god tid og alle sansene! Kontrastene mellom en tur i glitrende sol med blikkstille hav, og et uvær som hersker fra nordvest, er ubeskrivelig. Du er garantert store naturopplevelser på Atlanterhavsvegen.

Ta en pust i bakken eller strekk på beina på den største rasteplassen på veien, Eldhusøya, en arkitektonisk perle beliggende midt i havgapet. Ønsker du et litt lengre stopp, er det en opplevelse å besøke Håholmen Havstuer. På sommeren går det daglig båtturer fra Atlanterhavsvegen til Håholmen Havstuer. I dag er det verneverdige fiskeværet Hustadvika Gjestegård på Hustadvika drevet av hotellkjeden Classic Norway som tilbyr overnatting, kro og restaurant. Dette har vært et møtested for fiskere, sjøfolk og farmenn helt siden 1700-tallet. Det organiseres fisketurer på både Håholmen og Strømsholmen, og flere av overnattingsstedene på Averøy tilbyr fisketurer i fiskebåt med skipper.

 • Nasjonal turistveg - Atlanterhavsveien

  Nasjonal turistveg - Atlanterhavsveien - Foto.: Getty Images

Reis kollektivt på øyhopping fra Ålesund til Kristiansund

Du trenger ikke kjøre bil selv eller bruke alle kreftene dine på å sykle for å oppleve Nordvestlandet og Mørekysten. Du kan reise kollektivt med buss, ferge og hurtigbåt på de mest populære turene fra Ålesund, Molde, Kristiansund og Åndalsnes. Ved å reise kollektivt til de kjente turiststedene i Møre og Romsdal får du en unik opplevelse, og du kan møte mange med samme interesse. Med ordinære FRAM-busser, ferger og hurtigbåter kan du reise slik de lokale ferdes i området, og det er på slike turer du kan få gode tips til skjulte skatter i nærområdet.

Været langs Atlanterhavsvegen de neste 7 dagene

 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

 • Utsikt over Atlanterhavsveien

  Atlanterhavsveien - et syn for øyet - Foto: Getty Images

Aktiv ferie er det noe av det vi nordmenn liker aller best, og på nordvestlandet er det alltid ting å gjøre. Bli med på rundtur i turist-Norges indrefilet fra noen av de største byene på Mørekysten. Her kan du velge å vrake i turer, og bli med på det du har mest lyst til.

Fra Ålesund kan du for eksempel bli med på rundtur til Finnøya og Ona. Sistnevnte er Norges sydligste levende fiskevær, og har rundt 25 fastboende. På Onakalven, som er øyas høyeste punkt, står kjente Ona fyr. Her oppe er det flott utsikt utover havet og mot fastlandet.

Starter du turen fra Molde kan du bli med på en rundtur helt ut til det ytterste mot havet, til den lille fiskeværet Bud. På Bud kan du nyte synet av vakre båthus og de søte små butikkene og kafeene. Du kan også gå langs “Kyststien” eller besøke Ergan kystfort.

Mulighetene er mange på Mørekysten, og det kan være vanskelig å velge. Husk at hvis du tar deg tid, så opplever du mer. Ingenting gir mer ro i kropp og sjel enn salt sjøluft og storslått utsikt.

God tur!

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler.

 • Kveldsstemning Storseisundet bru, Atlanterhavsveien

  Kveldsstemning Storseisundet bru, Atlanterhavsveien - Foto: Getty Images