Wien reiseguide - tips til ting å gjøre i Østerrikes hovedstad

Wien reiseguide - tips til ting å gjøre i Østerrikes hovedstad

Wien er kåret til verdens beste by å leve i for tiende år på rad, noe som har skapt en nysgjerrighet hos reisende og gjort Wien til et populært reisemål for mange. Det er ikke rart. Byen er tross alt kjent for å være hjemmet til noen av verdens mest legendariske artister, musikere og intellektuelle historikere, og i denne artikkelen vil du finne ut hvorfor du ikke vil gå glipp av denne kulturelle storbyen.

Wien er spesielt kjent for klassisk musikk og historie, men byen har så mye mer å by på! Her finner du våre tips over områder og attraksjoner som du absolutt ikke bør gå glipp av i Wien.

Inner Stadt

Wien har med årene blitt bygd ut fra og rundt den første og eldste bydelen, nemlig gamlebyen Inner Stadt. Inner Stadt er fortsatt like elegant og imponerende som det var for flere hundre år siden. Å gå seg bort i smågater fylt av klassisk wiener-arkitektur er enhver historikers drøm. Hest og kjerre vil passere deg på de brosteinsbelagte gatene mens du vindusshopper i noen av Wien sine mest luksuriøse nisjebutikker. Det kjente Hofburg palasset finner du her i gamlebyen, sammen med et av Wien sine viktigste landemerker, Stephandom. Den fantastiske, gotiske katedralen er kjent langt utenfor sine landegrenser og er en av Østerrike sine mest besøkte attraksjoner.

Neubau

Neubau er for Inner Stadt hva øl er til champagne - den yngre, hippere broren. Dette levende nabolaget er fylt av barer og kaféer, og er dermed svært populært blant unge både studenter og kreative sjeler. Det er her du vil finne noen av de beste second-hand og vintagebutikkene i byen. Det er også her du finner noen av Wien sine beste kunstmuseum og galleri. Neubaus MuseumQuartier er en diger grøt av utstillinger som gir deg muligheten til å hoppe fra galleri til galleri på null komma niks. Fra klassisk til moderne, du finner det her. En svært populær favoritt er Leopold museet som holder seg til kunst fra Østerrike, med Klimt, Adolf Loos og Egon Sciele som noen av de største navnene. Er du kunstinteressert kan du ikke forlate Wien uten å besøke byens fantastiske MuseumQuartier.

Mariahilf

Rett ved siden av Neubau finner du et noe mer boligvennlig område, selvom du fortsatt befinner deg midt i byen der det skjer. Mariahilf er det kulturelle knutepunktet i byen, med teateroppsetninger og bokhandelkaféer, ja her har du rett og slett fullt av kulturpåfyll å hente! Nabolager er også kjent for å være en hotspot for LGBTQ samfunnet. Her vil du finne alt du er på utkikk etter, fra Westbahnhof helt ned til MuseumQuartier, inkludert Wien sin hoved shoppinggate.

Naschmarkt

Den smittsomme energien fra det verdenskjente matmarkedet Naschtmarkt er umulig å unngå. Det gigantiske markedet er fylt med mer enn 120 boder og restauranter, og har holdt på siden 1500-tallet! Men det er ikke bare markedet som er fylt med deilige fristelser. Smågatene og deres mange, sjarmerende kaféer og barer er absolutt verdt å utforske. Naschtmarkt og området rundt er enhver foodies drøm!

Karmelitermarkt

Dette up-and-coming området ligger i det gamle, jødiske distriktet i byen. Nabolaget har eksistert helt siden 1670 og er derfor fylt med historiske monumenter som for eksempel et buddhisttempel og den fantastiske hagen Augarten med sine blomsterhager og franske palass, perfekt for en romantisk tur med din kjære. Nabolaget omringer markedet Karmelitermarkt som både tilbyr internasjonal og tradisjonelle restauranter. Området er roligere enn de tidligere nevnte distriktene og er et godt alternativ fra det travle sentrum.

 • Gatebilde fra Inner Stadt i Wien

  Gatebilde fra Inner Stadt i Wien - Foto: Getty Images

 • Bilde av Schönbrunn slott i Wien

  Schönbrunn slott i Wien - Foto: Getty Images

Danube øya

Der er ikke vanskelig å finne natur i Wien da over halvparten av byen er grøntareal. En stor del av dette finner du på øya som ligger midt i byen, nemlig Danube. Øya er 21km lang med elva Danube på en side og den nye Danubekanalen på den andre, så her er det med andre ord mange muligheter for svømming og andre utendørsaktiviteter som sykling, rulleskøyter og skating. Området er også veldig populært for grilling med familie og venner i sommermånedene. Hvert år forvandles øya om til en utendørs, gratis festival kalt Danube Island Festival som tiltrekker seg 3 millioner besøkende årlig!

Når du er i Wien vil du fort oppdage at byen har en levende matkultur med restauranter og mat fra hele verden. Fra tradisjonelle østerriske delikatesser til moderne og innovative fristelser - her finner du våre to utvalgte favoritter.

Zum Schwarzen Kameel

På tur i Østerrike er det vel gitt at man må prøve seg på den tradisjonelle retten tafelspitze (kokt kjøtt), så å finne et godt restaurantvalg for slike spesifikke delikatesser er viktig. Zum Schwarzen Kameel er en alt-i-et restaurant, bar og patisserie som tilbyr både lokale og internasjonale retter, om du skulle reise med noen som er redd for å prøve noe nytt. Her finner du garantert tafelspitze og de andre lokale favorittene som wienerschnitzel og desserten apfelstrudel. Restauranten selger også egne hjemmelagde produkt som syltetøy, sjokolade, olje og pasta som selges i nabobutikken.

Tian Bistro

Det er sjeldent å finne en fine dining restaurant med kun vegetarisk mat på menyen, og enda mer sjeldent er det å finne en som har fått en Michelin stjerne. Tian Bistro er 100% kjøttfri og fokuserer kun på å skape deilige veggieretter servert i elegante porsjoner. Eier Christian Halpers filosofi går ut på å kun bruke sesongbaserte råvarer for så å motbevise myten om at vegetarianere bare spiser “kaninfor”. Vegetarianer eller ei, dette er en opplevelse du bare ikke vil gå glipp av.

Et godt sted å lande etter en lang dag ute på storbyferie er essensielt for enhver av oss. Wien har mange flotte hoteller, og her finner du våre to favoritter.

Hotel Caroline Wien er et koselig hotell, perfekt for deg som reiser på budsjett. Det ligger i et livlig område utenfor turistkaoset, men når alle turistattraksjonene med en rask tur på U-Bahn.

Hotel Sacher Wien er et sjarmerende og privateid luksushotell for deg som er villig til å betale litt ekstra. Hotellet har vunnet flere priser, blant annet Beste Familieeide Selskap i Østerrike i 2016. Hotellet ligger et steinkast fra Albertina museet.

Er du like klar for en tur til Wien som det vi er, eller trenger du flere tips?

Les også:

 • Bilde av en klassisk Apfel strudel med vaniljeis i Wien

  Apfel strudel med vaniljeis mååå man smake på kafe i Wien - Foto: Getty Images

 • Panoramabilde over Wien med den langstrakte øya Danube

  Panorama over Wien med den langstrakte øya Danube - Foto: Getty Images

Været i Wien de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag 16°
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.