– Hæ? Går det an å reise på denne måten?

– Hæ? Går det an å reise på denne måten?

Ola fant sitt livs kjærlighet - gikk fra å være reiselederen som måtte bestille for alle kompisene - til å oppdage verden på en annen måte.

Helt siden han var liten har Ola Fretheim Brandsrud likt seg på reisefot. Mang en ferie med moren i oppveksten har gitt han en glede over å oppleve nye steder, kulturer og impulser som bare har vokst med årene. Likevel var det møtet med ei skikkelig kul dame, ja, den store kjærligheten faktisk, som skulle åpne øynene hans for en helt annen måte å oppleve verden på!

Den eneste av kompisene som gadd å bestille

Da Ola var yngre var han lite interessert i å tilbringe hele sommerferien hjemme i Drammen, som er der han kommer fra. Det ville bare føltes som en lang helg hele ferien, forteller han.

– Derfor var jeg veldig gira på å dra på hvert fall en tur i løpet av sommerferien. Det var kanskje ikke så mye destinasjonen som fristet meg, men heller tanken om at jeg måtte reise, sier han.

Men det var ikke alltid like lett å få med seg alle. Ola har reflektert over i ettertid om kompisene egentlig har hatt lyst til å være med, eller om de har blitt med fordi de følte seg tvunget til slutt.

– Altså, vi snakker nærmest "truing" til slutt, ler han.

– Neida, men det pleide å være sånn at jeg var den som fant destinasjonen, og så brukte jeg lang tid på å få alle med. Vi snakker myyye push, ringing og masing, gruppechatter og trusler om at "når jeg kommer hjem fra jobb i dag bestiller jeg, så da må du ha bestemt deg!".

Hvorfor tror du det var sånn? Hadde de egentlig ikke lyst?

– Jeg tror at mange er forelsket i tanken om å reise heller enn å faktisk reise. Og der mener jeg at flere har godt av å være mer ærlige med seg selv: trenger du egentlig den fete, spesielle turen for å ha det bra, eller har du det like digg ved et all inclusive hotell i ei uke? Eller hjemme i hagen med saftis og spreder, for den saks skyld. Det er ikke flaut å like det man faktisk liker, sier han.

Hæ? Går det an å reise på denne måten?

For fem år siden møtte Ola ei jente på jobb som lo av vitsene hans, og hadde et smil han ikke klarte å få ut av hodet. Og siden 1 + 1 ofte blir to, ble det Maroa-Iren og Ola til slutt. Selv om det ikke var reisingen som førte dem sammen direkte, fant de fort ut at det var en stor, felles interesse.

– Vi hadde ikke sittet her i dag hvis vi ikke delte samme glede for å reise og skape minner. Vi hadde vært sammen i litt over én måned før vi dro til Paris. Der spaserte vi rundt i fem dager, og spiste herlig mat fra morgen til kveld - da var lakmustesten bestått!

Siden den gang har Maroa-Iren og Ola vært i storbyer som Paris, New York, Los Angeles, Amsterdam, København, samt mindre steder på Pugliakysten, Sicilia, Bahiakysten i Brasil og Oaxacakysten i Mexico. Ola understreker at kvalitet er mye viktigere enn kvantitet når det gjelder reising, men at kvalitet ikke nødvendigvis betyr luksus.

– Kvalitet for oss er mer en helhetsopplevelse av kultur, mat og natur. Vi kan for eksempel gjerne vente en times tid på et bord eller gå 20 minutter ekstra hvis det venter en god matopplevelse i enden, sier Ola.

I tillegg til god humor, energi og engasjement, ble Ola fort også tiltrukket av Maroa-Irens reisefilosofi, som han har adopert mye av.

– Reisefilosofien til Maroa-Iren er ganske enkel: å leve mest mulig som en lokal på det stedet hun reiser til. Man vil aldri klare det helt så klart, for man er jo en turist som besøker et land på ferie, men man kan likevel velge å spise den lokale maten, bo i lokale nabolag og delta på lokale festligheter.

– For Maroa-Iren er denne måten å reise på en inspirasjon. Hun elsker å sitte på café og observere livet rundt seg - spesielt når hun ikke skjønner språket. Da blir de andre sansene så mye mer avgjørende, forteller Ola.

Vil du virkelig reise, eller tror du bare det?

Ola og Maroa-Iren er to temmelig fine folk som etterlater oss et interessant tankegods:

– Motivasjonen for å reise på tur bør ikke være at du skal kunne si til folk i ettertid at du har gjort noe i en ferie: tenk gjennom hva du faktisk har lyst til å få ut av en reise og gjør nettopp dét! Mamma har kost seg med all inclusive ved bassengkanten i ti dager og vært fornøyd med det, jeg kjenner at jeg får mer ut av å reise sånn som Maroa-Iren har vist meg at er mulig, sier Ola.

Akkurat nå er kjæresteparet i Brasil der de skal være i tre måneder og utforske stedet på lokalt vis.

– Det vi gjør i Brasil nå har vært Maroa-Iren sin greie i mange år, og jeg tenker bare sånn "hæ, går det an å reise på den måten her?", for det er så mye mer avslappende! Dette gir meg så mye mer.

– Bare ikke gidd å tenk på hjemreisen før du har dratt - det føler jeg det er mange som gjør. Nyt hver eneste dag på reise til det fulle, og husk å reis sånn som du vil, sier Ola.

Reis sånn som DU vil - og koooos deg! ☀️ ✈️