Kretas fantastiske strender

Kretas fantastiske strender

Kreta er den største øya i Hellas. Langs en kystlinje på over 1000 km finner du hundrevis av vakre strender. Noen er store og velorganiserte, mens andre er små, bortgjemte perler hvor du kan være alene, selv i høysesong.

Hellas er både kjent og attraktivt for sine strender og bademuligheter. Det gjelder også på Kreta. De beste strendene ligger ofte litt utenfor de hektiske turistområdene. Å finne en perfekt strand er ikke noe problem da det er fine, rene strender rundt hele øya. Noen strender er organiserte, mens andre er bortgjemte perler uten infrastruktur. Felles for dem alle er at de kan skilte med krystallklart vann.

Her er et knippe flotte strender du bør besøke om du skal på ferie til Kreta.

 • Kreta med barn - de beste tipsene

Strender i Chaniaområdet

 • Balos Beach

  er blant den mest eksotiske sandstrand på Kreta. Her finner du krystallklart, turkist vann og du kan bare vasse over lagunen og ende opp på en strandtaverna for forfriskninger og lune, greske retter. Hit kan du ta båt fra Kissámos, oppleve den lille øya Nisos Imeri Gramvoúsa på overfarten. Balos Beach ligger helt øverst på halvøya Gromvoúsa.

 • Falásarna

  er en strand som også ligger på halvøya Gramvoúsa, men litt lenger syd enn Balos Beach. Stranden er uendelig bred og lang, og små klippepartier deler den opp i mange strender. Her, lengst vest er vannet stille og langgrunt og det er god plass på stranden. Tavernaer, pensjonater og hoteller finnes i umiddelbar nærhet. Den gamle byen Chania er med på å skape en ferie komplett.

 • Elafonissi

  er en annen av de vakreste strendene i Chaniaområdet; en tropisk lagune med kritthvit sandstrand så langt øyet kan se. En strand som ligger helt sydvest på øya, og du kan vasse over til en den bitte lille øya med samme navn. Du finner både snackbarer og tavernaer på stranden.

 • Kreta Strender Elafonisi

  Elafonissi er en av de vakreste strendene i Chania-provinsen

Strender i Rethymnonområdet

 • Palmestranden Préveli

  er en fruktbare oase rundt en elvemunning på sydkysten av Kreta. Dette er en vaskeekte paradisstrand badet i tropisk lys. Her kan du også leie pedalbåter og ta deg en tur på egenhånd og se stranden med vaiende palmer fra sjøsiden. I nærheten finner du også Préveli-klosteret som spilte en viktig rolle under andre verdenskrig.

 • Agios Pavlos

  er en oase av en sandstrand omgitt av bratte skrenter. Derfor er det et dykke- og snorkelparadis. Vannet i denne runde bukten er glassklart, rolig og dypt. Langs klippekysten gjemmer fiskene seg i hulrom og hjørner. Dette er et av kreterne sine yndlingssteder på søndager hvor de nyter utsikten, maten og det lokale brennevinet ráki fra tavernaen.

Strender i Heraklionområdet

 • Matála Beach

  er kanskje mest kjent som hippie-beachen fra ’60- og ’70-tallet. En strand som ligger rett syd for hovedstaden Heraklion. Her slo blant andre Bob Dylan og Joni Mitchell seg ned på stranden, hadde ferie, og bodde i klippehulene til de kom på bedre tanker. Hulene er her fortsatt, men inngjerdet. Hippiene er byttet ut med turister på søken etter gylden sand mellom tærne, solsenger, ferie og skygge under parasoller laget av bambus.

 • Kreta strender Matala

  Matála Beach er kanskje mest kjent som hippie-beachen fra ’60- og ’70-tallet. Foto: Getty Images

Strender i Lasíthiområdet

 • Vái Beach

  ligger så langt nordøst du kan komme på denne mangfoldige øya. Her finner du øyas eneste, naturlige palmestrand, skal vi tro ryktene. Og sagnet forteller at reisende fra Afrika kom i land her, spiste dadler, spyttet ut steinene og ettersom tiden gikk, vokste det daddelpalmer her på Vái. En strand som er travel og du finner hele registeret av vannsportaktiviteter og tavernaer. Langt roligere strender og bukter finner du på den andre siden av klippene, både sørover og nordover.

 • Istro Beach

  omtrent 12 km syd for fashionable Agios Nikólaos, lokker med hvit sand, krystallklart vann og rolig atmosfære. Stranden er stor, og her er det rom for å leie en litt mer privat del av stranden, om du skulle ønske det. Et personlig preg på din ferie med strender og sol.

 • Kreta Vai Beach Lasithi

  Vái Beach. Her finner du øyas eneste, naturlige palmestrand, skal vi tro ryktene. - Foto: Getty Images

Bortgjemte strandperler på Kreta

Å finne en uberørt strand krever litt egeninnsats. Enten leier du en 4-hjulstrekker, eller du kan sette deg grundig inn i rutene til busser og båter. Gjør du det, kan du oppleve å nyte en dag på en strand helt for deg selv, også i høysesongen. Husk å ta med deg det du trenger, for her er det ingen solstol, parasoll eller kiosk. En original strandferie.

 • Aspri Limini

  eller ”Den hvite innsjøen” ligger like ved siden av den mer travle Elafonisi som nevnt ovenfor. Stranden er en liten, uorganisert strand med hvit sand. Klippene, som omgir stranden, skaper en naturlig barriere og en innsjø med hvit sand. Det er ingen naturlig skygge, og er en strand som fortsatt er helt uberørt.

 • Menies Beach

  ligger litt utenfor alfarvei, på halvøya Rodópou i Chaniaområdet. Om du ikke har bil, kan du ta båt fra Platanias. Stranden ligger ved utgangen av Fountas-kløften og er du lei av sand mellom tærne på din ferie er dette stedet for deg. Her er sanden byttet ut med småstein og vannet er mørke blått.

 • Macherida Beach

  ligger isolert, og her kan du kaste alle klærne. En strand som ligger i Chaniaområdet, noen kilometer nordøst for Chania by. Den ligger godt gjemt i en steinete bukt, som har dannet en en vakker liten strand med hvit sand og turkis vann, omgitt av vakre klipper.

 • Elafonisso lagunen på Kreta

  Elafonissi: en tropisk lagune med kritthvit sandstrand så langt øyet kan se Foto: Getty Images

Været på Kreta de neste 7 dagene

 • Tirsdag 11°
 • Onsdag 19°
 • Torsdag 21°
 • Fredag 22°
 • Lørdag 24°
 • Søndag 15°
 • Mandag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.