Rorbuferie i Lofoten

Rorbuferie i Lofoten

Norgesferie i Lofoten er ikke komplett uten å overnatte i en rorbu. De finnes over hele øyriket nord for Polarsirkelen. Her får du FINN reises tips fra Svolvær i øst til Reine i vest.

I Lofoten er det veldig populært å bo i rorbu eller i nedlagte fiskevær. En rorbu var i sin tid en sesongbolig for fiskere, og de var veldig viktige den gang fisket ble drevet fra åpne båter, og fiskebåten ikke hadde plass til også og brukes som bolig. Rorbuene har sin røtter langt tilbake i tiden, helt tilbake til 1100-tallet og på slutten av vikingtiden.

Rorbu – bo ved og på vannet

Det har blitt storindustri i Lofoten å leie ut rorbuer, og de kommer i mange varianter. Små og enkle eller store og luksuriøse over to etasjer. Feriegjester ønsker å bo slik fiskerne gjorde i gamledager, og i dag finner du rorbuer for enhver smak. De autentiske rorbuene er modernisert med innlagt vann, strøm og sanitæranlegg, gode senger og oppgraderte kjøkken.

Rorbuene ligger helt i vannkanten, og noen ganger er de bygget på påler i vannet. Du kan jo prøve å fiske direkte fra vinduet, eller kanskje hoppe uti å ta en morgendukkert.

Svinøya Rorbuer – ved Lofotens hovedstad

Svolvær er Lofotens hovedstad, og rett utenfor sentrum ligger Svinøya. Her finner du Svinøya Rorbuer som tilbyr overnatting i rorbuer som er idyllisk plassert mellom fiskemottak brygger, fiskehjeller og gammel, lokal bebyggelse. Har får du storhavet på den ene siden og dramatiske Lofotfjell på den andre. Rett og slett et lite Lofoten i miniatyr, med kort vei til fly, båt, buss, sentrum og butikker.

 • Henningsvær i Lofoten

  Henningsvær i Lofoten - Foto: Getty Images

Henningsvær – Lofotens Venezia

Turistene strømmer til fiskeværet Henningsvær i Vågan kommune hele sommeren, men tettstedet har allikevel klart å beholde både sjarm og hjerte. Henningsvær kalles Lofotens Venezia, fordi fiskeværet er bygd opp på holmer og skjær med moloer, valer og utfyllinger. Henningsvær er omkranset av hav på alle kanter, og er verdens mest berømte fiskevær. Siden sent på 1800-tallet var dette Lofotens viktigste fiskevær med sykestue, fiskerilege, kapell og fyr. Henningsvær Rorbuer har flere autentiske rorbuer til utleie og ligger helt i havkanten med god utsikt til Lofotveggen.

Ballstad – fortsatt aktivt fiskevær

Godt skjermet mot storhavet av store og små øyer i Vestvågøy kommune finner du fiskeværet Ballstad. Tettstedet har vært fiskevær i rundt ett tusen år, og er fortsatt et aktivt fiskevær , blant annet med en betydelig fiskeflåte og flere fiskemottak. Men også i Ballstad har rorbu-feberen etablert seg, og flere rorbuer kan leies gjennom sommeren, på Solsiden Brygge Rorbuer. Rett utenfor rorbuene er det en trivelig liten havn hvor du kan se vikingskipet til Lofotr Vikingmuseum.

 • Ballstad i Lofoten

  Ballstad i Lofoten - Foto: Getty Images

Nusfjord

Nusfjord er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær med lange tradisjoner fra Lofotfisket. Det ligger på Flakstadøya i Flakstad kommune, hvor du også finner et av Lofotens surfemekkaer. Fiskeværet har bare 26 innbyggere, så her finner du lett roen og kan nyte utsikt til fjell og hav fra stuene i de mange rorbuene på Nusfjord Rorbuer.

I Nusfjord finner du de fleste bygningene som var i bruk den gang fiskeværet var et av landets viktigste mottaksanlegg for fisk. Her kan du leie tradisjonelle rorbuer i autentiske omgivelser.

Reine Rorbuer – ytterst i Lofoten

Reine er et tettsted og fiskevær i Moskenes kommune. Her, nesten helt ytterst i Lofoten, ligger Reine Rorbuer som tilbyr rorbuer med helt unik beliggenhet. Reine er omkranset av eventyraktige fjell, fiskebåter og måkeskrik. Her varierer rorbuene i både størrelse og standard; fra rustikke til elegante og luksuriøse. Reine har 314 innbyggere, og E10 passerer gjennom bygda.

 • Nusfjord fiskevær i Lofoten

  Nusfjord fiskevær i Lofoten - Foto: Getty Images

Snaue 15 minutters kjøretur videre sør på E10, ender veien i Å. Et annet fiskevær hvor du kan overnatte på Å-Hamna Rorbuer og som kan skilte med to museer på Lofoten sin endestasjon:

 1. Lofoten Tørrfiskmuseum som formidler historien om tørrfisk gjennom en utstilling av redskaper og filmvisning i den gamle fiskebrygga på Å.
 2. Norsk Fiskeværsmuseum med Utstillinger som viser livet i fiskeværene langs norskekysten og arbeidet i lofotfisket de siste 250 årene.
 • Reine fiskevær i Lofoten

  Reine fiskevær i Lofoten - Foto: Getty Images

Slik reiser du til Lofoten

Du kan ankomme Lofoten både med bil, fly, ferge, hurtigrute og hurtigbåt, både fra nord og sør. Hurtigbåten trafikkerer mellom Bodø, Skrova og Skutvik. Det går daglige direktefly til Evenes som er et bra utgangspunkt for Lofotferien, her er det også større utvalg av leiebiler. Du kan også reise til Svolvær eller Leknes via Bodø.

Ønsker du å kombinere reise til Lofoten med andre norske kystdestinasjoner, kan du reise med Hurtigruten. Den har flere anløpshavner i det mektige Lofotområdet; blant annet Stamsund og Svolvær.

Nord-Norge er den største, men minst befolkede delen av fastlands-Norge, og dekker mer enn en tredjedel av landet. Landsdelen strekker seg fra idylliske Helgeland i sør til det ville området rundt Nordkapp. og midt i mellom disse to områdene, ligger Lofoten.

Været i Svolvær de neste 7 dager

 • Torsdag -6°
 • Fredag -7°
 • Lørdag -2°
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler!