Nordkapp - reisetips til ting å oppleve

Nordkapp - reisetips til ting å oppleve

Langt nord for polarsirkelen, der de iskalde vannmassene i Atlanterhavet og Ishavet møtes, finner du Nordkapp i Vest-Finnmark. Her får du FINN reises tips til ting å oppleve på Nordkapp.

Nordkapp ligger over 71 grader nord og rundt 2000 kilometer fra Nordpolen, helt i enden av den europeiske landmassen på Magerøya. Altså Europas nordligste punkt. Fra Nordkapplatået stuper fjellsiden 307 meter rett ned i Nordishavet. Litt ned i fjellskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted.

Når du står ytterst på det mektige platået, er det bare Svalbard som skiller deg og Nordpolen. Her kan du oppleve måneder med evig dag om sommeren, for solen går aldri ned fra midten av mai til slutten av juli.

 • Praktisk informasjon om Nordkapp

  Den italienske presten Francesco Negri var den første turisten til Nordkapp i 1664. I dag besøker over 250 000 turister Nordkapplatået hvert år i løpet av to-tre måneder midt på sommeren.

  Det er enkelt å komme seg til Nordkapp. Du kan enten kjøre E69 hele veien, eller ta fly til Honningsvåg som er nærmeste flyplass eventuelt fly til Lakselv. Lakselv blir også kalt "Nordkapp flyplass" da det bare er 2,5 timer å kjøre til Nordkapp. Der kan du leie bil, eller ta annen tilgjengelig transport videre. Det er også mulig å ta Hurtigruta som går i fast trafikk innom Nordkapp. TIPS: Husk å vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke finnes ubegrenset antall biler.

  Om du ankommer Nordkapp med bil, bobil eller motorsykkel så er det parkeringsavgift. Velger du derimot et miljøvennlig alternativ og ankommer Nordkapp gående, på sykkel, altså uten motorisert kjøretøy, så tilbys gratis inngang!

  Inngangsbillett til Nordkapphallen anbefaler vi at du forhåndsbestiller på nett.

  Utsikt over Nordkapplatået i Finnmark - Foto: Getty Images
 • Nordkapp på vinteren

  Det er populært å dra på både nordlyssafari, snøscootersafari og hundekjøring om du besøker Nordkapp om vinteren. Du kan for eksempel kombinerer snøscootersafari med nordlys og oppleve en reise gjennom naturskjønt område med fjorder, vidder og snødekte landskap.

  Det skal sies at Nordkapp om vinteren er for viderekomne. Bussen går kun en gang om dagen, og på Nordkapplatået er du i elementenes vold. Sørg for å være godt kledd, men du må jo kjempe litt og være forberedt når du skal besøke verdens ende på vinterstid.

 • Midnattsol og evige dager på Nordkapp

  Midnattsol over Nordkapp - Foto: Getty Images

  Det er ingen tvil om at sommeren er den mest populære tiden av året å besøke Nordkapp. Fra midten av mai til slutten av juli er det evige dager, for solen går aldri ned. Det er imidlertid ikke garantert å oppleve midnattssol i dette tidsrommet. Kalde og varme havstrømmer i Nordishavet gir nemlig en del tåke i området.

  Det er likevel mange ting å gjøre på Nordkapp på sommerstid. Det er flere utstillinger hvert år i besøkssenteret Nordkapphallen, og det frikirkelige Sankt Johannes kapell er et populært sted å gifte seg.

  Du kan også besøke den nordligste isbaren i verden, Artico Ice Bar. Ja, faktisk på sommeren. Isbaren ligger midt i Honningsvåg havn og er bygget opp av naturlig is fra området. Her kan du nyte en alkoholfri drink i baren, og la isens skjønnhet fascinere deg. Ønsker du en øl, kan du besøke det legendariske møtestedet Nøden.

 • Sett av nok tid til besøket på Nordkapp

  Honningsvåg i vinterdrakt, Finnmark - Foto: Getty Images

  Det kan bli hektisk om du kun setter av kun én kveld til å besøke Nordkapp, kanskje en nedtur i dårlig vær. Du får mer ut av turen din om du setter av litt mer tid til å oppdage Magerøya.

  På fuglesafari fra Gjesvær på vestsiden av Magerøya til Gjesværstappan får du et møte med hundretusenvis av fugler, blant annet lundefugl, alke, lomvi og havsule.

  Det er også populært å bli med på krabbesafari og fiske etter de svære stygge kongekrabbene. Du får samtidig anledning til å nyte de smakfulle monstrene etterpå, som er en delikatesse.

  Du bør også få med deg de små og fargerike fiskeværene i det nakne og mektige naturlandskapet, blant annet verdens nordligste, Skarsvåg. Herfra kan du gå til Kirkeporten, en naturlig buet fjellformasjon som er formet som en stor port. Gjennom her ser du selve Nordkapp og midnattssolen skinner gjennom porten mellom 24:00 og 02:00.

  Er du av den spreke typen kan du gå den lange vandreturen til Knivskjellodden, ca 8-9 timer frem og tilbake, hvor du kan se Nordkapplatået fra sjøsiden. Knivskjellodden er faktisk en god kilometer lenger nord, så med andre ord er Nordkapp egentlig Europas nest nordligste. Men bare egentlig, ikke tradisjonelt.

Været på Nordkapp de neste 7 dagene

 • Onsdag -7°
 • Torsdag -8°
 • Fredag -9°
 • Lørdag -6°
 • Søndag -6°
 • Mandag -5°
 • Tirsdag -4°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Vær tidlig ute med å bestille leiebil, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.