Hvalsafari og fiske i Vesterålen

Hvalsafari og fiske i Vesterålen

Nesten hele året kan du bli med på hvalsafari fra Andenes i Vesterålen. Nærkontakt med de majestetiske dyrene vil gi deg en opplevelse du sent vil glemme! Her får du FINN reises tips til din Norgesferie i Vesterålen.

 • Hvalsafari fra Andenes

  Fiskehavna i Andenes, Vesterålen - Foto: Getty Images

  Hele året arrangeres det hvalsafari i Vesterålen, men i høysesongen er i sommermånedene. Å oppleve noen av verdens største pattedyr på nært hold er en opplevelse for livet. Du kan se flere enn 6 typer hval i Vesterålen, og de største og mest kjente er spermasetthval, knølhval og spekkhogger.

  På sommeren kommer de store hvalene fra den meksikanske gulfen til Vesterålen for å spise seg opp på blekksprut. Vesterålen er en helårs hvaldestinasjon. På sommeren kan du få et glimt av de mektige spermasetthvalene, og på vinteren kan du vinke til knølhval og spekkhogger. Høysesongen er som regel fra mai til september fra både Andenes og Stø på yttersiden av Vesterålen. Båtene tar deg med ut til eggakanten hvor de 20 meter lange og 70 tonn tunge spermasetthvalene beiter i noen måneder på sommeren før de returnerer til varmere strøk.

  Det arrangeres flere turer som kombinerer hvalsafari og midnattssol, og besøk til et av Nord-Norges viktigste fuglefjell. Her kan du se tusenvis av lundefugl, havørn og andre sjøfuglarter i midnattssol. På denne tiden viser naturen og dyreriket seg fra sin beste side.

 • Fiskeeventyr i Vesterålen

  Strand på Andenes i Vesterålen - Foto: Getty Images

  Mange velger å besøke Vesterålen nettopp på grunn av de gode fiskemulighetene. I århundre har skreien vært den mest verdifulle fiskearten for folk i nord og i Vesterålen, og skreifisket fra januar til april er det viktigste sesongfisket i Norge.

  Historisk sett har halvparten av skreien søkt til områdene rundt Lofoten for å gyte. Men som følge av temperaturstigningen i havet har skreien de siste årene i stadig større omfang stoppet lenger nord. Det har gjort at havet utenfor Andøy, Øksnes og Bø har blitt et eldorado for skreifiske!

  I tillegg til skreifisk er de vanligste fiskeslagene torsk, sei, hyse og uer. Det er også muligheter for å fange laks og sjøørret, samt den store kveita.

  I Vesterålen tilbys det flere guidede fisketurer, og flere operatører tilbyr utleie av båt. Du finner også mange gode fiskeplasser på land.

Ha en opplevelsesrik tur!

Været i Vesterålen de neste 7 dagene

 • Torsdag -3°
 • Fredag -0°
 • Lørdag -1°
 • Søndag
 • Mandag -0°
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Ny sikkerhetsregler trer i kraft fra desember 2019. Det blir forbudt for hvalsafaribåter å komme nærmere enn 370 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Det er også forbudt å svømme, padle eller dykke nærmere enn 750 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Dette er innført for å unngå at folk setter seg selv og andre i fare.