Ferie på Helgelandskysten

Ferie på Helgelandskysten

Ønsker du deg en spektakulær ferie med øyhopping, kajakkpadling, sykkelturer og unike fjellvandringer? Da bør du velge å legge ferien til Helgelandskysten.

En ferie på Helgelandskysten i Nordland kan starte så langt sør som i Bindal kommune helt til Bodø i nord. På veien passerer du øyer som perler på en snor, kritthvite strender, bratte fjelltopper og unike padle– og sykkelmuligheter. I tillegg florerer det av kulinariske opplevelser som for eksempel kjøkkenet til kjendiskokken Jon Aga på Vega Havshotell, eller Helgelandskosten til Malin Arntsen på Klokkergården ved foten til fjellet Rødøyløva.

Helgelandskysten består av bortimot 10.000 små og store øyer, og flere av øysamfunnene har lagt særdeles godt til rette for turister.

Øyhopping fra Horn til Ylvingen og øyene

Helgeland har et godt utbygt trafikknett av båter som frakter deg til den øya du vil. Ta for eksempel ferge fra Horn til Ylvingen, øya der TV-serien Himmelblå ble spilt inn. Eller velg Dønna, et øysamfunn med cirka 800 fastboende hvor de fleste lever av fiske. En øy med unike sykkelmuligheter og flotte muligheter for overnatting. Øyene Rødøy, Træna og Vegaøyene er også verdt et besøk. Ønsker du en unik og utfordrende fjelltur? På øya Alsten i Alstadhaug kommune finner du De Syv Søstre, kanskje en av Norges mest kjente fjellformasjoner. Du kan velge mellom å ta alle toppene på en dag, eller dele opp turen over flere dager. Avslutt gjerne øyhoppingen på Lurøya og en tur på Lurøyfjellet.

Kajakk Helgeland

Helgelandskysten anses som en av Norges beste områder for havkajakk. Trange fjorder, storslåtte fjell og tusenviser av øyer, holmer og skjær gjør at en padletur blir magisk. Du finner enkelt en lun vik hvor du kan tilbringe dagen på en øde strand, helt alene. Eller du kan velge øyhopping med kajakken, og padle til flere øyer i løpet av en dag. Velg for eksempel å padle i skjermet farvann mellom Vegaøyan Verdensarvområde, eller mellom holmene ved Tomsvika og Tomma. På Tomma er du i ørnens rike, og hvis du gjør strandhugg på en av de mange fine strendene, vil du ha gode muligheter for å oppleve vår majestetiske fugl på nært hold.

 • Helgelandskysten i solnedgang

  Helgelandskysten i solnedgang - Foto: Getty Images

Sykkelturer på Helgelandskysten

Er du mer komfortabel med å bruke ferien på sykkelsetet, byr de mange små og kronglete veiene på øyene på idyllysk natur i rolig tempo. Terrenget er snilt og veinettet har få tunneller. Du kan enkelt ta med sykkelen ombord på fergene og komme deg til den øya, og det stedet du vil.

Fotturer på Helgelandskysten

På Dønnamannen kommer du hele 858 meter over havet, og kan gå til haken, nesa, leppa eller pannen på fjellet. Du bør beregne fem timer på turen, og bør ha gått i fjellet før. Turen anses som noe utfordrende. Dønnamannen ligger på øya Dønna og ser ut som en mann i profil. Det er rødmerket sti helt til toppen. Det siste stykket er bratt, men du kan bruke tau som er lagt ut for å føle deg sikker. Langs ruten har du fantastisk utsikt til De Syv Søstre, kanskje Helgelandskysten mest kjente fjell. Allerede i slutten av mai kan du, hvis snøforholdene ligger til rette for det, gå De Syv Søstre. Hvis du velger å ta alle toppene på én dag, bør du beregne 12-15 timer. Det er derimot fullt mulig å dele opp turen. Rødøyløva på Rødøy, 443 meter over havet, er en topptur for deg som vil ha en lett tur på 3-4 timer.

 • Lurøy kirke på Helgelandskysten, bygd 1812

  Lurøy kirke på Helgelandskysten, bygd 1812 - Foto: Getty Images

Torghatten – fjellet med hull

Med sitt hull midt i fjellet, er Torghatten utvilsomt et av verdens mest spektakulære turmål. Turen opp til hullet tar bare 25 minutter, og stien opp er godt tilrettelagt. Når du går gjennom hullet som er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, vil du opplever en fantastisk utsikt over øylandskapet.

Overnatting Helgelandskysten

Helgelandskysten byr på campingplasser, rorbuer og hotell. Store hotell finner du i Mo i Rana, Mosjøen, Brønnøysund og Sandnessjøen. Hvis du velger Sandnessjøen, bør du ta turen innom Alstahaug kirke. Alstahaug kirke er en av sju bevarte middelalderkirker i Nord-Norge, og tre av dem ligger på Helgeland. Dønnes og Herøy ligger også i Alstahaug prestegjeld. De tre kirkene blir kalt triangelkirkene.

Ønsker du en tur til en av øyene ute i havgapet finner du Vega Havhotell på Viksås på øya Vega. Hotellet drives av kjendiskokken Jon Aga og hans kone, og stedet er kjent for særdeles god mat og stor gjestfrihet. Vegaøyene står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og har blant annet et eget ærfuglmuseum. I tillegg byr de på elgsafari.

Været på Helgeland de neste 7 dagene

 • Tirsdag -5°
 • Onsdag -1°
 • Torsdag -2°
 • Fredag -2°
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

 • Fjellkjeden De Syv Søstre på Helgelandskysten

  Fjellkjeden De Syv Søstre på Helgelandskysten - Foto: Getty Images

Helgelandskysten camping

Rett ved flyplassen i Sandnessjøen finner du Sandnessjøen Camping. En campingplass som på ingen måte har sjenerende flytrafikk. Derimot er det god plass og båtutleie på campingplassen. Én kilometer fra Tømmervika Opplevelsessenter ligger Offersøy camping. Campingplassen frister med i alt 10 hytter som er fra 19 til 45 kvadratmeter store. I tillegg er det fullt mulig å sette opp telt og parkere campingvognen eller bobilen. Campingplassen har egen båthavn og ligger ved foten av fjellkjeden De Syv Søstre.

Rorbuer Helgelandskysten

På Brygga på Dønna, kan du bo i leiligheter helt nede ved vannkanten. Brygga har i alt fem leiligheter som alle er 60 kvadratmeter store. Brygga har også grillhus, badestamp og en rorbu. Langs vannkanten i Toftsundet på Toft ligger rorbuene til Norsk Havbrukssenter. Rorbuene sto ferdig i 2018, og har skandinavisk design.

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler!