Lofoten – strender og surfing

Lofoten – strender og surfing

På Norgesferie I Lofoten finner du strender like flotte som på Hawaii og i Karibien. Sanden er hvit, havet turkis og surferne er mange. FINN reise gir deg tipsene til et eldorado for surfere i Lofoten.

Den varme Golfstrømmen gjør klimaet i Lofoten mye mildere enn i andre områder i verden som ligger på samme breddegrad, som for eksempel Alaska og Grønland. Vintrene er milde og somrene forholdsvis kjølige. Januar og februar er de kaldeste månedene med en gjennomsnittstemperatur på -1°C. Juli og august er de varmeste, med en gjennomsnittstemperatur på 12°C. Mai og juni er de tørreste månedene, og oktober er den mest fuktige måneden. Her nord for polarsirkelen finner surferne sitt paradis. Mektige, hvitkledde fjell raver høyt og tar strandopplevelsen til nye høyder.

 • Surfing i Lofoten

  Eldorado for surfere i Lofoten - Foto: Getty Images

  Surfing i Lofoten foregår i all hovedsak ved Unstad på Vestvågøy. Her kan du boltre deg på en 200 meter lang hvit sandstrand og i viltre, arktiske bølger. Her ligger Unstad Arctic Surf, en campingplass hvor erfarne og tøffe surfere camper, surfer, spiser og koser seg. Her møter du både lokale og internasjonale surfere, profesjonelle så vel som uerfarne drømmere. Unstad er stedet for deg som mener surfing er det viktigste i livet, og folk har surfet her siden 1960-tallet.

  Allerede tidlig på 60-tallet var det lokale surfere som prøvde seg i bølgene. Men det var ikke før på 1980-tallet, da den Hemnesværingen Kristian Breivik viste bølgesurfingens sanne kunst, at det virkelig tok av. Siden den gang har interessen for Unstad bare vokst. Unstad er en liten bygd i Vestvågøy kommune i Nordland, med bare 19 innbyggere. Unstad ligger på vestsiden av Vestvågøya, på en kyststripe som lokalt også kalles «Yttersida». Bygda er omgitt av snøkledde fjell på 300–650 meters høyde, noe som gjør strandopplevelsen helt unik.

  Nettavisen kåret i 2018 Unstad strand til Norges nest beste strand på listen over Norges beste strender. Andre steder i Lofoten du kan surfe er Flakstad, Utakleiv, Kvalnes og Kvalvika. Utstyr til surfing kan du finne på FINN Torget.

 • Strender i Lofoten

  Ramberg strand i Lofoten - Foto: Getty Images

  Lofoten har noen av Norges og kanskje verdens vakreste strender. Omkranset av fjell og fjorder ligger kritthvite sandstrender og azurblått hav, de perfekte plassene for late sommerdager.

  En snau time syd for Unstad, i retning Å, finner du en den naturskjønne Skagsanden på Flakstadøya ved Ramberg. Hvit sand og turkisblått vann. Små bølger av turkisblått vann vaskes forsiktig over den hvite sanden mens fjelltoppene stiger opp i den blå himmelen over. Ordene arktisk og strand er vanligvis ikke nevnt sammen i samme setning, men i Lofoten er det kanskje noen av de mest spektakulære strendene du noensinne vil se.

 • Flere strender i Lofoten

  Vakker og mektig natur fra Uttakleiv i Lofoten. Foto: Getty Images

  Uttakleiv-stranden på Vestvågøy er Norges mest fotograferte strand: Den naturskjønne, steinete kystlinjen på venstre side av stranden gir nær ubegrensede fotografiske muligheter, mens den sandede midtre delen gir enda flere områder å utforske. Om vinteren vil du trolig sloss om plassen med andre fotografer, mens om sommeren er det en populær campingplass og midnattssoldestinasjon, med leirbål spredt over hele stranden. Med horisonten åpen i nord, er mulighetene store for å oppleve nordlyset.

  Midt i mellom Leknes og Svolvær ligger Gimsøy strand. Her ligger flere små, naturskjønne strender på rekke og rad. På en rolig sommerdag kan vannet her få en usedvanlig vakker farge, i kombinasjon med den kritthvite sanden. Da kan du lett bli lurt til å tro at du er et langt mer tropisk sted. Helt til du tør å legge på svøm. Da får nok pipa en annen tone, for kaldt i vannet, det er det. Gimsøy har også en flott golfbane, om du vil svinge køllen noen timer på fast grunn. Her kan du også oppleve midnattssolgolf.

 • Overnatting i Lofoten

  Omgitt av snøkledde fjell på 300–650 meters høyde, gjør strandopplevelsen helt unik. Foto: Getty Images

  Det finnes et utall campingplasser i hele Lofoten. Noen av dem er spesialisert for surfere, og du kan leie fullt surfeutstyr, kajakk, seilbrett og alt du trenger på disse stedene. Ønsker du mer komfort finner du et godt utvalg av hotell og pensjonater. I Lofoten er det også veldig populært å bo i rorbu eller i nedlagte fiskevær. En rorbu var en sesongbolig for fiskere, og de var veldig viktige den gang fisket ble drevet fra åpne båter, og fiskebåten ikke hadde plass til også og brukes som bolig. Rorbuene har sine røtter langt tilbake i tiden, ja faktisk helt tilbake til 1100-tallet, på slutten av vikingtiden.

 • Slik reiser du til Lofoten

  Du kan ankomme Lofoten både via bil, fly, ferge, hurtigrute og hurtigbåt, både fra nord og sør. Hurtigbåten trafikkerer mellom Bodø, Skrova og Skutvik. Det går daglige direktefly til Evenes som er et bra utgangspunkt for en ferie til Lofoten. Her er det også større utvalg av leiebiler. Du kan også reise til Svolvær eller Leknes via Bodø.

  Ønsker du å kombinere Lofotreisen med andre norske kystdestinasjoner, kan du reise med Hurtigruten. Den har flere anløpshavner i det mektige Lofotområdet; blant annet Stamsund og Svolvær.

Været på Unstad, Vestvågøy de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag 12°
 • Søndag 20°
 • Mandag 13°
 • Tirsdag 14°
 • Onsdag 11°
 • Torsdag 12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler.