Fiske og hvalsafari i Lofoten

Fiske og hvalsafari i Lofoten

Fiske hører med til et besøk i Lofoten, og jakten etter kveite trekker til seg sportsfiskere fra hele landet. På din Norgesferie til Lofoten kan du også få et glimt av de mektige hvalene som boltrer seg utenfor Vesterålen og Andenes.

I Lofoten kan du fiske fra land eller vann, sammen med andre aller alene. Har du ikke egen stang med deg på reisen, kan du leie en på de fleste rorbuanlegg. Om du ønsker å oppleve de mektige hvalene som leker seg utenfor Vesterålen, bør du ta en guidet tur.

 • Fiske i Lofoten

  Nappstraumen er kjent for å være ett av de beste fiskestedene i Lofoten. Her er du nesten garantert å få fisk, selv om det kan være lite andre steder. Her boltrer både torsk, sei, hyse og kveite seg, og spesielt kveiten trekker til seg håpefulle sportsfiskere.

  I Lofoten kan du leie båter å dra ut på fisketur alene, eller du kan bli med på en guidet og organisert fisketur.

  Havet utenfor Andøy, Øksnes og Bø er skreifiskernes mekka. I flere hundre år har skreien vært basis for folks eksistens i Nord-Norge. Selve skreifisket, også kjent som Lofotfisket, skjer i perioden januar til april. Da er det farlig å være skrei nord for Polarsirkelen.

  Når du utforsker kysten langs Lofoten, ser du gamle fiskevær med fargerike rorbuer som har huset fiskere og handelsfolk i flere hundre år. Det kan være lurt å ha med en erfaren båtfører med kunnskap om de gode fiskeplassene, eller padle kajakk mellom øyene og opplev sjøen på nært hold.

 • Havørnsafari i Trollfjorden med RIB

  Opplev havørn på nært hold i Lofoten - Foto: Getty Images

  Året rundt kan du bli med inn Trollfjorden, på let etter den majestetiske havørnen. Her kan du oppleve den magiske fjorden, kritthvite strender og en av de mest dramatiske fjordene i landet.

 • Vesterålen – hvalens rike

  På hvalsafari i Lofoten - Foto: Getty Images

  Vesterålen strekker seg vestover fra Fastlands-Norge og ut i Atlanterhavet. Området er næringsrikt og består av hundrevis av små og store øyer som danner en stor skjærgård. Ta en guidet hvalsafari om sommeren og få et glimt av mektige spermhval, eller vink til en spekkhogger og knølhval om vinteren.

  Lengst nord i Lofoten ligger Andenes, på Andøya. Her er et kort avstand til hvalfeltet, og du kan delta på guidede turer som også inkluderer omvisning på hvalsenteret. Slik at du har mest mulig kunnskap om dette mektige dyres biologi/økologi, hvalens plass i økosystemet og pågående forskning.

Været i Lofoten de neste 7 dager

 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag -4°
 • Tirsdag -2°
 • Onsdag -2°
 • Torsdag
 • Fredag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler.

Verdt å vite:
Ny sikkerhetsregler trer i kraft fra desember 2019. Det blir forbudt for hvalsafaribåter å komme nærmere enn 370 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Det er også forbudt å svømme, padle eller dykke nærmere enn 750 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Dette er innført for å unngå at folk setter seg selv og andre i fare.