Opplev fantastiske Vesterålen

Opplev fantastiske Vesterålen

Du befinner deg i hvalens rike. På smaragdgrønne øyer, omgitt av hval, sjøfugl og sel bor et kystfolk med en rik historie. I Vesterålen venter noe nytt over neste bru. Her får du FINN reises tips til din Norgesferie i fantastiske Vesterålen.

Nord for Lofoten og polarsirkelen strekker Vesterålen seg vestover fra Norges fastland og ut i det store Atlanterhavet. Området består av hundrevis av små og store øyer som danner en stor skjærgård. Det storslåtte landskapet i Vesterålen består av stor variasjon. Fredfulle strender, grønne, frodige jordbruksbygder, alpine høyfjell, dramatiske fjorder og dype daler.

Vesterålens største trekkplaster

Vesterålen er bokstavelig talt hvalens rike, og det er de majestetiske dyrene som tiltrekker seg det meste av turister til denne store skjærgården i nord. Ingen andre steder på norskekysten går kontinentalsokkelen så nær fastlandet. Dette gjør området til et ideelt utgangspunkt for hvalsafari – hele året. Du er nesten garantert å se hval selv på korte turer. Det beste utgangspunktet er Andenes, som arrangerer flest hvalsafari-turer i båt gjennom hele vinteren og sommeren.

Naturen og dyreriket viser seg fra sin beste side gjennom hele året i Vesterålen. Om vinteren er forholdene optimale for nordlys, og om sommeren vil midnattsolen sørge for at du kan speide etter hval hele døgnet.

“The Whale” – unik attraksjon på et unik sted

Er du typen som ikke liker å være i båt og kanskje er litt redd for det mektige havet, men likevel fascineres av verdens største pattedyr – da er “The Whale” noe du må sette på bucketlisten din om noen år.

The Whale” er et planlagt kunstprosjekt som kombinerer det beste fra naturens og kunstens verden samtidig som det vil romme både opplevelse, refleksjon, ny kunnskap og gammel visdom. For å bevare integriteten og essensen i det uberørte miljøet i Andenes på Andøya, vil bygningen smelte sømløst inn i landskapet. Beliggenheten er planlagt på eggakanten midt i beiteområde til hvalen, og ser du bygningen fra havet vil den unektelig se ut som en hvalhale som løftes opp fra havet, hvor de vertikale vinduene vil gi inntrykk av at vann drypper fra den.

Prosjektet skal bygges av det danske arkitektfirmaet Dorte Mandrup, og er planlagt ferdigstilt i 2022. Per august 2021 har 'The Whale' fått garanti fra regjeringen om at de vil ta en del av investeringen slik at fremdriften kan holdes.

Det siste nå er at arkeologer har oppdaget hellegulv fra vikingtiden, noe som kan sette en stopper for prosjektet da det kommer i konflikt med kulturminneloven. Fremover skal det derfor jobbes med å finne ut hvordan man kan finne løsninger som ivaretar både vern av kulturminner og utvikling. (Januar 2020)

Topp attraksjoner i Vesterålen

Det er få fjorder som kan konkurrere med Trollfjorden. Vesterålens mest fotograferte og omtalte fjord mellom tindene. Den 3 km lange fjorden har en åpning på 70 meter bredde og trenger seg dypt inn i den 1000 meter høye Trolltinden. Trollfjorden bråstopper i det mørke og fascinerende Raftsundet. Dette er hovedleia mellom Vesterålen og Lofoten.

Vandreturen fra det gamle fiskeværet Nyksund over fjellet til Stø fikk navnet Dronningruta etter at Dronning Sonja gikk her i 1994. Det er en populær tur på 15 km langs fjæra og opp i fjellet. Nordover ser du Andøya, østover Hinnøya og vestover ser du utover Atlanterhavet.

Skreifisk, off-piste og sykling

I århundre har skreien vært den mest verdifulle fiskearten for folk i Nord-Norge, og spesielt i havet utenfor Andøy, Øksnes og Bø. Skreifisket fra januar til april er det viktigste sesongfisket i Norge. Når du utforsker kysten her, vil du se gamle fiskevær med fargerike rorbuer som har huset fiskere og handelsfolk i århundrer.

En av de beste måtene å utforske Vesterålens kyst på, er å sykle Nasjonal turistveg Andøya. Veiene er lettsyklet, og for det meste lite trafikkerte.

De høyeste toppene i Vesterålen stiger mer enn 1200 meter opp av havet. Det byr på gode muligheter for topptur, fjelltur og skiferie med fantastisk utsikt over fjell og hav. I Vesterålen er det duket for aktiv ferie hele året.

Godbiter i Vesterålen

Besøk den 2,5 kilometer lange Bleikstranda som er Norges lengste strand. Men ikke forvent at vannet er varmt, selv på sommeren. I august bør du ta turen til den midtre delen av Andøya. Her finner du en pannekakeflat myr som bugner over av oransje molter på sensommeren. Fra vest ser du Andfjorden og helt til Senja.

Sortland, også kalt Den blå byen, er den største byen og kommunesenteret i Vesterålen. Her finner du en viltvoksende arkitektur av sveitser, malt tre, betong og glass. Sortland fikk navnet Den blå byen etter en vill ide fra 1998, nemlig å male hele byen blå. Siden den gang har en rekke bygg blitt malt blå, i alle mulige nyanser.

Været i Vesterålen de neste 7 dagene

  • Torsdag -3°
  • Fredag -0°
  • Lørdag -1°
  • Søndag
  • Mandag -0°
  • Tirsdag
  • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.