Opplev nordlys og samisk kultur i Tana

Opplev nordlys og samisk kultur i Tana

Den nordsamiske kommunen Tana i Øst-Finnmark er et eldorado for alle som elsker friluftsliv og er interessert i samisk kultur. Her får du FINN reises tips til nordlysaktiviteter og samisk kultur i Tana.

Tana, på nordsamisk Deatnu, er en liten kommune i Finnmark. Denne lille kommunen med 2800 innbyggere er et geografisk og kommunikasjonsmessig knutepunkt i Øst-Finnmark. Tana grenser til Finland og Karasjok i sør, og ligger nordvest for Båtsfjord og Vadsø. Kommunen har dype røtter fra samisk kultur og er et eldorado for alle som elsker friluftsliv.

 • Tanaelva – Norges nest lengste elv

  Landskapet i Tana er preget av den brede og mektige Tanaelva, som renner i slakt fall fra Finnmarksvidda, gjennom en skogkledd dal og ut i Tanafjorden.

  Elva er kjent som Norges viktigste lakseelv, og er kommunens største attraksjon. Dette gir Tana stor fisketurisme, og laksefisket er viktig for lokalbefolkningen. Det arrangeres også elvebåtturer langs vassdraget på Tanaelva.

 • Husky-safari og nordlysaktiviteter

  Tana husky ligger ideelt til i Tana kommune, og har en av verdens beste beliggenheter for å se det spektakulære nordlysshowet på himmelen. Det ligger midt i nordlysovalen, 70˚C nord, og her er det ofte klar himmel på grunn av et stabilt innlandsklima og lite lysforurensing.

  Tana kommune har mindre enn 3000 innbyggere, men over 4000 kvadratkilometer land. Det gir maksimalt med muligheter for å oppleve den fantastiske stillheten i den ville nordnorske naturen, og ikke minst å oppleve nordlysets naturlige skjønnhet som danser over himmelen.

  Det er flere måter å jakte på nordlyset i Tana. Du kan bo på et av overnattingsstedene i kommunen som tilbyr nordlyssafari på kveldene, eller du kan bestille hundekjøring med Tana Husky for en kveld eller to, og oppleve nordlyset fra hundesleden.

 • Nordlys på Tana bru

  Tana bru er et tettsted og handelssentrum for deler av Øst-Finnmark, og ligger på vestsiden av Tanaelva. Når det er klarvær, er dette et populært sted å se nordlyset. I mørketiden kan du se de flotte nordlysfargene danse over brua.

  I september 2020 ble den nye Tana bru lyssatt med en nordlysindikator, så lokalbefolkningen og turistene kan nyte fargene fra nordlyset selv når det er overskyet.

  Tana bru knytter i tillegg Øst-Finnmark sammen med Vest-Finnmark, og dermed også til hele Norge.

 • Bilde av statue av reinsdyr ved Tana bru i Finnmark

  Statue av reinsdyr ved Tana bru i Finnmark - Foto: Getty Images

 • Samisk kultur i Tana

  Samefolket i Nord-Norge har, og har hatt en livlig og fargerik kultur. Det bor ca 80 000 samer i Norge, Sverige, Finland og Russland til sammen, og rundt halvparten holder til i Norge. Sápmi er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde som hovedsakelig omfatter Finnmark, men hele Nord-Norge og Trøndelag regnes også med.

  Det er flere muligheter for å lære mer om den samiske kulturen om du besøker Tana. Et besøk på Tana museum vil gi deg innblikk i den elvesamiske kulturen i Tanadalen. Museets utstilling skildrer den elvesamiske kulturen som har endret og utviklet seg gjennom tidene. I utstillingen kan du blant annet se flere gjenstander av norsk og finsk opprinnelse som gir uttrykk for at Tanadalen har vært, og stadig er, en møteplass for ulike etniske grupper.

  Varanger samiske museum kan du oppleve en utstilling som dokumenterer og formidler den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger, samt samisk forhistorie og -samtid.

 • Samisk åpningssang i den nye Frostfilmen

  De siste årene har samisk kulturarv fått et oppsving, og i dag handler den om langt mer enn bare fargerike kofter og reindrift. Den kan sees i moderne kulturuttrykk i alt fra rapmusikk til samtidskunst til arkitektur og nyskapende design.

  Frode Fjellheim har fått æren for å ha bragt joiken til Hollywood, etter sitt samarbeid med teamet bak filmmusikken til Disney-filmen Frost. Samarbeidet førte til en samisk, joik-inspirert sang i filmens åpningsscene.

  Ønsker du å oppleve samisk festivalstemning arrangeres det årlig den populære Tana festivalen i forbindelse med Finnmarksløpet, som har sjekkpunkt i Tana.

 • Bilde av Tana kirke i Rustefjelbma i Finnmark

  Tana kirke i Rustefjelbma - Foto: Getty Images

Været i Tana de neste 7 dagene

 • Fredag -9°
 • Lørdag -13°
 • Søndag -18°
 • Mandag -15°
 • Tirsdag -16°
 • Onsdag -19°
 • Torsdag -12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Vær tidlig ute med å bestille leiebil, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.