Tips til sykkelferie i Øst-Finnmark

Tips til sykkelferie i Øst-Finnmark

Opplev den særegne og vakre naturen langs Nasjonal turistveg Varanger – på to hjul. Her får du FINN Reises tips til sykkelferie i Øst-Finnmark.

Vi har sykkelfeber! Stadig flere nordmenn og utenlandske turister bruker ferien på to hjul, og legger sykkelferien til Norge. Det gjelder syklister på alle nivåer. Enten du kaster deg utfor en downhill-løype, terrengsykling i villmarka, eller vil sykle langs naturskjønne landeveier.

Et av stedene som er i stadig vekst i sykkelmiljøet, er vårt nordligste fylke, Finnmark. Thor Hushovd har forberedt seg til flere internasjonale sykkelritt nettopp her, og har forelsket seg fullstendig i det nordnorske landskapet. Han understreker at opplevelsen av landskapet og naturen blir noe helt annen når du sykler. Du får bedre tid til å ta inn inntrykkene, både visuelt, samt luktene og det man føler direkte på kroppen, sier han til Dagbladet.

Hvor sykler NRK i sommer

Sommeren 2020 blir tidenes sykkelsommer. NRK håper å gjenta suksessen og planlegger over 100 timer direktesendt sykling fra Varangerbotn i nord til Lindesnes i sør. Foreløpig ser det ut til at første tråkk går av stabelen 9.juli, og går fra Varangerbotn til Ekkerøy og uken ender trolig i Hamningberg.

Varanger - Norges nordligste nasjonale turistveg

Musikkvideo med luftskipmasta som Amundsen brukte på veien til Nordpolen - Musikk DJ TinTin

Sykkelferie langs Nasjonal Turistveg Varanger

Langs det åpne havet i nord ligger det enormt med historie. Varanger er en 160 kilometer lang reise langs vegen til Ishavet. Én strekning, tusen opplevelser – der veien er målet.

Du sykler i arktisk klima gjennom bjørkeskog, myrterreng, klippelandskap og vidder. Lyset her er helt spesielt og du vil oppleve en ro langs veien som best forklares med at tiden stopper. En sykkelopplevelse av slående natur med månelandskap og et eksepsjonelt fugleliv.

Langs Nasjonal Turistveg Varanger, i blant annet Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøya, og Hornøya, er det bygget fuglekikkerskjul. Legg inn et pust i bakken og kanskje en matpause her, da du kan sitte i le mens du nyter landskapet og fuglelivet. Det er også gode sjanser for å oppleve reinsdyr på nært hold langs vegen.

Været i Varanger de neste 7 dagene

  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag -1°
  • Tirsdag -4°
  • Onsdag -1°
  • Torsdag -2°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Sykkeltips fra Varangerbotn til Hamningberg

Om du ønsker å legge sykkelferien til Øst-Finnmark, bør du starte i Varangerbotn. Turen er relativt lett, men det er en lang sykkeltur langs Varangerfjorden. Veistandarden er grei, lite trafikk og arkitektonisk pent utformede stoppesteder og utsiktspunkter.

Det er flere store historiske og kulturelle severdigheter langs Nasjonal turistveg Varanger. Det er verdt å ta turen innom det samiske museet og det hellige kulturminneområdet for ofre på Mortensnes, samt et stopp i Nesseby kommune, nordvest mot Tana.

Fiskeentusiaster bør teste ut laksefisket i Vestre Jakobselv, og et besøk i Vadsø og Vadsøya kulturpark byr på blant annet opplevelser fra Middelalderen.

På veien til Vardø kan du ta turen innom Kiberg, et viktig fiskevær i Finnmark som fortsatt har mye av den gamle værbebyggelsen. Det eksepsjonelle fuglelivet i Varanger får du oppleve på de vakre øyene Ekkerøya og Hornøya.

Det er også verdt å legge inn en avstikker til Vardø og et stopp ved Steilneset minnested. Her får du innblikk i hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Dette krever at du sykler gjennom en undersjøisk tunnel.

Den siste etappen fra Vardø til Hamningberg er den mest dramatiske med spisse klipper og sjøsprøyt. Flott, kontrastfylt natur mellom vidder og en dramatisk kyststrekning med strender, klipper og spredt bosetting. Terrenget er kupert og byr på særegen geologi. Velegnet for turister som både vil sykle og oppleve kultur og mennesker.

Det fraflyttede fiskeværet Hamningberg ligger ytterst på Varangerhalvøya. Unn deg en overnatting her og opplev en helt spesiell sjel med bygninger og kulturminner fra før andre verdenskrig. En fin måte å lade batteriene før du sykler de 160 kilometerne tilbake.

Verdt å vite: Bestill leiebil tidlig, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.