Fuglesafari

Fuglesafari til Pasvik og grense Jakobselv

Ta turen til dette eldoradoet for fuglekikking! Kanskje du er så heldig å få øye på brunbjørn og hvithval også. Her får du FiNN reises tips til fuglesafari til Pasvik og Grense Jakobselv.

Fuglesafari i Øvre Pasvik

Hvert år kommer det ivrige naturinteresserte for å oppleve de unike naturverdiene i Øvre Pasvik. Her finnes flere verneområder på grensen til Russland, mellom den norsk-russiske Pasvik naturreservat og Øvre Pasvik.

Øvre Pasvik og Pasvik nasjonalpark er lett tilgjengelig med bil sørover fra Kirkenes/Hesseng, omlag 110 km. For å få med deg de viktigste artene i området og spesielt i nasjonalparken, bør du sette av 2-3 dager her.

De viktigste områdene for fuglekikking i Øvre Pasvik er ved de grunne delene av Pasvikelva. Her kan du både vår og høst komme nært på ender, vadere, sangsvane, sædgås, krikkand, brunnakke, stjertand og mange flere.

Skogen i Pasvikdalen er en vestlig utløper av den sibirske taigaen, den store skogen på den nordlige halvkule. Her finner du flere østlige plante- og dyrearter som ikke er vanlig noen andre steder i landet. Trærne er flere hundre år gamle som gir hekkeplasser for rovfugler, spetter, ender og ugler.

Beste tiden for fuglesafari i Øvre Pasvik

Den beste tiden for fugletitting her er mellom mai og september. Kommer du i mai eller juni får du oppleve midnattssol, og da blir det aldri helt mørkt. På denne tiden kan det være lurt å snu døgnet litt, så du får oppleve de spesielle fugleartene som er aktive rundt midnatt. På denne tiden av døgnet øker også sjansen for å treffe på brunbjørn og andre pattedyr.

  • Utsikt mot Barentshavet ved Grense Jakobselv i Finnmark - Foto: Getty Images

    Utsikt mot Barentshavet ved Grense Jakobselv i Finnmark - Foto: Getty Images

Fuglesafari i Grense Jakobselv

Grense Jakobselv eller “Grensen” som det kalles lokalt, er en fraflyttet liten bygd i Sør-Varanger, på grensen mot Russland. Kommer du fra Kirkenes, er dette stedet det mest tilgjengelige for fugletitting langs Varangerfjorden. Her kan du oppleve både rovfugler og flere spennende arter av spurvefugler. Lappsanger kan sees her fra midten av juni til midten av juli.

Det er nok fugleliv ved Grense Jakobselv hele året, men fylkesvei 886 er vinterstengt over Jarfjordfjellet ved Vintervollen. Det gjør at det kun er tilgjengelig med fuglesafari i sommerhalvåret. Sesongen er vanligvis fra mai til oktober.

Om sommeren er det ofte mulig å se hvithval ved utløpet av Grense Jakobselv, noe som er en stor bonus når du er på fuglesafari. Arten kan være vanskelig å få øye på, spesielt når det blåser. Et tips er å se etter gul-hvite skumtopper, og sjekk spesielt de grunne områdene utenfor Lillesanden og Storsanden.

Været i Grense Jakobselv og Pasvik de neste 7 dagene

  • Lørdag -12°
  • Søndag -14°
  • Mandag -12°
  • Tirsdag -12°
  • Onsdag -14°
  • Torsdag -14°
  • Fredag -7°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Bestill leiebil tidlig, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.