Opplev nordlys og samisk kultur i Karasjok

Opplev nordlys og samisk kultur i Karasjok

Bli med på hundekjøring eller sledetur med reinsdyr, gå på truger over Finnmarksvidda og oppleve det beste innen samisk kunst og kultur. Her får du FINN Reises tips til samenes hovedstad, Karasjok.

Karasjok er samenes hovedstad med nesten 3000 innbyggere. Det bor omlag 60 000 reinsdyr i Karasjok, og reindrift har alltid vært en viktig del av samisk kultur.

Du må være samisk for å kunne drive med reindrift innenfor reinbeiteområdene i Norge, og du må ha foreldre eller besteforeldre som har drevet reindrift tidligere.

Samisk kultur og historie

Sametinget finner du i Karasjok, og bygget er formet som en lavvo. Siden 1989 har Sametinget arbeidet for at samene skal få sikret og utviklet sine språk, sin kultur og sitt samfunnsliv etter nesten 200 år med fornorskningspolitikk.

Kunsten i Sametingsbygningen er laget av en rekke ulike kunstnere, og er forankret i samisk kultur og livsform. På hverdager kan du bli med på guidet tur i bygget.

På museet for samisk historie og kultur finner du de samiske samlingene av vakre gjenstander som sølvsmie, smykker, tradisjonelle boformer og drakter.

Samisk senter for samtidskunst er et av de beste stedene å oppleve hva som rører seg i det samiske kunstmiljøet i dag.

 • Bilde av reinflytting på Finnmarksvidda i Karasjok

  Reinflytting på Finnmarksvidda i Karasjok - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Samisk kulturpark – Sápmi Park

I sentrum av Karasjok finner du den samiske kulturparken Sápmi Park. Her får du et møte med samisk kultur, historie og mytologi på en engasjerende, lærerik og underholdende måte.

Besøk Stálubákti som er et fortryllende teater med innblikk i det samiske livet, og Silda som viser samiske boplasser med reinsdyr, og gir deg en levende presentasjon av det tradisjonelle samiske livet.

Få med deg en joikekonsert i den store goahtien, og nyt et smakfullt samisk måltid tilberedt over bålet i Storgammen. Du finner også en butikk med duodji – samisk kunsthåndverk.

 • Bilde av nordlys over Karasjok

  Nordlys over Karasjok - Foto: Getty Images

Nordlys og vinteraktiviteter

Samene er Europas nordligste urbefolkning, og attraksjonen og opplevelsene på Finnmarksvidda reflekterer samisk kultur, historie og samtid.

På vinteren kan du bli med på trugetur eller skitur over selveste Finnmarksvidda, og oppleve det majestetiske naturlandskapet, og den utrolige stillheten midt ute på vidda.

Det arrangeres ulike nordlysaktiviteter i Karasjok, blant annet snøscootersafari som tar deg ut i det mørke og stille landskapet på jakt etter det spektakulære fenomenet som danser seg over himmelen.

Det er neppe noen overraskelse at også hundekjøring er populært her, både som sport og fremkomstmiddel i indre Finnmark. De firbeinte vennene vet å gi deg en uforglemmelig opplevelse. Nordlyssafari fra hundesleden er noe du sent vil glemme.

Om du besøker Karasjok om vinteren bør du få med deg et hundekjøringsløp, eller bli med på ekspedisjon. Finnmarksløpet er verdens nest lengste hundeløp, og er en av vinterens største begivenheter her. Løpet har sjekkpunkt i Karasjok.

 • Bilde av campingliv under reinflytting i Karasjok

  Campingliv under reinflytting i Karasjok - Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Midnattssol og sommeraktiviteter

På sommeren kan du både fiske og dra på fuglekikking i Øvre Anárjohka – en stor nasjonalpark beliggende på den sørligste delen av Finnmarksvidda. Her kan du få et møte med alle de typiske vidde-artene.

Midnattssola gjør at aktivitetene kan gjøres når som helst, for sola skinner hele døgnet fra slutten av mai til august.

Uansett om du besøker Karasjok på vinteren eller sommeren er det alltid mulighet for å sove i en tradisjonell lavvo under stjernehimmelen, eller se hvordan reindriften foregår. Om du har lyst, kan du også bli med på vårflyttingen av reinflokkene.

Været i Karasjok de neste 7 dagene

 • Torsdag -2°
 • Fredag -9°
 • Lørdag -13°
 • Søndag -11°
 • Mandag -13°
 • Tirsdag -17°
 • Onsdag -27°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Vær tidlig ute med å bestille leiebil, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.