Opplev nordlys og samisk kultur i Kautokeino

Opplev nordlys og samisk kultur i Kautokeino

Opplev det samiske livet på vidda! Lær deg å kaste med lasso og bli med på snøscootersafari. Her får du FINN reises tips til opplevelser i Kautokeino.

Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere, hvor hele ni av ti har samisk som førstespråk. Det ligger i et svært tynt befolket område sør på Finnmarksvidda, og reindrift har vært hovednæring i hundrevis av år – og fortsatt står denne levemåten sterkt.

Det finnes over 200 000 reinsdyr i Norge, og i dag driver rundt 3000 mennesker med reindrift. 2200 av dem holder til i Finnmark, men det er også reindrift i Troms, Trøndelag, Nordland, Møre og Romsdal og Hedmark.

 • Bilde av Same utenfor lavvo i Kautokeino

  Same utenfor lavvo i Kautokeino, Finnmark - Foto: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Attraksjoner i Kautokeino

Kautokeino bygdetun er et museum for samisk kunst, kultur og historie, og er del av RiddoDuottarMuseat. Museet ligger på en høyde over Kautokeino, med førsteklasses utsikt over byen.

Her finner du torvgammer og konstruksjoner fra reindrift og tradisjonelle boplasser, og museets permanente utstilling presenterer lokal samisk kultur. Du kan også besøke Juhls Sølvsmie Kautokeino – et iøynefallende bygg der du kan kjøpe tradisjonelle samiske sølvsmykker og ting med mer moderne design.

Pikefossen er det eneste fossefallet langs Kautokeino-Altaelva, med 8 meter fallhøyde. Det er en populær attraksjon, og tilbyr flere rasteplasser med toaletter.

Navnet kommer av et samisk sagn om en tjenestejente som skulle gjete rein mens vertskapet var bortreist. Hele reinflokken gikk gjennom isen og druknet. Da vertskapet kom hjem og oppdaget dette, kastet de tjenestejenta i fossen. Derav fikk fossen navnet, Pikefossen.

 • Bilde av Juhls Silver Gallery i Kautokeino

  Juhls Silver Gallery i Kautokeino, Finnmark - Foto: Kjersti Solberg Monsen - Visitnorway.com

Samisk festivalstemning

Påsken er høytiden der samene tradisjonelt samles i kirken til familiefeiring som dåp, konfirmasjon og bryllup. Kautokeino arrangerer også Samisk påskefestival hvert år før vårflyttingen av reinsdyrene. Festivalen er en stor samisk kulturmønstring som har blitt et møtested for familier og folk i alle aldre.

Her kan du oppleve konserter, utstillinger og morsomme uteaktiviteter som blant annet VM i reinkappkjøring, Sámi Grand Prix, isfiskekonkurranser, skutercross, samt konfirmasjoner og gigantbryllup med opp til tusen gjester.

Det er også verdt å nevne andre samiske festivaler i Finnmark som Samisk Musikkuke i Alta, Tana vinterfestival, påskefestival i Karasjok, Márkomeannu i Gállogieddi og Festival Skábma i Lebesby.

 • Bilde av Reindriftsame i Kautokeino

  Reindriftsame i Kautokeino, Finnmark - Foto: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Vinteraktiviteter i Kautokeino

Kautokeino er stadig stedet med landets laveste vintertemperatur, og det har vært målt under -50 grader her. Forbered deg på kulde om du besøker stedet på vinterstid.

Det er mye snø og is når gradestokken viser så lave tall, og Kautokeino har gjort seg kjent for de mange originale vinteraktivitetene som tilbys her. Ta en drink i en naturlig avkjølt isbar, eller spill minigolf på baner av is. Du kan også se kortfilm på et lerret laget av snø, på en drive-in-kino for snøscootere.

Det tørre vinterklimaet med mye klarvær på vidda, sikrer også gode sjanser for å oppleve nordlys. Bli med på snøscootersafari eller nordlyssafari i reinslede. Du kan for eksempel kombinere samisk kultur og jakt på nordlys ved Sorrisniva i Alta-dalen.

Her får du møte en samisk familie som lar deg oppleve det spennende og samiske livet. Lær deg å kaste lasso, kjør din egen reinslede og hør historier om gamle dager og tradisjonell joik. Det arrangeres også nordlysaktiviteter og blir servert tradisjonell samisk mat og drikke i lavvo.

 • Bilde av nordlys over Kautokeino i Finnmark

  Nordlys over Kautokeino i Finnmark - Foto: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Sommeraktiviteter i Kautokeino

Det tørre klimaet som gir landets laveste vintertemperatur kan samtidig måle tropiske temperaturer på sommeren. Det er mye å gjøre i Kautokeino også i sommerhalvåret.

De mest populære aktivitetene er fuglekikking på Finnmarksvidda, samt fisking. De fleste prøver fiskelykken i de mange tusen fiskevannene og innsjøene her.

Været i Kautokeino de neste 7 dagene

 • Søndag -1°
 • Mandag -1°
 • Tirsdag -4°
 • Onsdag -0°
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Vær tidlig ute med å bestille leiebil, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.