Finnmark Havøysund hovedbilde

Havøysund - reisetips til ting å oppleve

Opplev den praktfulle nasjonale turistvegen til Norges nordligste kommunesenter, og Finnmarks største fiskevær. Her får du FINN reises tips til ting å oppleve i Havøysund.

I flere hundre år har folk trosset vær og vind og klort seg fast på det ytterste punktet på Finnmarkskysten. Men det var ikke før etter andre verdenskrig at Havøysund ble et fiskesamfunn. I dag finner du en allsidig fiskeflåte, en etablert fiskeindustri, og foredlingsbedrifter i Havøysund i Vest-Finnmark.

Nasjonal turistveg – Havøysund

Den nasjonale turistvegen ut mot Havøysund er fascinerende variert. Landskapet er dramatisk og rått, og det er så og si ingenting annet enn veien som indikerer at noen har vært her før deg. Deler av veien går gjennom øde klippelandskap med Nordishavet på den ene siden, og forrevne steinformasjoner på den andre. Midt oppe i alt det øde, kan du få øye på både havørn og rein.

Kjøreturen til Havøysund er en spesiell og pittoresk opplevelse som ikke ligner noe annet. Selv om du bare er et par hundre meter over havet på det høyeste, får du følelsen av å kjøre over snaufjellet.

Etter flere mil langs ubebodd kyst og fjell, på 71 grader nord, dukker det lille fiskeværet Havøysund overraskende opp. Bokstavelig talt helt i enden av veien. Et livskraftig samfunn mot ytterste nord, omkranset av høye fjell og øyer, med havet som levevei.

 • Solnedgang i Havøysund - Foto: Getty Images

  Solnedgang i Havøysund - Foto: Getty Images

Havfiske og naturopplevelser

Finnmarks største fiskevær byr på flere ting å gjøre. For folk i nord har det vært havet og fiske som har vært hovednæringen, og havfiske er også det som trekker mange besøkende til Havøysund.

Fjellplatået Gavlen ligger like langt nord som Nordkapp, men er langt mindre besøkt av turister. Her finner du vindmøller og spektakulær utsikt over Barentshavet. På sommeren kan du oppleve midnattssol, og på vinterstid er dette et flott sted å se nordlys danse over himmelen.

Hurtigruten
legger til kai for de som reiser sjøveien, og du finner flere overnattingssteder i Havøysund. Overnatting i rorbuer er populært, eller du kan benytte deg av oppstillingsplassene for bobiler. Du skal også spise godt om du besøker Finnmarks største fiskevær, for her er det flere spisesteder som byr på havets beste, nemlig kongekrabbe.

 • Finnmarks største fiskevær Havøysund -
Foto: Getty Images

  Finnmarks største fiskevær Havøysund - Foto: Getty Images

Sykkelrute – Nasjonal Turistveg Havøysund

Geologien langs veien til Havøysund er helt spesiell. Den går stort sett langs kysten med unntak av noen bratte topper over snaufjellet. Strekning har flere fine stoppesteder som rasteplassen i Lillefjord og Selvika. Fra Havøysund kan du ta Hurtigruta videre til Honningsvåg og sykle videre til Nordkapplatået. Da unngår du tunnelene.

Det er mulig å kombinere Nasjonal turistveg Havøysund med Nasjonal sykkelrute som kombinerer hele norskekysten fra Bergen til Nordkapp.

Det finnes sykkelutleie i Havøysund om du ønsker å oppleve en sykkeltur i landskap utenom det vanlige når du besøker Norges nordligste kommunesenter.

Været i Havøysund de neste 7 dagene

 • Mandag -0°
 • Tirsdag -5°
 • Onsdag -6°
 • Torsdag -7°
 • Fredag -5°
 • Lørdag -5°
 • Søndag -1°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Verdt å vite: Vær tidlig ute med å bestille leiebil, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.