Bodø - reisetips til ting å oppleve

Bodø - reisetips til ting å oppleve

Ønsker du å reise så langt Nordlandsbanen går, og oppleve vill natur og rikt dyreliv? Da bør du reise til Bodø - Nordlands hovedstad.

Publisert 31. juli 2019 kl. 15.09

Bodø er Norges 12. største by med cirka 53.000 innbyggere. Byen og kommunen byr på spennende natur, kultur, shopping og utflukter.

Saltstraumen

I det 2,2 kilometer lange sundet mellom Straumøya og Knaplundsøya finner du verdens sterkeste tidevannsstrøm - Saltstraumen. Med en hastighet på 10-12 knop, har naturfenomenet blitt en av Nordlands største turistattraksjoner med opp mot 200.000 besøkende hvert år. Saltstraumen er et eldorado for deg som er interessert i natur, fiske og fotografering.

Fiske og fugleliv

Fisket i Saltstraumen er eventyrlig, og når tidevannet fyller Skjerstadfjorden, passerer det gjennom de to smale løpene på hver side av Storholmen. Torsk, steinbit, sei, kveite og breiflabb følger tidevannet gjennom Saltstraumen, og all fisken fører med seg en rekke arter av sjøfugl som ærfugl og havørn. Er du interessert i å dykke, finnes det også et korallrev med hornkoraller like utenfor strømmen. Eller kanskje du heller vil ta turen gjennom sundet med båt? Rib-safari gjennom Saltstraumen er populært. Det er også mulig å overnatte i naturparadiset, og da er Saltstraumen Hotel et godt alternativ. Saltstraumen er vedtatt som maritimt verneområde av National Geographic, og valgt som ett av The Wild Wonders of Europe av World Wildlife Fond (WWF).

Kjerringøy med bratte fjell og hvite sandstrender

Fire mil nord for Bodø ligger sagnomsuste Kjerringøy, kanskje best kjent fra filminnspillinger basert på Knut Hamsun sine romaner. Øya byr på variert og vakkert kystlandskap hvor spisse fjell som Eidetinden rager 1020 meter over havet og byr på panoramautsikt over fjell, hvite sandstrender og blått hav.

Kjerringøy frister også med lokalproduserte råvarer fra øyas bønder. På Kjerringøy Bryggehotell serveres lokal ost fra Markens Grøde Kjerringøy Ysteri, kjøtt fra lokale bønder, fisk fra lokale fiskere og sopp og bær plukket i området. I driftsbygningen Zahlfjøsen, kan du surfe deg gjennom filmer basert på Hamsuns romaner samt nyte over 100 originale kunstverk av Karl Erik Harr. Harr baserte sine verk på kjente Hamsun-romaner som Pan, Markens Grøde, Viktoria og Benoni og Rosa.

Sykkel og kajakk på Kjerringøy

Når kunstinteressen har stilnet, er sykkel et godt alternativ for å oppleve Kjerringøy. Sykkelruten Bodø – Kjerringøy – Steigen - Hammarøy er kåret til en av Norges vakreste sykkelruter, og regnes som sykkelvennlig. Eller gjør som visesangeren Halvdan Sivertsen synger: "Gå i land på Kjerringøy - og da gjerne fra kajakk". Halvøya gir deg muligheter for overnatting i fjæra, hvite sandstrender og utsikt til yrende fugle- og sjøliv. Stikk også innom Kjerringøy Handelssted - landsdelens best bevarte handelssted fra 1800-tallet.

Overnatting på Kjerringøy

Ønsker du å tilbringe noen dager på Kjerringøy, anbefaler vi Kjerringøy Bryggehotell, som ligger vakkert til midt i Kjerringøy havn. Et rimeligere alternativ er Kjerringøy camping. Her kan du leie hytter eller overnatte i egen bobil, campingvogn eller telt.

Nasjonalparker

Nordland har åtte nasjonalparker. Fra Børgefjell i sør går turen gjennom Lomsdal – Tvisten, Saltfjell – Svartisen, Junkerdal, Láhko, Sjunkhatten, Rago og Møysalen. I Nordland Nasjonalparksenter, 12 mil sør for Body, mellom Saltfjellet-Svartisen og Junkerdal, kan du dypdykke i nasjonalparkene og deres historie.

Badeland og lekeland

Temperaturen i sjøen rundt Bodø er ofte for kaldt for bading. Det har Bodø by tatt konsekvensene av og fem minutter å kjøre fra sentrum finner du Bodø Spektrum og Nordlandsbadet. Badet har mosjons-basseng, stupebasseng og opplærings- og terapibasseng. De har også eget barnebasseng, basseng med bølger og tre vannsklier.

Cirka 10 kilometer fra Bodø sentrum, i barneparken Lekedilla, kan ungene få boltre seg på trampoliner, sklier og i ballbingen. I Bodø Action Hall kan de som liker spill og actionaktiviteter som lasertag, være i escaproom hvor de løser oppgaver sammen med andre. Her kan de også spille paintball.

Hotell og overnatting Bodø

Ønsker du å bo med panoramautsikt og et snev av luksus, bør du velge Scandic Havet med 17 etasjer og egen Skybar. Hotellet ligger idyllisk ved sjøkanten, og rommene byr på vidunderlig utsikt. Rett ved finner du Thon Hotel Nordlys og Radisson Blu Hotel Bodø. Litt mer tilbaketrukket fra havneområdet, finner du Clarion Collection Hotel Grand Bodø og Skagen Hotel.

Kommer du til Bodø med bobil eller campingvogn, eller du vil overnatte i telt, kan du nyte feriedagene på Bodøsjøen camping eller Geitvågen camping. Førstnevnte ligger like utenfor sentrum av byen, nær Luftfartsmuseet og Nord-Norges største kjøpesenter, City Nord. Geitvågen camping ligger noen minutters kjøretur lenger unna sentrum.

Ting å oppleve i Bodø

Bodø har et rikt kulturliv, og har søkt om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Midt i byen ligger Stormen Kultursenter som arrangerer konserter i alle sjangre. På biblioteket i Stormen får du innblikk i lokalhistorie og litteratur. I tillegg tar arkitekturen og beliggenheten de fleste med storm.

Er du på jakt etter severdigheter, og samtidig interessert i nordnorsk historie, bør du ta en tur innom Jektefartsmuseet ved Luftfartsmuseet og kjøpesenteret City Nord. På Jektefartsmuseet kan du dypdykke i nord-norsk sjøfartshistorie. Du vil blant annet finne den siste jekten som fraktet lofotfisk til Bergen, og kom tilbake til Bodø med varer som mel, sukker, korn, tobakk og alkohol.

I 2016 arrangerte Bodø street art-festivalen Up North. I den forbindelse ble byen utsmykket av street art-kunstnere fra hele verden. Kunsten egner seg godt til fotografering, og er utrolig populær blant turister.

Shopping i Bodø

City Nord er Nord-Norges største kjøpesenter, og ligger like ved Bodø Lufthavn og Luftfartsmuseet. Senteret har over hundre butikker. Bodøs berømte gågate med overbygget glasstak, er stappfull av små, koselige butikker som sjokoladespesialisten Craig Alibone. Her lages kunstverk av sjokolade og råvarene er i verdensklasse. Hos Eben i gågata får du kjøpt unike vesker, produsert i lakseskinn.

Mat og drikke

På gastropuben Hundholmen får du servert bodøværingene “rett fra levra”. Norsk husmannskost står på menyen. Vil du spise sunt, er Bryggerikaia et godt alternativ. Stedet har uteservering i sjøkanten, og anmeldelsene fra kundene står i stil til uteserveringen.

Musikkfestivaler i Bodø

Besøker du Bodø på sommerstid, er sjansen stor for at du kan få med deg en musikkfestival. Siste helgen i juli arrangeres festivalen Opptur. Parkenfestivalen arrangeres andre helgen i august og er en pop/rockefestival med kjente artister. I løpet av august kan du også besøke Nordlands Musikkfestuke.

Toppturer Bodø

Fra Steigtinden, 793 moha, har du utsikt til Bodøs skjærgård og fjell. Turen opp kan oppleves som vel luftig, og den regnes krevende, derfør bør du beregne en dag på å gå opp og ned. Finnkonnakken, 518 moh, er en langt enklere tur, men også den byr på flott utsikt innover Mistfjorden og ut mot Vestfjorden. Per Kalsatind, oppkalt etter en reindriftssame, 1036 moh, er godt synlig fra Bodø. Turen opp i Falkflågtindan betegnes som krevende, men utsikten som venter er verdt strevet.

Båtturer fra Bodø

Turer på havet er alltid populært blant besøkende i Bodø, og den mest populære av dem alle er Ribsafari. Turene går ofte innom Saltstraumen, og når været tillater det kan du også nyte midnattssola. I Bodø kan du se midnattssola fra 4. juni til 13. juli. Er du derimot på jakt etter nordlyset, bør du besøke Bodø i perioden fra september til april. Nordlysturismen har ikke tatt helt av i Bodøområdet, men interessen er stigende.

Ferge Bodø - Moskenes - Svolvær

Når Bodø er ferdig utforsket, anbefaler vi et besøk til Moskenes i Lofoten. Bilfergene krysser Vestfjorden, og er den lengste fergestrekningene i Norge. Enkelte avganger tar turen innom Værøy og Røst. Det anbefales å bestille plass på forhånd. Fra Bodø kan du ta hurtigbåt til Svolvær, men disse båtene tar ikke med biler. Skal du til Svolvær med bil, kan du kjøre til Skutvik på Hammarøy der det går bilferge til Svolvær.

Les også:

Været i Bodø de neste 7 dagene

  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag
  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.