Tromsø - reisetips til ting å oppleve i Ishavsbyen

Tromsø - reisetips til ting å oppleve i Ishavsbyen

Polarbyen Tromsø er full av kultur og historie, samtidig som den er et av de beste stedene å se både midnattsol og nordlyset. Bli med og opplev polareventyret i Nordens Paris! Her får du FINN reises tips til ting å oppleve i Ishavsbyen.

Tromsø ligger 350 kilometer nord for polarsirkelen og er Nord-Norges største by. De første menneskene kom til området for 11 000 år siden, men byen ble først grunnlagt i 1794. Tromsø er et populært reisemål for folk som vil se nordlys fra september til mars. Fra 20. mai til 20. juli er det midnattssol, og da er det aktiviteter i hele byen, hele døgnet. Det er enkelt å reise til Tromsø, noe som gjør byen til et ideelt utgangspunkt for utforskning av landsdelen.

 • Været i Tromsø

  Nordlys over Tromsø - Foto: Getty Images

  For at din opplevelse til Tromsø skal bli så komfortabel som mulig, er det viktig å pakke med varme klær – nesten uansett årstid.

  Tromsø har et variert klima både på vinteren, med en gjennomsnittstemperatur på -4 grader, og på sommeren der gjennomsnittet er på 12 grader. Mange som besøker Tromsø vil gjerne dra på nordlysjakt eller på arktiske opplevelser, og da må du forvente temperaturer ned til -25 grader.

  Med andre ord, været i Tromsø er skiftende, og det er bedre å ha med for mye klær enn for lite. Lag-på-lag er en sikker vinner på ferie i Tromsø, så kan du ta av eller ta på alt ettersom hva været byr på. Flere aktivitetsleverandører tilbyr klær for større ekskursjoner som vinterdresser, sko, luer og votter.

 • Spisesteder i Tromsø

  Vertshuset Skarven i Tromsø - Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

  Kveitefiske, mackøl og måseegg. Kanskje noe av det tromsøværinger er mest kjent for å spise.

  Byen er ihvertfall verdenskjent som base for polarforskning, og det gjenspeiler seg i matkulturen i byen. Helt fra 1850-tallet var Tromsø utgangspunkt for flere fangst- og forskningsekspedisjoner til artiske strøk, og derav fikk byen kallenavnet Porten til Ishavet. På grunn av den internasjonale stemningen du i dag finner i Tromsø, kalles også byen for Nordens Paris.

  Den populære restauranten Kystmatens hus gir deg en raus matopplevelse fylt med sjømat og kystmat. Hos anerkjente restaurant SMAK får du servert lokale råvarer i et lite, intimt lokale med plass til 24 gjester. Du kan velge blant flere andre restauranter i sentrum av Tromsø som har fått strålende anmeldelser. Besøk klassiske Skirri som serverer reinsdyr, kalv og dagens fisk, eller sjømatrestauranter som Fiskekompaniet Sjøsiden og Rå Sushi. Det er også mye begeistring rundt den nye Mathallen Tromsø, som er kjent for smakfulle fiskeretter og avslappet stemning. Så kan du nesten ikke besøke Tromsø uten å besøke det kjente Vertshuset Skarven. Skarven er en institusjon i byen, her vil du oppleve god stemning, perfekt beliggenhet med utsikt over havnen, Fjellheisen og Tromsdalen.

 • Hotell i Tromsø

  Skal du overnatte i Tromsø, kan du velge mellom alt fra hoteller, leiligheter, gjestehus, hytter og camping. Midt i sentrum finner du mange av de store hotellkjedene som flere byr på spektakulær utsikt over Ishavsbyen. Du finner også koselige gjestehus midt i sentrum, eller du kan velge sjarmerende campinghytter eller rorbuer rett utenfor byen. Mulighetene er mange for en god natts søvn i Tromsø.

 • Ting å gjøre i Tromsø

  Ishavskatedralen i Tromsø - Foto: Getty Images

  Det er mange aktiviteter i Tromsø og kulturlivet holder et høyt nivå. På Hålogaland Teater spilles det på klingende nordnorsk, og symfoniorkesteret holder gjerne konserter på utradisjonelle steder. Er du på kjærestetur, er det romantisk å oppleve midnattssolkonsert eller nordlyskonsert i Ishavskatedralen.

  På vinteren arrangeres det blant annet Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordlysfestivalen, for å lyse opp den mørke vinternatta. På sommeren er det den velkjente Buktafestivalen som tiltrekker seg folk fra hele landet.

  Er du en utendørsentusiast, er du ikke alene når du besøker Ishavsbyen. Mange ønsker å dra på nordlysjakt, hvalsafari, hundesledetur eller topptur til Tromsdalstinden. Det er også enkelt å gå turer eller stå på ski i den vakre nordnorske naturen som omkranser Tromsø.

  En av Tromsøs desidert mest populære fotturer er Sherpatrappa. Den starter på Lilleaksla 150 moh, og tar deg gjennom tett bjørkeskog, forbi tregrensa til høyfjellet, helt opp til fjellplatået ved Fjellheisen på 410 moh. Trappa har over 1000 trinn, og er en av lengste av sitt slag i Norge. Den kalles Sherpatrappa fordi der er sherpaer fra Nepal – spesialister på å bygge trapper og stier i fjellområder – som har bygget den. Hver sommer strømmer folk opp hit for å oppleve dagslys døgnet rundt, og det sies å være det beste stedet i Tromsø å se midnattssola.

 • Tromsø pass – se mer, betal mindre

  Nydelig fargespill på Tromsøya - Foto: Getty Images

  Med Tromsø passet får du inngang til flere av Tromsøs museum og severdigheter, samt kollektivreiser i byen. For eksempel med dagspass får du inngang til Fjellheisen, Polarmuseet, Tromsø mueum, Polaria, Magic Ice og Ishavskatedralen, samt busskort. Du kan velge mellom halvdags-, kultur- og familiepass, alt ettersom hva dere ønsker å se og oppleve i Tromsø.

Været i Tromsø de neste 7 dagene

 • Fredag -13°
 • Lørdag -4°
 • Søndag -7°
 • Mandag -4°
 • Tirsdag -1°
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.