Senja - reisetips til ting å oppleve

Senja - reisetips til ting å oppleve

Rett ut i havgapet for Finnsnes ligger Norges nest største øy - Senja. FINN Reise gir deg tips til ting å gjøre på en av Norges beste ferieperler.

Publisert 11. juli 2019 kl. 13.51

Med kjente navn som Torsken, Husøy, Senjahopen og Tungeneset på kartet, er Senja et av Norges mest attraktive feriemål. Øya består av fire kommuner, men fra januar 2020 blir kommunene slått sammen til storkommunen Senja. Hit kommer du enkelt med enten bil eller båt fra Tromsø, eller bil fra Finnsnes.

Nasjonal turistveg

Nasjonal turistveg Senja går mellom Botnhamn og Gryllefjord, og er 102 kilometer lang. Langs veien finner du bratte fjell som stuper ned i havet, kritthvite korallstrender, nydelige fjorder og et landskap som tar pusten fra deg. I Bergsbotn er det et utsiktspunkt der du får en fantastisk utsikt over Bergsfjorden og havet. Turen fortsetter på en til dels smal og svingete vei, og på de forunderligste steder ligger små fiskevær som klorer seg fast, slik som Senjahopen. På en liten øy i Øyfjorden helt nord på Senja ligger Husøy, her er det cirka 100 fastboende og husene er bardunert for å tåle vær og vind.

Fiske på Senja

Ved Stonglandseidet helt sør på Senja ligger Senja Opplevelser. Her kan du leie båt og dra på båtturer alene eller med guide. Senja Opplevelser er bare en av en rekke steder som legger til rette for at du kan dra til havs og fange skrei, sild, kveite, og alt det havet har å by på. I tillegg er det flere muligheter for ørretfiske i fjordene på Senja. Bare 20 minutter fra fergeleiet i Botnhamn finner du de to fiskevannene Mefjordvatnan. Her er det flott natur og flere fiskeplasser der du kan fiske ørret.

Midt inne på øya,15 kilometer fra Gibostad, ligger Lysnesvassdraget. Det er delt opp i åtte soner, og i de nedre sonene får du kveite og laks, mens lenger opp biter ørreten på kroken. Langs riksveien fra Lysnes helt nord på Senja, ligger Geitvatnet og blinker i solen. Her stortrives ørreten, og du får oftere fisk på over ett kilo enn småfisk på noen hundre gram.

Sykkel- og kajakkferie

Senja er som skapt for deg som vil se Norge og kysten fra sykkelsetet. Her finner du tips til sykkelferie på Senja, og du kan for eksempel starte sykkel-ferien i Tromsø, og tråkke deg langs kysten sørover til Senja. Fra Finnsnes tar du broen over til øya, og derfra kan du velge og vrake i sykkelruter.

Øya er ikke mindre spektakulær for deg som velger kajakk som fremkomstmiddel. Området rundt Senja bugner av skjær og holmer. I tillegg er det langgrunt flere steder, og du kan gå i land på hvite sandstrender og nyte livet.

Fjellturer

1001 meter over havet ruver en av de to toppene som tilhører Breidtinden, fjellet ved Mefjordbotn nord på Senja. Den andre toppen som du også kan gå til ligger 984 meter over havet. Du bør beregne hele dagen på å gå opp og ned Senjas høyeste fjell. Nord på Senja stiger Segla majestetisk 639 meter nesten loddrett opp av havet. Turen opp betegnes som en av toppene du bør få med deg, takket være den fantastiske utsikten over Mefjorden og Øyfjorden. Husfjellet, Dronning Sonjas favoritt på Senja, troner 632 meter over havet og byr på utsikt over Yttersia av Senja. Herfra ser du Bergsøyene, fjellene i nordre Torsken og Okshornan i Ersfjorden.

Senjatrollet

I mars 2019 brant turistattraksjonen Senjatrollet. Trollet som i hovedsak var bygget av isopor, gikk raskt opp i røyk. Dette trollet ble registrert som verdens største troll, nesten 18 meter høyt da det sto ferdig i 1993. Det fikk også en plass i Guiness rekordbok. Ekteparet Siw og Leif Ruback har drevet familieparken i mer enn 20 år, og driver fortsatt Hulderheim med kafe og salg av souvenirer.

Vinteraktiviteter

Senja er ikke bare for sommerturister. Feriegjester valfarter hit også om vinteren, blant annet for å oppleve isfiske, trugeturer, toppturer, randoné og selvsagt det magiske nordlyset. Etter å ha lest Senja - tips til skiturer og fjellturer, så vil vinteren med ett være en høyaktuell årstid å besøke øya på.

Overnatting på Senja

Mefjord Brygge kan du velge mellom å bo i eget hus, standard dobbeltrom eller leie leilighet. Alle boligene er i Medfjordvær, rett utenfor Senjahopen. Senjahopen er den største fiskerihavna i Midt-Troms. I Skaland sentrum på Skagi Senja hotel & lodge bor du tett på kjente attraksjoner som Husfjellet, Bøvær, Tungenesset, Ersfjordbotn Brygge og utsiktspunktet Magasuget. Skagi Senja hotel & lodge har seks hotellrom og tre hytter. Vil du bo på vakkert til på vestkysten av Senja, kan du velge Hamn i Senja som tilbyr hotellrom og leiligheter.

Camping på Senja

Senja har også campingplasser, som Fjordbotn camping, Senja Camping, Norwegian Wild og Senjaopplevelser. Campingplassene legger til rette både for bobiler, sykkelturister og andre som ønsker å bo rimelig på Senja. På flere av stedene kan du leie hytte, og på Norwegian Wild kan du bo i et fyr med 360 graders utsikt.

Været på Senja de neste 7 dagene

  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag
  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Tips 1: Til Tromsø er det flest flyruter å velge mellom.

Tips 2: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler.