Stavanger og Sandnes – urbane sørvestlandet

Stavanger og Sandnes – urbane sørvestlandet

Stavangerregionen frister med et imponerende rikt kulturliv, mat i verdensklasse, hvite strender, høye fjell, trange fjorder og verdenskjente attraksjoner.

Publisert 7. juni 2019 kl. 14.17

Skal du på ferie til Stavanger eller Sandnes krever det litt planlegging fordi du har så mange alternativer å velge mellom. Regionen i Rogaland frister med toppturer til landets mest besøkte attraksjoner; Preikestolen og Kjeragbolten. Kanskje du vil surfe på Jærstrendene, ta et fjordcruise langs Rogalandskysten, nyte late dager på kritthvite strender, ha en rolig fyrferie i havgapet, eller bare nyte kortreist mat og god drikke. Du kan gjøre ferien i Stavanger til akkurat det du vil, og kulturtilbudet i regionen er imponerende variert; museer innen olje, kunst og hermetikk, over 30 matfestivaler året rundt, dyrepark, høye fjell og trange fjorder.

Kjerag og Preikestolen på én dag

Preikestolen og Kjerag er de mest berømte fjellformasjonene i Lysefjorden. Folk kommer fra hele verden for å oppleve disse. For få år siden ble det tilrettelagt tur til disse to fjelltoppene på én og samme dag, men da må du være godt trent. Omtrent 250.000 besøker Preikestolen hvert år. Rundt 40.000 legger toppturen til Kjerag og lar seg forevige på den runde steinen, Kjeragbolten, som sitter klemt fast mellom to høye fjell.

Fra Stavanger kan du nå kjøre den nye undervannstunnelen Ryfast, fra Tau videre opp til Preikestolhytta. Herfra er det en to timers vandring opp til Preikestolen, med en stigning på drøye 300 meter. Tilbake til Preikestolhytta, med buss ned til Tau igjen, og ferge videre til Lysebotn, helt innerst i Lysefjorden. Buss fra Lysebotn og opp til Kjerag Café og Restaurant (Ørneredet). Rundturen til Kjerag tar rundt seks timer, og har en stigning på drøye 400 meter. Så ja, det er mulig å gjøre dette på én dag, men det krever både kondisjon og erfaring, eller du kan beskue attraksjonene fra Lysefjorden, med et hyggelig fjordcruise.

Fjordcruise fra Stavanger til Lysefjorden

Opplev unik og storstilt Vestlandsnatur; trange fjordarmer, høye fjell og fossefall. Se den majestetiske Preikestolen fra undersiden, der den troner over den vakre Lysefjorden. Cruiset går året rundt og varer i omtrent tre timer. Du kan velge om du vil sitte inne og beskue naturopplevelsene gjennom store panoramavinduer, eller om du vil nyte utsikten fra soldekket.

Surfing på Jæren

Skal du prøve brett for først gang, kan det lønne seg å starte bølgesurfingen på strendene på Sola, Bore, Brusand og Hellestø. Her er vannet varmt og bølgestørrelsen liten. Sommer og tidlig høst er den beste årstiden å surfe på, men for de mer erfarne surferne som ønsker høye bølger og kraftig vind, vil værforholdene lenger ut på høsten gi muligheter til det.

Været på Jæren de neste 7 dagene

 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Strendene i Stavangerområdet

Norges flotteste strender finner du langs Jærkysten. Turkisblått vann og kritthvite, kilometerlange sandstrender ligger ikke bare i Hellas, men også i Norge, nærmere bestemt på Jæren. Jærstrendene strekker seg hele 70 kilometer fra Sør-Jæren nesten til nordspissen av Jæren. Her finner du blant annet Norges lengste sandstrand, Orrestranda, som har tre kilometer med finkornet, lys sand og knallturkis vann. Ikke langt unna, en snau halvtimes kjøretur, ligger den kjente Solastranda. På denne 2,5 kilometer lange hvite sandstranden på Nord-Jæren er det plass til alle; store som små, unge som gamle, aktive surfere eller late solslikkere. I tillegg til de flotte Jærstrendene, finnes det også bynære strender.

Sandnes:

Stavanger:

Mathovedstaden Stavanger og Sandnes

Lyst til å fråtse i regionens smaker og restauranter? Noen lokale spesialiteter som vil pirre smaksløkene er komle, Suldalsskinke og gongkaker. I tillegg står fersk sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter på menyene i Stavangerregionen. Til Stavanger kommer det over 200 000 gjester hvert år for å ta del i Nordens største matfestival, Gladmat. Dette er bare én av rundt 30 årlige matfestivaler i regionen. Stavanger har de beste kokkene, de reneste råvarene og den mest kortreiste maten. Den som har smakt på Rogaland, kommer gjerne tilbake, heter det seg. Mathovedstaden Stavanger og Sandnes har flere Michelin-restauranter, og flere og flere reiser hit, kun for å oppleve maten.

Litt om Stavanger og Sandnes

Stavanger er landets fjerde største bykommune med over 130 000 innbyggere (2017), og er Norges tettest befolkede kommune. Byen var utsatt for tre store bybranner, og mye gammel bebyggelse har gått tapt. Gamle Stavanger har igjen bare 170 av totalt 350 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. Disse er i dag vernede og restaurerte. Villa Blidensol i Øvre Strandgate er trolig Stavangers eldste hus, fra 1700-tallet. Oljealder og rikdom endret Stavanger, som har gjennom tidene vært sildeby, seilskuteby, hermetikkby, og til slutt oljeby. Fellesnevneren for de ulike næringene byen har basert seg på er havet, og den uregjerlige Nordsjøen. Det har vært en internasjonal by siden oljen ble funnet på Ekkofisk, og er hjem for mange forskjellige nasjonaliteter fra hele verden.

Er du på jakt etter et godt kultur- og uteliv, er Stavanger byen å være i. Tilbudet er rikt og variert, med festivaler, revyer og konserter. Stavanger er den mest pulserende byen i Norge, og har et restaurant- og uteliv som det går rykter om langt utenfor landegrensene. Sandnes er en litt roligere by, og er Norges 7. største med godt og vel 75.000 innbyggere. Byen var tidligere kjent for sin teglverk- og pottemakerindustri, mens produksjon av tekstilprodukter og sykler satte byen på kartet fra slutten av 1800-tallet. Ved et besøk i gågata i byen, vil du overalt se de karakteristiske brune pottene og bollene med de to hvite dekorstrekene på.

Været i Stavanger de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.