Sirdal - reisetips til aktiv ferie

Sirdal - reisetips til aktiv ferie

Sirdal er inngangsporten til den vakre Lysefjorden i sør, med den smale Suleskarvegen som gir en eventyrlig start på reisen inn i Fjord Norge. Dette er en helårsdestinasjon med varierte attraksjoner for hele familien. Her får du FINN reises tips til en aktiv ferie i Sirdal.

Publisert 15. november 2019 kl. 14.43

Naturen kaller i Sirdal. Klatrefjell, Europas sørligste villreinstamme og 5000 sauer i urørt natur. Du finner også Norges flotteste MC-vei kåret av motorsykkelbladet Bike – Suleskarvegen. Veien har fjelloverganger som er så smale som 3,5 meter på det smaleste og veiens høyeste punkt ligger 1050 meter over havet.

De storslåtte Sirdalsheiene gir ubegrensede muligheter for friluftsaktiviteter som klatring, vandring, padling, toppturer, langrenn, alpint, jakt og fiske. Få steder i Norge tilbyr et mer mangfoldig tilbud til aktiv ferie for hele familien som Sirdal.

Toppturer, vandring og klatrefjell

Høye fjell, dype daler og vill og vakker natur omkranser Sirdal. En av de beste måtene å oppleve Sirdal på og nyte spektakulær utsikt er å gå en av de mange toppturene i området. Sirdals Seven Summit er syv fjelltopper som bør oppleves om du er glad i turer i høyfjellet. De syv har varierende vanskelighetsgrad, men alle byr på nydelige naturopplevelser.

Vandring er en populær sommeraktivitet i Sirdal og mulighetene er mange når du velger å ta deg rundt til fots. Du kan velge å gå de mange merkede turløypene eller velge å oppleve naturen ved å gå dine egne veier. Utforsk alt fra store varder, flyvrak fra andre verdenskrig til gamle gruver. Er du heldig får du også et glimt av ryper, elg og andre dyr som lever fritt i naturen her.

Sirdal byr på mer en 100 ruter i flere store klatrefelt. Klatrerutene er av ulik vanskelighetsgrad, og passer både nybegynnere som bil buldre og erfarne sportsklatrere. De største klatrefeltene finner du i Hunnedalen, Sirekrok og på Liland.

Overnatting i Sirdal

Ved overnatting i Sirdal og fjellområdene rundt er mulighetene mange. På FINN reise og Stavanger Turistforening finner du mange hytter til leie, og hyttene er tilgjengelig både sommer som vinter.

Sirdal Høyfjellshotell ligger på Fidjeland 650 meter over havet, øverst i Sirdal kommune. Dette er et spennende område med skitrekk, turløyper som Hilleknuten 1209 meter over havet og Jogledalen. Hotellet har blitt Rogaland sitt vinterparadis, og er like utmerket på sommertid som et utgangspunkt for turer til Kjerag, Lysebotn og Preikestolen.

Sommeraktiviteter i Sirdal

Fjordlandskapet rundt Tonstad legger perfekte rammer for flotte turer på Sirdalsvatnet. Helt i enden av Sirdalsvatnet finner man Tonstad Kraftverk, og på sommerstid tilbys guidede turer inn i det spektakulære kraftverket som ligger hele 700 meter inn i fjellet.

Elven Sira renner fra nord til sør i Sirdal, og byr på mange fine fiskeplasser. Du får kjøpt både fiskekart og fiskekort på Turistinformasjonen på Kvæven, og det inneholder beskrivelse av syv ideelle områder for fiske i Sirdal.

Øverst i dalen ligger Kvæven, som er en av Sirdals grønne lunger. I de flotte grønne omgivelsene finner du Sirdal Fjellgolf som tilbyr 9 hulls golfbane, treningsbane og fotballgolf. Stedet er utbrodert med både rasteplasser og turstier, i tillegg til elven Sira som renner gjennom området.

Besøk Sirdal huskyfarm

Omtrent midt i Sirdal, sørover fra Sinnes og nordover fra Tonstad ligger Sirdal Huskyfarm inne i skogen i storslått natur. Det er enkelt å finne frem da veien er godt skiltet.

Odd Kvinen og familien har over 30 års erfaring med hunder, og tilbyr aktiviteter for hele familien i tillegg til gardsbruk. Du kan få skreddersydd aktivitetsprogram som inneholder et besøk i hundegården med teoretisk og praktisk innføring før du får kjøre med hundene i en rundløype på gården. Sirdal Huskyfarm tilbyr opplegg for både privatpersoner og bedrifter enten du er på skiferie eller sommerferie.

Sirdalsdagene

Sirdalsdagene arrangeres i september og tiltrekker seg så mange som 10 000 publikummere hver år. Dette er en feiring hvor 5000 sauer blir hentet ned fra sommerbeitet. Sauene marsjerer i flokk ned hovedveien i dalen til skilleplassen på Kvæven, for dagen etter å bli sendt hjem til gårdene på Jæren. Dette er en svært populær feiring og byr på underholdning for hele familien.

Hvordan kommer man seg til Sirdal?

Les også:

Været i Sirdal de neste 7 dagene

  • Mandag
  • Tirsdag 10°
  • Onsdag 14°
  • Torsdag 14°
  • Fredag 12°
  • Lørdag
  • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.