Preikestolen turtips

De beste turtipsene til Preikestolen

Opplev frodig vestlandsterreng og idyllisk skogsterreng, utkikkspunkter og Preikestolen. Rundt 300 000 besøker dette svimlende fjellplatået ved Lysefjorden hvert år. Starter du turen etter kl. 16.00, unngår du rushtiden, og det er lite folk i løypa.

Publisert 7. juni 2019 kl. 14.49

Preikestolen er et av landets største turistattraksjoner, og er kjent i store deler av verden. Den ligger en drøy times biltur fra Stavanger og Sandnes, rett øst. Hit kommer du med bil, båt og buss, til Preikestolen Fjellstue. Herfra tar du en 3,8 kilometer lange turen til fots, hvor sherpaer fra Nepal har utbedret stien betraktelig med å bygge trapper og anlegge steinsettinger.

Norges mest populære topptur

Turen opp til Preikestolen ved Lysefjorden er en av landets mest populære toppturer. Hovedstien har rød gradering, og regnes som en relativt enkel tur for turvante nordmenn. På veien er det mange fine utsiktspunkter hvor du kan se de flotte fjellene Ryfylke har å by på. Det går også flere guidede turer opp til Preikestolen, som forteller historien og viser vei. Dersom du har lyst til å ta turen hit utenfor høysesong, kan det være en ekstra sikkerhet å ha en kjentmann med på vandringen til det høye fjellplatået.

Alternativ rute tilbake fra Preikestolen

Ønsker du større utfordringer enn å ta samme vei tilbake, kan du legge turen via den 718 meter høye toppen av Moslifjellet. Løypa er godt merket og du får fantastisk utsikt over store deler av Ryfylke og fjellene her.

Kystkultur langs fjord og fjell

Kjører du bil, kan du oppleve kystkulturen langs Nordsjøvegen med fyr, hvite sandstrender og kultursentra som Hå Gamle Prestegard som var embetsmannsbolig, prestegård, administrasjons- og kultursenter allerede for flere hundre år siden. I dag er prestegarden galleri for samtidskunst og for lokal kulturhistorie i vernede historiske bygninger. Siden stien frem til Preikestolen er i kuppert terreng og ikke er særlig vennlig mot verken barnevogner eller rullestoler, kan fjellplatået oppleves fra Lysefjorden. Det går sightseeingbåter og turistferger fra Stavanger til flere anløpssteder i Lysefjorden.

Overnatting ved Preikestolen

Ønsker du å tilbringe en natt ved Preikestolen så finnes det flere alternativer i tilknytning til der hovedstien starter:

Raske fakta om Preikestolen:

Les også:

Været ved Preikestolen de neste 7 dagene

  • Søndag 11°
  • Mandag 11°
  • Tirsdag 13°
  • Onsdag 12°
  • Torsdag 10°
  • Fredag 10°
  • Lørdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.