Jæren – strender og surfing

Jæren – strender og surfing

På Jæren er strendene hvite, naturen vakker, himmelen høy og horisonten vid. Kysten langs Jæren ligger åpen mot havet og er et mekka for surfere.

Jæren ligger like utenfor Stavanger og er et flatt og vidstrakt område med mildt klima hele året. Her finner du milevis med hvite sandstrender, sanddyner, og flere lakseelver. Jæren har trolig Norges beste surfeforhold, også for nybegynnere, og flere surfeskoler som villig lærer deg surfekunstens regler.

Surfing på Jæren

Skal du prøve brett for først gang, kan det lønne seg å starte bølgesurfingen på strendene på Sola, Bore, Brusand og Hellestø. Her er vannet varmt og bølgestørrelsen liten. Sommer og tidlig høst er den beste årstiden å surfe på, men for de mer erfarne surferne som ønsker høye bølger og kraftig vind, vil værforholdene lenger ut på høsten gi muligheter til det. Jærstrendene er fuglefredingsområder, og det er viktig å ikke forstyrre fuglene i hekketiden. Derfor er det forbudt med surfing, brettseiling og kiting i vinterhalvåret, fra 1. oktober til 31. mars. På Jæren drives det også et intensivt jordbruk, og det er forbudt å ferdes på dyrket mark i vekstperiodene.

 • Prøv surfing på Jæren!

  Surfing på Solastranden på Jæren - Foto: Martin Håndlykken / Visitnorway.com

Strendene på Jæren

Norges flotteste strender finner du langs Jærkysten. Turkisblått vann og kritthvite, kilometerlange sandstrender ligger ikke bare i Hellas, men også i Norge, nærmere bestemt i Rogaland. Jærstrendene strekker seg hele 70 kilometer fra Sør-Jæren nesten til nordspissen av Jæren. Her finner du blant annet Norges lengste sandstrand, Orrestranda, som har tre kilometer med finkornet, lys sand og knallturkis vann. Ikke langt unna, en snau halvtimes kjøretur, ligger den kjente Solastranda, som ble for noen år tilbake kåret til verdens 6. beste strand av Sunday Times. Og det er ikke uten grunn. På denne 2,5 kilometer lange hvite sandstranden på Nord-Jæren er det plass til alle; store som små, unge som gamle, aktive surfere eller late solslikkere. Det eneste som skiller Jærstrendene fra middelhavsstrendene, er badetemperaturen. Det er tross alt Nordsjøen som ligger uten for Rogaland, og den kan være ganske så røff.

Unn deg et besøk til Sola Strand hotell som ligger idyllisk til blant sanddynene på Solastranda. Dette er et av de historiske hoteller og passer perfekt til en kjærestetur eller en unik tur med familien.

 • Strand på Jæren

  Strand på Jæren - Foto: Getty Images

Blomster og mat på Flor & Fjære

Bare en 20 minutter lang båttur fra Stavanger, ligger det mange kaller Edens Hage; nemlig en øy som har de mest utrolige hager. Flor & Fjære er et privat familielandsted som tar i mot gjester fra mai til september, alle dager bortsett fra søndager. Når du ankommer dette paradiset på øya Sør-Hilde, blir du møtt av guider som tar deg med rundt i hagen, for så å avslutte med en tur innom restauranten. Her får du nydelig, kortreist mat i verdensklasse. Du er jo tross alt i Rogaland. Hele turen, inkludert båttur til og fra Stavanger tar rundt fem timer. Du må forhåndsbestille plass, også om du kommer med egen båt.

Været på Jæren de neste 7 dagene

 • Torsdag -2°
 • Fredag -1°
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.