Reisetips til Haugesund og Karmøy

Reisetips til Haugesund og Karmøy

Harald Hårfagres region har noe av det beste Norge kan har å by på: Fjord og foss, kyst- og bykultur, unik vikinghistorie og idylliske øysamfunn.

Haugesund og Karmøy ligger midt i mellom Stavanger og Bergen, i Rogaland fylke, og her ligger alt til rette for en aktiv ferie. Lær om vikingenes liv og virke og opplev det historiske kulturlandskapet med høye fjell og vilt hav. Haugesund er en relativt liten kommune, med snaue 45.000 innbyggere, inkludert Karmøy. Byen vokste frem på midten av 1800-tallet og drev den gang med sild, i dag er det mest verftsindustri og shipping, med handels- og servicenæringen som den mest dominerende.

Ting å gjøre i Haugesund

Haugesund er en by for store arrangement og hvert år i august er det tid for Amandaprisutdelingen som er norsk films internasjonale filmfestival. Festivalen skal fremme interessen for norsk film og er et utstillingsvindu for nasjonal og internasjonal film. Den mest populære festivalen er kanskje Sildajazzen, som er en årlig jazzfestival i Haugesund. Dette er en eneste stor folkefest og til kai legger fritidsbåtene seg tett i tett, slik sildebåtene gjorde i gamle dager. Haugesund har et levende sentrum, og er både et handels- og kultursentrum. Byen har et godt og variert tilbud av utesteder som kafeer, diskotek og restauranter.

Det skorter ikke på opplevelser og historie i Haugesund og omegn. Her kan du bli med på RIB-tur, toppturer, og besøke Nord-Europas største jettegryter i Rullestadjuvet. Ta en tur i klatreparken Haugalandsveggen, eller sykle i fantastisk fjell- og fjordlandskap. Kort vei til Folgefonna Nasjonalpark, en av Norges største isbreer, bli med på sightseeing til historiske Haugalandet og besøk til Avaldsnes, Skudeneshavn og Langfoss. Eller ta en tur til Skjoldastraumen som er den eneste saltvannsslusen i Norden som er i drift. Ved flo og fjære skifter straumen retning. Ved flo renner sjøvannet inn i fjordbassenget. Når sjøen fjærer ut igjen, renner sjøvannet ut mot Boknafjorden. I Skjoldastraumen er det populært å fiske hele året, men spesielt om sommeren. Ivrige fluefiskere er på rekordjakt her. De fisker etter de fleste typer saltvannsfisk, også ål. Selve straumen er kåret til en av Norges beste fiskesteder. For å finne overnatting finnes blant annet Skjoldastraumen Apartment.

Severdigheter og attraksjoner i Haugesund

Harald Hårfagre, kongen som samlet Norge til ett rike, har satt sitt preg på byen. Han hadde én av kongsgårdene sine i Haugalandet-regionen; Avaldsnes Kongsgård ved Karmsundet, også kjent som Kongsgården på Karmøy. Dette er Norges eldste kongesete, hvor vikingkongen regjerte over Sogn og store deler av Vestlandet på slutten av 800-tallet. Hårfagre ble etter sin død gravlagt på Haug ved Karmsund, et område som senere gav navn til byen og kommunen Haugesund. Litt nord for byen står riksmonumentet Haraldsstøtten på det stedet man antar at vikingkongen ligger begravd.

Snaue to timers biltur fra Haugesund, ligger Jettegrytene i Rullestad, langs E134. Jettegryter er runde groper i fjellet laget av vann, is og steinmasser under istiden, og i Rullestad finnes de største i Nord-Europa. Du ser ikke jettegrytene fra veien, men veien er godt merket. Der hav møter himmel, ligger Ryvarden Kulturfyr, bare 30 minutters spasertur fra Haugesund. Dette er et gammelt fyr som er gjort om til kulturhus. Fyret ligger helt ute ved havgapet og frister til utflukter i all slags vær. Du kan også leie fyrmesterboligen, og oppleve en natt ute i havgapet. I helger og i sommerhalvåret er det både utstillinger og kafé på fyret.

 • Under Risøy bru i Haugesund i Rogaland

  Under Risøy bru i Haugesund i Rogaland - Foto: Getty Images

 • Sandvesand strand på Karmøy i Rogaland

  Sandvesand strand på Karmøy i Rogaland - Foto: Getty Images

Barnas Haugesund

Det er mange aktiviteter for barn i Haugesund, Pippi-festival, naturpark og organisert fiske, og sykkelritt, for å nevne noen. I Haraldsvang naturpark i Haugesund er det mange turveier, store trær, badeplass og lekeplass. I dette våtmarksområdet er det et yrende fugleliv og kommunen har satt opp en ”fuglekikkebu”, til glede for både store og små.

I Kopervik, 20 minutters biltur sør for Haugesund, inviterer kommunen barn og ungdom til Fiskesommer på kaia. Alle fiskene blir oppbevart i gjennomsiktige kasser, hvor barna kan studere dem nærmere. Dokken Friluftsmuseum, i Haugesund organiserer ulike aktiviteter for barn gjennom hele sommeren. Skånevik Teater er klare for å presentere årets barneforestilling under Pippi-festivalen, i Skånevik som ligger halvannen time nord-øst for Haugesund. Gratis sykkelritt for barn, Barneritt, går i naturskjønne omgivelser i et av Haugaldets flotteste områder. Barne fra 0 til 12 år får ulike distanser å velge mellom og alle får premie. Her må du være tidlig ute med å melde deg på, det blir fort fullt.

Karmøy – der det hele begynte

Karmøy er vikingenes høysete, og der det hele begynte. Her finner du lange, silkemyke sandstrender med evig rullende dønninger mot land. Kystkultur, dramatisk storhav og sprellende fersk fisk. På Karmøy går du i Harald Hårfagres fotspor, det var her Norges første konge levde, på Karmøy Kongsgård. I dag er gården kjent som Avaldsnes kirke. På Karmøy er fyrster, konger og vikinger dine veivisere, og historiesenteret ligger mot Karmsundet, som i gamledager het Nordvegen (veien mot nord) og derav navnet Norge.

Hvert år i juni, er det Vikingfestival på Avaldsnes. Festivalen er fullspekket av opplevelser for både store og små. Over 200 vikinger fra Norge og Europa gir publikum et autentisk innblikk inn i vikingtiden. Det store markedet med salg av håndverk, mat, smaksprøver og musikk er vel verdt et besøk. Om du reiser til Haugesund, kan du altså lære mye om vikingene, hvordan de levde, slåss og bodde. Her er det mye å utforske både for store og små! Museer for de nysgjerrige, bading ute og inne for de svømmeglade, og natur og lek for alle. Gøy for hele familien. Her på Karmøy finner du fantastiske perler som er vel verdt et besøk.

Les også:

 • Åkrehamn på Karmøy i Rogaland

  Åkrehamn på Karmøy i Rogaland - Foto: Getty Images

 • Beitende sauer på Karmøy i Rogaland

  Beitende sauer på Karmøy i Rogaland - Foto: Getty Images

Været i Haugesund de neste 7 dager

 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.