Reisetips til en aktiv ferie i Ryfylke

Reisetips til en aktiv ferie i Ryfylke

Bratte fjell og dype fjorder. Ytre skjær og skjermede bygder. Spektakulære utsiktspunkter og grønne daler. I Ryfylke står naturopplevelser i høysete.

Publisert 11. juni 2019 kl. 12.41

Ryfylke er stort, faktisk halve geografien av Rogaland fylke. Fra Forsand i sør til Sauda i nord, og Finnøy i vest, har du et stort spenn av opplevelser. Kombinasjonen av storslått natur og mat i verdensklasse gjør Ryfylke til et reisemål som passer for alle. Ryfylke er et landskap som består av øyer og fjorder, og det er korte avstander. Mellom de mange øyene langs Rogalandskysten er det et utall undersjøiske tunneler, noe som gjør alt tilgjengelig og nært. I lavlandet på Jæren finner du langstrakte strender så langt øyet kan se. Dette er et surfeparadis både for nybegynnere og viderekomne. Regionen byr på kulinariske opplevelser med høy kvalitet på både råvarer og restauranter, som er i verdensklasse.

Ta en titt på FINN Torget og se hva du kan finne av utstyr til surfing før du tar turen til Jæren og Ryfylke.

Været på Jæren de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Kulinariske Ryfylke

Lyst til å fråtser i regionens smaker? Noen lokale spesialiteter som vil pirre smaksløkene er komle, Suldalsskinke og gongkaker. I tillegg står fersk sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter på menyene i Ryfylke. Til Stavanger kommer det over 200 000 gjester hvert år for å ta del i Nordens største matfestival, Gladmat. Dette er bare én av rundt 30 årlige matfestivaler i området.

Ryfylke har de beste kokkene, de reneste råvarene og den mest kortreiste maten. Den som har smakt på Ryfylke, kommer gjerne tilbake, heter det seg. Mathovedstaden Stavanger og Sandnes har flere Michelin-restauranter, og flere og flere reiser hit, kun for å oppleve maten fra Ryfylke.

Aktiv ferie i Ryfylke

Velger du Ryfylke som reisemål for en aktiv ferie, finnes det uendelig mange muligheter. Det er her fjordeventyret begynner, og alt er innen rekkevidde. Her kan du padle i kano og kajakk. Du kan fiske i de mange lakseelvene, surfe på Jærstrendene, stå på ski, sykle over heiene, prøve paragliding, zip-line, rappellering eller bare vandre. Alt er innen rekkevidde og det er korte avstander mellom fjell og fjord.

Lysefjorden er kanskje den mest kjente delen av Ryfylke, med Preikestolen og Kjerag som noen av Norges største og mest besøkte attraksjoner. Turen opp til Preikestolen er en av landets mest populære toppturer. Hovedstien har rød gradering, og regnes som en relativt enkel tur for turvante nordmenn. På veien er det mange fine utsiktspunkter hvor du kan se de flotte fjellene Ryfylke har å by på.

Kjerag er å regne som selveste majesteten i Ryfylke og ligger innerst i Lysefjorden. Fjelltoppen rager 1084 meter høyt og er den høyeste av alle toppene i området. Skal du besøke denne spektakulære fjelltoppen, bør du være i god form og godt kledd. Her er et mange turgåere som har blitt foreviget på Kjeragbolten, en rundt steinblokk som har kilt seg fast i en fjellsprekk.

Været på Preikestolen de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Nasjonal turistveg på Jæren og i Ryfylke

Nasjonale turistveger skal gjøre Norge til et mer attraktivt reisemål og styrke næringslivet og bosettingen i distriktene, og finnes over hele landet. I Ryfylke går den mellom Oanes ved Lysefjorden og Håra nær Røldal, og er 260 kilometer lang. Dette er en turistveg med store kontraster. Fra stupbratte fjellsider, dype fjorder til Saudafjellet med sin helt spesielle natur. Et av stoppene som absolutt anbefales er ved Svandalsfossen. Du kan gå trappene ved fossen og virkelig kjenne på kreftene og mest sannsynlig få deg en dusj fra vannspruten som står over veien.

Viktig å vite: Nasjonal turistveg Ryfylke er vinterstengt, vanligvis fra november til mai, så det er lurt å sjekke trafikkmeldingen.

Nasjonal turistveg Jæren går langs Jærkysten mellom Ogna og Bore, og er 41 kilometer lang. Midt i Norges matfat med lakseelver, intensivt jordbruk og velstelt kulturlandskap med mildt klima hele året. Om du ønsker å bo midt i naturen noen dager så kan campingplassen på Borestranden anbefales. Dette er trolig en av Norges flotteste strender. Friluftshuset på Orrestranda er et av stoppene langs Nasjonal turistveg Jæren. Her er fugler og planter fredet, og camping på Orrestranda er ikke tillatt. Dette betyr at det ikke er lov med surfing, brettseiling, kiting, camping, sykling eller plukking av blomster. Hunder må holdes i bånd på Orrestranda. På Jæren drives det også et intensivt jordbruk, og det er forbudt å ferdes på dyrket mark i vekstperiodene.

Været i Ryfylke de neste 7 dagene

 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag
 • Onsdag
 • Torsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Vikinger i Ryfylke

Over hele fylket ser du spor etter de første menneskene som kom til Norge for over 10.000 år siden, i steinalderen. Store vikinger som blant andre Harald Hårfagre, samlet Norge til ett rike etter slaget på Hafrsfjord. Han er å regne som Norges første konge, og han bodde, slåss og levde i Ryfylke på sine to kongsgårder på Karmøy og Mosterøy.

Fyrferie i Ryfylke

Kysten langs Jæren ligger åpen mot havet, og har fra gammelt av blitt regnet som en av de mest farlige langs norskekysten. På midten av 1800-tallet startet rogalendingene den store utbyggingen av Jærfyrene, for å lede båttrafikken på Nordsjøen trygt forbi Jærkysten i hardt vær, mørke og skodde. Noen av disse fyrene er i dag gjort om og tilbyr overnatting for turister.

Feistein fyrstasjon ligger på en holme ved Jærkysten, i Klepp kommune. Fyret er i dag fredet etter Kulturminneloven, men lynblinklinsen var i drift frem helt frem til 2006. Om du ønsker en litt eksotisk overnatting, kan du leie fyrassistentboligen eller naustet, og tilbringe noen netter i havgapet. Vil du ha fastland og bilvei helt frem til fyret, kan du leie hus på helg- og ukesbasis på Obrestad fyrstasjon, lik ved Hå gamle prestegård. Dette var opprinnelig et tysk utkikkstårn under 2. verdenskrig, men ble gjort om til fyr i 1949.

Ellers er det godt med hoteller i hele Ryfylke i alle prisklasser; campingplasser, turisthytter, enkle hoteller og luksushoteller. Oppe på fjelltopper eller ved vannet i lavlandet.