Reise til Kypros - øya hvor alle trives

Reise til Kypros - øya hvor alle trives

Denne øya har alt å by på for folk i alle aldere. I tillegg har Kypros 340 soldager i året, deilige strender, klart vann og fjellandsbyer hvor tiden har stått stille.

Kypros er den varmeste og tørreste øya i hele Middelhavet, har mer solskinn enn noe annet land i Europa, og hit kan du reise året rundt. Å reise til Kypros på ferie har nordmenn gjort siden 1960-tallet. Den gang var øya under britisk herredømme, men de siste 45 årene har Kypros vært delt mellom Hellas og Tyrkia.

Øya er delt i to, og består av én gresk og én tyrkisk del som ligger på nordsiden. Selv om den ligger så langt øst du kan komme i Europa, med urolige områder i nærheten, er Kypros et trygt reisemål for ferie. Kypros er den tredje største øya i Middelhavet, og ligger like langt syd som Kreta. Her har det bodd folk siden steinalderen, altså 9000 år f.Kr. I følge gresk mytologi, er øya fødestedet til kjærlighetsgudinnen Afrodite, som selvsagt har fått en liten kulp og en klippe oppkalt etter seg.

Leier du bil på Kypros, får du sett mer av hva Kypros har å tilby. Øya har lang historie og er spekket med kulturskatter og pittoreske fjellandsbyer hvor tiden nærmest har stått stille.
Mange tenker nok på paraplydrinker, høy partyfaktor og Ayia Napa når de hører navnet Kypros, men øya har så veldig mye mer enn bare fest og moro. Bli med en tur fra øst til vest og finn områder som passer for deg. På Afrodites øy lengst øst i Europa vil du finne en ferie som passer alle.

 • Nissi Beach på Kypros

  Nissi Beach på Kypros - Foto: Getty Images

Famagusta – Den stengte byen

En halvtime nord for Ayia Napa ligger en spøkelsesby som hadde sin storhetstid på 1960-tallet og frem til den tyrkiske okkupasjonen i 1974. Her ferierte Hollywood-stjerner og andre jetsettere, og de nøt late dager på luksuriøse hoteller. Famagusta skal hva vært Liz Taylors favorittsted, men i dag er området avsperret og luksushotellene forfaller. Flere utflukter blir arrangert til denne stengte delen av Kypros, både til lands og til vanns, hvor du kan ane en fordums tid.

Fig Tree Bay/Protaras har flotte strender og rolige omgivelser

Krystallklart vann og Kypros sine beste strender preger Protaras-området med den kjente Fig Tree Bay-stranden. Dette er et rolig og avslappet ferieområde, drøye 10 kilometer nord-øst for Ayia Napa. Flere langgrunne sandstrender lokker til seg barnefamilier, men stedet er også preget av forelskede par og voksne som ønsker ferie i ro og mak.

Fordi det blåser en jevn fralandsvind her så er klimaet meget behagelig, Vindretningen bidrar også til at vannet på denne 10 kilometerlange kyststrekningen er krystallklart, og er ypperlig for snorkling. Sentrum i Fig Tree Bay tilbyr et avslappet uteliv, med restauranter, butikker, bakerier, hotell, minimarked, barer og et par diskotek. For de som ønsker litt høyere puls, går det ofte busser til Ayia Napa i høysesong. Med andre ord en kombinasjon av mangfold som vil passe mange for en ferie.

 • Lala Mustafa Pasha Moske, tidligere Saint Nicholas Cathedral i Famagusta på Kypros - Foto: Getty Images

  Lala Mustafa Pasha Moske, tidligere Saint Nicholas Cathedral i Famagusta på Kypros - Foto: Getty Images

Ayia Napa har noe for alle, uansett alder

Syd-vest for Fig Tree Bay finner du Ayia Napa. Dette var en gang en stille fiskelandsby, men er nå forvandlet til en by som favner alles ønsker. Både for store og små. Langgrunne strender, kulturskatter, masse aktiviteter og fornøyelser, ja til og med fornøyelsesparker og badeland.

Nattelivet i Ayia Napa er samlet rundt Klostertorget, et lite, bilfritt område inne i sentrum. Her finner du et stort utvalg diskoteker, nattklubber og barer. Om du vil ha det rolig, men ha ferie i Ayia Napa, er det bare å skygge unna dette torget på kveldstid. Byen har et bredt utvalg av hyggelige tavernaer og restauranter med kypriotiske og internasjonale matretter.

 • Kypros Ayia Napa

  Syd-vest for Fig Tree Bay finner du Ayia Napa. Dette var en gang en stille fiskelandsby, men er nå forvandlet til en by som favner alles ønsker.

Larnaca tilbyr strandliv, eksotisk byliv og kulturskatter

En knapp times kjøretur langs sydkysten av Kypros, vest for Ayia Napa, ligger Larnaca, Kypros sin tredje største by. Her får du både i pose og sekk på en ferie; sol, bad, strand og byliv. Den elegante strandpromenaden trekker til seg lokalbefolkning, så vel som turister. Her opplever du levende kypriotisk atmosfære på de mange fortauskaféene, tavernaene og restaurantene. I Larnacas gamle bydeler finner du myldrende, orientalske strøk med eksklusive butikker og grønnsaksmarked. Her kan du gjøre spennende shopping.

Kypros har en lang og spennende historie. Øya lå strategisk til for korsfarerne, og i middelaldermuséet har kyprioterne tatt vare på det de en gang etterlot seg. I Lazaruskirken kan du se sarkofagen der Lazarus skal ligge, og i Pieridesmsuéet kan du se antikviteter helt tilbake til steinalderen.

Larnaca ligger strategisk til på sydkysten, så det er et utmerket utgangspunkt for å ta noen utflukter under en ferie og se mer av denne flotte øya. Du kan til og med besøke det mer ukjente Nord-Kypros. Det er mye lettere å krysse grensen mellom nord og sør enn det var tidligere.

 • Kypros Larnaca

  Larnaca: Her får du både i pose og sekk; sol, bad og byliv. Den elegante strandpromenaden trekker til seg lokalbefolkning, så vel som turister.

Limassol er Rikard Løvehjertes by

Ytterligere en liten times kjøring mot vest, finner du Kypros sin nest største by, Limassol. Her kan du fordype deg i øyas kultur og historie. Rikard II var konge av England og lord av Kypros etter at den krigerglade kongen erobret øya på slutten av 1100-tallet. I følge sagnet, skal Rikard Løvehjerte sammen med sin brud, Berengaria av Navarra, ha tilbrakt bryllupsreisen sin på festningen i Byron Street. Kanskje repetere en adelig ferie?

I Limassol finner du en gamleby, men også moderne attraksjoner der butikkene ligger tett og tilbyr det meste. Byen har et trendy uteliv, og det meste ligger innen gangavstand. Limassol ligger like strategisk til som Larnaca, og er et godt utgangspunkt for utflukter hvor du kan oppleve alt Kypros har å tilby under din ferie.

 • I Limassol finner du en gamleby, men også moderne attraksjoner der butikkene ligger tett og tilbyr det meste. Byen har et trendy uteliv, og det meste ligger innen gangavstand.

  I Limassol finner du en gamleby, men også moderne attraksjoner der butikkene ligger tett og tilbyr det meste. Byen har et trendy uteliv, og det meste ligger innen gangavstand.

Pafos er en guddommelig perle i vest

Fortsetter du enda en times kjøring rett vest, og noen få grader nord, helt til du møter vannet, kommer du til en fantastisk liten by som heter Pafos. Her er du langt borte fra ”storbyenes” langstrakte, overfylte strender med tilhørende larm. Her er det bare godt være!

For å rekke over alt på en ferie - ta og søk etter leiebil på Kypros

 • Kypros gatebilde fra Paphos området

  En fantastisk liten by er Pafos. Her er du langt borte fra ”storbyenes” langstrakte, overfylte strender med tilhørende larm.

Pafos er på en måte delt i to; Pano Pafos og Kato Pafos. På gresk betyr ”pano” opp, og ”kato” ned. Så da blir Pano Pafos den øvre delen av byen. Her finner du små markeder, lokale kneiper i et virvar av smug og hyggelig lokalbefolkning. Absolutt verdt et besøk. Den nedre bydelen, Kato Panos, ligger nede ved vannet og er fylt av turister. De beste strendene i Pafos finner du på østkysten. Og Afrodites klippe, der hun ifølge sagnet steg opp av havet, ligger 20 minutters kjøring øst for byen.

Pafos kan skilte med guddommelig solnedgang på vestkysten. Ingen andre greske øyer ligger i veien og skjuler den brennende, gule kula når den går ned hver kveld. Litt nord for Pafos, i Latchi, kan du oppleve å svømme i en utrolig vakker blå lagune.

Som du sikker har forstått, Kypros er mer enn bare Ayia Napa.

 • Kypros Afrodite klippen

  De beste strendene i Pafos finner du på østkysten. Og Afrodites klippe, der hun ifølge sagnet steg opp av havet, ligger 20 minutters kjøring øst for byen.

Raske fakta om Kypros:

 • Innbyggertall: 1,18 mill. (2017) (Gresk-kypriotere 80 % Tyrkisk-kypriotere 20 %)
 • Hovedstad: Nikosia
 • Valuta: Euro
 • Religion: Gresk ortodoks (82 %) og islam (16,5 %)
 • Offisielle språk: Gresk og tyrkisk
 • Klima: Mildt middelhavsklima, 340 soldager
 • Tidsforskjell: + 1 time fra Norge
 • Flytid fra Oslo til Kypros: 4 t 35 m (direkte)

Været på Kypros de neste 7 dagene

 • Tirsdag 23°
 • Onsdag 18°
 • Torsdag 19°
 • Fredag 16°
 • Lørdag 18°
 • Søndag 18°
 • Mandag 19°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.