Izmir langs Egeerhavet

Egeerhavskysten reisetips - besøk Izmir, Cesme, Kusadasi og Bodrum

Start ferien i den tyrkiske byen Izmir og beveg deg sakte men sikkert ned langs kysten av Egeerhavet til Cesme, Kusadasi og Bodrum. Da er du garantert en ferie fylt med vakker natur, solfylte strender og kulturhistorisk sus.

Publisert 3. april 2019 kl. 15.10

Det antas at det bor cirka fem millioner mennesker i havnebyen Izmir. Det merkes så fort du beveger deg i gågatene fra strandpromenaden og inn i bykjernen med hoteller og butikker. Her bugner det av turister og fastboende som alle benytter mulighetene for å gjøre noen kupp, og de er det mange av. Selv om det er hektisk i Izmir, er byen likevel sjarmerende og byr blant annet på flotte sandstrender, olivenlunder, koselige havner og ikke minst et hav av severdigheter.

Shoppingtilbudet er kanskje det som slår deg som mest variert. Du finner små, spennende butikker i mange av de trange gatene i sentrum. Samtidig har det vokst opp shoppingsentre rundt bykjernen med både kjente designerklær, til og med IKEA finner du her. Basaren i Izmir er utvilsomt blant de mest populære og folksomme. Her står gullsmeder, håndverkere og klesforhandlere på rekke og rad, og roper ut de beste tilbudene.

Izmir ligger sentralt til for deg som ønsker et historisk sus over din ferie. Benytt blant annet anledningen til et besøk i Efesos. I følge kristne legender er dette byen hvor Jomfru Maria døde etter korsfestelsen av Jesus. Turistene i dag besøker først og fremst ruinene etter teateret og biblioteket, og bilturen fra Izmir til Efesos tar cirka en time.

Søk og bestill flybilletter til Izmir

Derfor bør du besøke Cesme

Når du er mett på storbylivet, kan du leie en bil og starte en fantastisk reise langs Egeerhavet. Start med et besøk i havnebyen Cesme. Byen ligger på en halvøy en drøy time fra Izmir, og er bare et steinkast fra den greske øya Chios. Mellom slagene på den solfylte stranden, kan du nyte både gresk og tyrkisk mat på en av de mange utekafeene i de trange bygatene. Benytt også anledningen til å besøke byens slott, Cesme Castle. Nøyaktig når slottet ble bygget, hersker det tvil om. Dog er det sikkert at dagens slott slik det nå fremstår, ble bygget under herredømmet til Ottoman Sultan Bayezid II. Det skal ha skjedd i 1508.

Søk og bestill hotell i Cesme

Du finner neppe noe vakrere enn Kusadasi

To timer lengre sør langs kysten, åpner den særdeles vakre havnebyen Kusadasi seg i det du kjører ned fra toppen til strandpromenaden. Stopp gjerne på utkikkspunktet rett før du kommer ned til stranden, for å ta den vakre og fargefulle byen i øyesyn. Fra det lille utsiktspunktet, får du overblikk over byen og havet. Utsikten er formidabel og roen kommer sigende. Nede på strandpromenaden, kan du parkere bilen og spasere langs stranden. Sørg for å få med deg lunsj på en av restaurantene som ligger på halvøya som er en forlengelse av promenaden.

Sentrum av Kusadasi er som en labyrint med små, trange gater hvor kjøpmennene og restaurantene ligger på rekke og rad. I et hjørne, finner du områdets flotteste keramikkverksted som selger fargerike boller, fat og kunst av ypperste klasse. Hva med en liten statue av Sultanen å ta med hjem? Hvis du ikke vil ta den med videre, sender de den til Norge for deg. I Kusadasi kan du fint legge inn en overnatting eller to på hotell. Stranden i byen er verdt å nyte. Det er også byens yrende uteliv og fantastiske matopplevelser, alt til en brøkdel av prisene vi opplever hjemme.

Søk og bestill hotell i Kusadasi

To timer til Bodrum

Fra Kusadasi tar det litt i overkant av to timer å kjøre til ferieparadiset Bodrum. Bruk gjerne lenger tid, og ta små avstikkere til for eksempel Akbuk og Didim Altinkum. I Akbuk, som ligger strategisk til i en skjermet bukt, skrur du tiden tilbake. Utenfor sesongen vil du kanskje møte en og annen engelskmann, eller nordmann, men for det meste vil du se traktorer kjøre rundt i gatene. I turistsesongen våkner byen til liv, og byr på fantastiske matopplevelser som du kan nyte helt i vannkanten.

Didim Altinkum er to byer som har vokst sammen, og som frister med kanskje en av de hyggeligste promenadene på vestkysten. Byen er en mellomstor by etter norske forhold, og den har vokst mye de siste årene. Samtidig finner du fortsatt det ekte tyrkiske livet godt bevart i byen.

Bodrum er Tyrkias svar på St. Tropez på den franske riviera. Flere utenlandske kjendiser har feriehus i Bodrum, og byen er en fryd for øyet med sine hvite små hus, en usedvanlig hyggelig havn hvor seilbåtene, og de lekre trebåtene, de såkalte Bodrum-båtene, ligger på rekke og rad. I havneområdene er det flust med små og hyggelige restauranter og butikker. Trange gater bukter seg fra havnen og opp mot åsene bak og byr på unike, små butikker med eksklusive og unike perler som for eksempel silkeskjerf i alle regnbuens farger. Prisnivået i Bodrum kan dessverre ikke sammenlignes med prisene i de andre byene langs Egeerhavet. I Bodrum tar de seg godt betalt både på restauranter og i butikkene.

Og når opplevelseslysten tar slutt i Tyrkias jetsetby, kan du gjøre vendereis og ta samme vei tilbake. Da kanskje med noen av stoppene du ikke prioriterte på veien ned.

Søk og bestill hotell i Bodrum

Les også:

Verdt å vite: I Tyrkia unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!

Været i Bodrum de neste 7 dager

  • Tirsdag 26°
  • Onsdag 25°
  • Torsdag 24°
  • Fredag 21°
  • Lørdag 21°
  • Søndag 20°
  • Mandag 21°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.