Antalyakysten reiseguide

Antalyakysten reiseguide

Ønsker du en ferie fylt med sol og bading, kulturhistoriske opplevelser og vakre naturbilder? Da bør du valfarte Antalyakysten - øst og vest for byen Antalya i Tyrkia.

Publisert 17. april 2019 kl. 9.54

Været i Antalya, og langs hele kysten, er kanskje den største attraksjonen i området. Du er nærmest garantert fint vær store deler av året. Somrene byr på middelhavsklima med lite nedbør og hete, varme dager og netter. Juli og august er de varmeste månedene, hvor temperaturen fort kan bli 35 varmegrader og mer. Selv om det er varmt, er det sjelden ulidelig fordi sjøbrisen demper heten noe. Tidlig på høsten vil du også oppleve lange perioder med sol. Om vinteren kan det være noe mer ustabilt vær på Antalyakysten, det hender faktisk noen ganger at du kan oppleve at temperaturen synker ned mot null grader.

Derfor bør du reise til Antalya

Antalya er den største byen på den solsikre Antalyakysten. Kanskje er det først og fremst flotte strender som trekker nordmenn. Når du trenger en pause fra sol og bading, har Antalya mye annet å by på. I gamlebyen Kaleici kan du bruke dagen til å besøke den vakre havnen, eller gå rundt i butikker som tilbyr varer av alle slag. Gå heller ikke glipp at markedene og basarene som frister med ut utvalg av tepper, klær, smykker, frukt, grønnsaker, nøtter og massevis av andre ting du kan kjøpe rimelig. Lenger vest i byen finner du Antalya Aquarium med mer enn 40 ulike fiskearter fra hele verden. I tillegg har de en undervannstunnel på hele 131 meter. Om du vil se Tyrkia i miniatyr bør du dra vestover fra Antalya til Minicity. Dette er et utendørs museum hvor kjente tyrkiske bygninger finnes i miniatyr.

Alanya – en av nordmenns favoritter

To timer øst for Antalya ligger en av nordmenns desiderte favorittbyer – Alanya. Prognosesenteret antar at godt over 5.000 nordmenn har bolig i Tyrkia, og flere av dem bor her i Alanya. Det er ikke uten grunn. Byen har noen av verdens flotteste strender blant annet på grunn av det fantastiske turkisblå havet. I tillegg til strendene så er masse shopping, et rikt publiv og gode restauranter som byr på kulinariske opplevelser. Bak byen ruver en 250 meter høy klippe, og på toppen av den finner du en imponerende festning fra middelalderen. Den tre kilometer lange turen opp dit er verdt slitet, for herfra får du en utsikt du neppe vil glemme.Vest for Alanya, strekker den tre kilometer lange Kleopatrastranden seg. En strand dekket av grovkornet sand. Ønsker du derimot en kombinasjon av sand, klipper og steiner, bør du velge stranden øst for Alanya. Uansett hvilken vei du tar, det er bare å velge og vrake blant vannskiaktiviteter, paragliding og dykking.Brenner det i lommeboken, kan pengene fort få bein å gå på. Som ellers i Tyrkia, frister også Alanya med et usedvanlig bredt shoppingutvalg av vesker, sko, jakker, hansker, pyntegjenstander, smykker og vakre tepper til særdeles gunstige priser. Når du først er i Tyrkia bør du unne deg et hamam-besøk. Tyrkisk bad har dampbad, scrubs, peelinger og selvsagt deilig massasje.

Belek for golfelskere

Er du blant dem som elsker golf – også om natten? Da bør Belek stå høyt på ønskelisten. Belek ligger mellom Antalya og Side og her finner du den ene golfbanen etter den andre med baner i verdensklasse. På Carya Golf Club kan du til og med spille om natten. Hele banen er opplyst. Belek er dog mer enn bare golf. Byen har vokst til å bli en ferieby og er spesielt godt kjent for hoteller med høy standard. Her får du luksus på hvert gatehjørne. Shoppingtilbudene står også i kø. Hva med å teste Forsamalla kjøpesenter mellom Kadriye og Belek? Her finner du blant annet golfutstyr og klær langt rimeligere enn i Norge, og hver onsdag er det marked midt i sentrum. For deg som ønsker fart og spenning, anbefaler vi Land of Legens, en fornøyelsespark spekket med vannaktiviteter, delfinshow, berg- og dalbaner og egen kino. Parken har også sin egen shoppinggate med kafeer og restauranter, og titt og ofte arrangeres det konserter og utstillinger her.

Rolige dager i Kemer

Den tidligere fiskelandsbyen Kemer har sakte men sikkert utviklet seg til å bli en perle for turister som ønsker en mer rolig ferie. Olivenplantasjer, appelsinlunder og krystallklart vann gjør byen til en fargerik og vakker opplevelse. Den moderne marinaen er det naturlige samlepunktet, på hver side av den ligger byens to strender. Den ene er en rullesteinstrand, den andre sandstrand. I hjertet av Kemer finner du gågaten hvor pubene, restaurantene og butikkene ligger tett i tett. På mandager kommer lokale kjøpmenn og tilbyr alt de har på markedet. Vil du toppe ferieturen til Antalyakysten, bør du ta gondolbanen til fjellet Tahtali ved Kemer. Det strekker seg hele 2.365 meter over havet og gir deg en utsikt som kan ta pusten fra hvem som helst.

Manavgat

Ønsker du deg en litt roligere ferie enn det Side tilbyr, bør du teste nabobyen Manavgat. Velg hotell på stranden, slik at du ikke havner flere kilometer inn i landet. Byen er kanskje mest kjent for sine vakre fossefall som kommer på rekke og rad langs elven som renner gjennom byen. Ingen av fallene kan sammenlignes med Niagara, men de gir likevel en solid dose naturopplevelse. Cirka én mil fra Manavgat, ligger restene av oldtidens greske by Seleucia. Ruinene betegnes som de vakreste ruinbyene ved Middelhavet. Bad, torg, mausoleum og templer er omgitt av skog og vakker natur.

Det er trygt å reise til Tyrkia. Hvis du er i tvil, kan du sjekke med Utenriksdepartementet - UDs - reiseråd.

Les også:

Verdt å vite: I Tyrkia unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!

Været i Antalya de neste 7 dager

  • Onsdag 13°
  • Torsdag 17°
  • Fredag 20°
  • Lørdag 17°
  • Søndag 17°
  • Mandag 18°
  • Tirsdag 16°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.