Kreta reisetips - et Hellas i miniatyr

Kreta reisetips - et Hellas i miniatyr

Skal du til Hellas for første gang, så vil du oppleve Kreta som et Hellas i miniatyr. Kombiner oppholdet med historie, kultur, topptur til Hellas tak som raver 2500 m.o.h., sol og late dager på kritthvite strender.

Publisert 18. mars 2019 kl. 15.22

I det varierte landskapet på Kreta finner du vingårder, olivenlunder, munkeklostre, små, pittoreske landsbyer og hvite sandstrender. Lokal mat er det beste. Vi anbefaler derfor å gå på de familiedrevne tavernaene. Der får du servert nydelig mat av solmodne grønnsaker om ofte er dyrket selv. Alt er selvfølgelig økologisk.

Denne fantastiske naturen, med høye fjell og dype daler, innbyr til fantastiske vandreturer. I tillegg finnes det utallige steder å dykke, så om du er interessert i dykking på din ferie så er dette et dykkerparadis. Ta en titt på hva du kan finne av hoteller på Kreta.

Kreta er delt inn i disse fire fylkene:

Langs kysten i sør er det mest klippelandskap og ikke så mange strender. Den fineste stranden finner du i Makrigialos i øst.
De største reisemålene ligger langs kysten på nordsiden. Det er her de fleste fastboende bor. Her finner du lange, flotte sandstrender, og utgangspunktene til de historiske turene, samt vandreturer.

Chaniakysten er mest populær

Skandinavere velger oftest å reise til Chaniakysten nord-vest på øya på ferie. Fra Oslo går det fly direkte til Chania, og flytiden er omtrent fire timer. I tillegg til rutefly er det flere charterselskap som har turer hit.

I Plataniás finner du nordmenn med høy solfaktor. Byen ligger omtrent 10 km vest for Chania by, og her finner du sandstrand, souvenirbutikker, tavernaer, restauranter og hoteller. Rett utenfor Platanias ligger øya Agioi Theodóri, her bor Kretas villgeiter som kalles kri-kri. Det går daglige utflukter hit hvor man seiler rundt øya, snorkler og dykker ved et flyvrak. På denne turen besøkes også den lille ubebodde øya Lazaretta. Om du vil oppleve villgeitene på Agioi Theodori på nært hold, så er det bare en dag i året du kan gå i land der, nemlig på øyas navnedag 8. juni.

Chania by – innbyggernes Venezia

Pastellfargede hus, havnebasseng og bymur. Her finner du gamle venetianske og tyrkiske hus, en arv fra tiden da byen var et av Middelhavets høydepunkter. Byen vitner om utallige beleiringer fra både venetianere og osmanerne. Her finner du ortodokse kirker med påbygde minareter, noe som minner om muslimenes inntog. I minoernes tid het byen Kydonia, som er over 5000 år gammel.

Hele Chaniakysten lever primært av turisme. Dette har ført til økt velstand og gitt inspirasjon til å bevare og restaurere den arkitektoniske arven. Noe som kommer din ferie tilgode. Det er fullt mulig å sjekke ut pakkereiser til Kreta.

Réthymnon – den intellektuelle og kulturelle hovedstad

Réthymnon var osmanernes hovedsete i nærmere 400 år. De rakk å sette varige spor i byen, og det oppleves fortsatt idag lokalt i de gamle tyrkiske og venetianske bydelene. Løft blikket når du går inn i gamlebyens smug så ser du minareter, moskeer og tyrkiske karnapper som fortsatt er et vanlig syn. Idag er det omtrent 40.000 innbyggere her, en femtedel er studenter som går på byens universitet.

Réthymnon lokker til seg både kulturinteresserte, solslikkere og fjellklatrere på vei til Psolorítis-fjellet. De lange, fine sandstrendene finner du vest for byen. Det er også verdt å leie bil og ta turer rundt og besøke de mange, hyggelige landsbyene.

Heraklion – Kretas hovedstad

Under andre verdenskrig regnet bombene ned over hovedstaden og ødela store deler av de venetianske monumentene. Fordi Heraklion har vært en av de rikeste byene i Hellas har de derfor hatt mulighet til å renovere museer og de venetianske husene. Så idag har byen fremstått i all sin prakt.Her finner du kultur og museer i verdensklasse, så Heraklion tiltrekker seg den kulturelle eliten. Byen byr på Kretas aller beste basar, gågater og utallige gode restauranter. Et pulserende kvelds- og natteliv med greske musikere på intime barer.Her både spiser og bor du bedre og rimeligere enn i de populære badebyene. Hovedstaden har blitt en storby med en kosmopolitisk atmosfære.

Briter, franskmenn og østeuropeere søker seg gjerne til dette området på ferie, der hotellene er gigantiske og solstolene mange.

Lasíthi – Kretas østligste fylke

Velværeturisme, alt en kropp og mage kan begjære har sitt senter i dette vakre området. Her finner du Kretas vakreste strender med kritthvit, finkornet sand og svaiende palmer.

Hovedstaden i Lasithi fylke, Agios Nikolaos er innbyggernes svar på St. Tropez. Yachter og seilbåter ligger tett i tett i den pittoreske havnen, her bader du midt i byen og barna dyrker seilsport inne i marinaen. Langs havnen bugner det av kaféer, restauranter, barer og diskotek. Byen våkner til et overdådig uteliv rundt midnatt og festen varer ut i de små timer.

Bare 10 km nord for Agios Nikólaos finner du Kretas velværeparadis; Eloúnda. Badebyen tilbyr hotellanlegg og resorter på høyde med luksusen man finner andre steder. Øst for Elounda ligger øya Spinalonga. Første halvdel av 1900-tallet ble spedalske forvist til denne øya. Her bodde de i en koloni innenfor murene til det venetianske festningen. Bare allerede her i artikkelen så skjønner man at Kreta er et fantastisk sted for alle på ferie.

Idag er dette en viktig turistattraksjon og det går daglige båtturer fra den lille landsbyen Plaka ut til Spinalonga.

Omtrent 60 km øst for Agios Nikolaos finner du den fredelige byen Sitía, og her spiller turismen bare en liten rolle. Byen er sentrum for øyas naturpark hvor du kan se sjelden flora og fauna. UNESCO har lagt sin beskyttende hånd over hele Sitía-området.

Palmestranden Vái ligger så langt øst på Kreta du kan komme, omtrent 20 km fra Sitía. Her finner du alt du kan tenke deg av vannsportsaktiviteter, fra dykking til vannski. Strandens unike utforming var lenge en hemmelighet, men det var før. Nå går daglige busser fra Sitía, og i høysesong er det flere biler enn palmer.

Innenfor kystbyene ligger fjellene og Lasíthi-platået. Her er det mulig å gå turer i fred og ro. Nyt duften av pinjer og den formidable utsikten, 800 m.o.h, utover det azurblå Egeerhavet.

Kreta – Øya som har alt

Til en ferie er Kreta øya som har alt. Ta en topptur på 2500 meters høyde, eller klatre nedover i de mange ravinene. Nyt late dager ved azurblått hav, besøk pulserende nattklubber. Utforsk over 4000 år gamle utgravninger og lær om de mange kampene øya har kjempet, tapt og vunnet.

Det finnes utallige severdigheter, strender, tavernaer og turstier på Hellas’ største øy lengst sør i Egeerhavet. For å få med deg alt Kreta har å by på, kan det være lurt å leie bil og legge opp en rundtur. Kombiner rundturen med noen late dager under palmene med hvit sand mellom tærne. Da får du masse opplevelser og lade batteriene.

Tips til turer og shopping

Ting å gjøre på Kreta

Ting å kjøpe på Kreta

Καλό ταξίδι [kalå taxidi] eller god tur! som vi sier på norsk.

Les også:

Været på Kreta de neste 7 dagene

  • Fredag 13°
  • Lørdag 14°
  • Søndag 15°
  • Mandag 15°
  • Tirsdag 17°
  • Onsdag 18°
  • Torsdag 18°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.