Europas glemte paradis: Nord-Kypros

Europas glemte paradis: Nord-Kypros

Nord-Kypros byr på 340 soldager i året, Europas reneste badevann, vakker natur, mange tusen års spennende historie, et gjestfritt folk og nydelig mat inspirert av nabolandene.

Publisert 20. mars 2019 kl. 12.34

På Nord-Kypros har tiden stått stille i over 40 år. Den tyrkiske delen av Kypros har en annen puls og atmosfære enn den greske. Her opplever du et svært gjestfritt folk, gode priser i tyrkiske lira, frodig landskap og nydelig mat. Alt hva en ferie skal inneholde.

Flere og flere av oss oppdager Nord-Kypros, så det er bare å pakke kofferten og planlegge en reise til Middelhavets glemte perle før det er for sent.

Mye for pengene på Nord-Kypros

På nordsiden av Kypros finner du langgrunne sandstrender med krystallklart vann. God plass er det også, for masseturismen har ikke kommet hit ennå. Levekostnadene på Nord-Kypros er lave med tyrkiske lire som valuta, og ikke EURO som i resten av Kypros. I dag er 10 lire omtrent 15 norske kroner.

En glemt Middelhavsperle

Kyrenia, eller Girne som den heter på tyrkisk, er byen de fleste snakker om på Nord-Kypros. Byen er kjent for sin historiske havn og festning som lenge sto ubeseiret av potensielle erobrere.

Øya Kypros har vært en del av det bysantiske rike, men også mamelukkene, britene, tyrkerne, venetianerne og korsfarerne har gjort krav på øya. Nord-Kypros er en historisk og kulturell smeltedigel for deg som også vil ha en lærerik ferie. I dag er den historiske, hesteskoformede havnen fylt med fiskebåter, hyggelig lokalbefolkning, fornøyde turister og kaféer på rekke og rad. I nærhetet ligger også Nord-Kypros sin mest populære strand; Acapulco Beach, med sin gyldne sand og azurblått vann. Her finner du solstoler, parasoller, aktiviteter og nattklubb.

Søk og bestill hotell til Kyrenia

Vanvittig god mat på Nord-Kypros

Det nord-kypriotiske kjøkkenet er preget av sin beliggenhet, og inspirert av nabolandene Hellas, Tyrkia og Midt-Østen. Med andre ord er maten variert, spennende og smaker himmelsk.

På den nordlige delen av Kypros er det et litt mer variert landskap enn i sør, der det er relativt flatt. Her finner du fjellene og de mange turstiene så å si rett utenfor døren. Denne delen av Kypros er også frodigere enn sørsiden, med flere innhøstinger av frukt og grønt gjennom hele året. Alt i alt så kan ikke en ferie bli mer fristende.

Trygt å reise til Nord-Kypros

Det er lite kriminalitet på Nord-Kypros, så hit er det trygt å reise. Den offisielle religionen er islam, men det har tyrkisk-kyprioterne et avslappet forhold til. De eldre kvinnene bruker ofte hodeplagg, mens de yngre gjør det mindre og mindre.

Grenseovergangene har blitt flere og det har blitt enklere å krysse mellom nord og sør de seneste årene. Skal du reise til Nord-Kypros, flyr du til den greske delen, for eksempel til Larnaca, og tar deg videre derfra. Det er ikke anbefalt å leie bil i sør og så ta den med seg over grensen. Skal du leie bil, gjør du det når du ankommer Nord-Kypros.

Søk og bestill flybilletter til Kypros

Raske fakta om Nord-Kypros:

Det er trygt å reise til Tyrkia. Hvis du er i tvil, kan du sjekke reiserådene til Utenriksdepartementet, UD.

Les også:

Verdt å vite: I Tyrkia unngår du dyr Euro, og ferien blir billigere!

Været i Kyrenia de neste 7 dager

  • Tirsdag 29°
  • Onsdag 30°
  • Torsdag 29°
  • Fredag 26°
  • Lørdag 25°
  • Søndag 25°
  • Mandag 26°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.