Athen reiseguide - en uoppdaget verdensmetropol

Athen reiseguide - en uoppdaget verdensmetropol

Athen har alt å by på, imponerende severdigheter, byvandring i sjarmerende, historiske nabolag, haute couture, og fancy restauranter, greske tavernaer og et yrende strandliv. På Athens riviera finner du pittoreske bukter så vel som kritthvite sandstrender. Hellas er mer enn sine tallrike øyer, men øyene er hovedstadens sterkeste konkurrent.

Publisert 10. april 2019 kl. 14.26

Athen i Hellas er en storby med historie som strekker seg fire tusen år tilbake i tid. Det var her demokratiet ble født og dannet grunnlaget for den vestlige sivilisasjonen. Med andre ord; Våre lover, normer og regler vi i dag har i vesten, bygger på de gamle grekernes intellekt og vidsyn.

Søk og bestill hotell i Athen

Akropolis

Akropolis er blant verdens viktigste monumenter og selve symbolet på gresk kultur. UNESCO har selvfølgelig lagt sin beskyttende hånd over byggverket som du finner på en høyde på 150 m.o.h. midt i Athens travle sentrum. Rundt foten av Akropolis finner du gamlebyen Plaka med hippi- og kunstnerområdet Monastiraki. Begge områdene er turistfeller, men du kan ikke være i Athen uten å ha besøkt disse, ja til og med opptil flere ganger. Selv athenere trives i dette travle området hvor du finner turistsjapper, gullsmeder, loppemarkeder og kunstnere som selger fotografier, malerier, smykker og annen brukskunst. Her kan du gjøre god kjøp, og pruting er obligatorisk.

Det er et hav av museum i Athen, og på Akropolis har de funnet rester som stammer helt tilbake fra steinalderen. Så her er det bare å ta innover seg kulturskatter og rik historie.

Populære områder i Athen

Ved siden av Akropolis’ hovedinngang, ligger en grønn ås som heter Filopappo. Øverst her, står et antikk gresk mausoleum og monument etter en romersk-hellenistisk aristokrat, så vel som helleristninger fra våre egne vikinger som også fant veien til Athen på 1100-tallet. På veien opp hit, går du forbi noen huler som er hogget inn i fjellet. I en av disse skal, etter sigende, selveste Sokrates ha sittet i fengsel og endt sine dager. På Filopappo-høyden er det en fantastisk utsikt, og du kan se helt til Athens havneby Pireus og Athens.

Vil du enda høyere opp, krysser du Syntagma-plassen som ligger foran det greske parlamentet. Da kommer du til fasjonable Kolonaki-området, hvor de store motehusene har etablert seg. Fra Kolonaki-plassen går det kabelbane opp til Lykavittos-høyden som raver cirka 300 m.o.h. Hit kommer folk for å nyte utsikten over hovedstaden og innta en bedre middag servert på hvite duker.

I Athens innerste sentrum kommer du deg raskest frem til fots, og da ser du mest også. Fra Kolonaki kan du gå gjennom en stor park, Zappio, også kjent som National Garden. Her yrer det av både plante- og fugleliv, og det kjennes som du er langt borte fra byens mas og kjas. På den andre siden av parken, ligger den verdenskjente marmorstadion, Panathenske stadion, hvor de aller første olympiske lekene fant sted i moderne tid. Hele stadion er bygget i hvit marmor, og voktes av presidentens vakter.

Når du har lyst på litt sol og bad, tar du trikken fra sentrum til Athens riviera. Turen tar rundt 45 minutter. Ikke fordi det er så veldig langt, men fordi det er mye trafikk og mange stoppesteder. Trikken ender i det hippeste området, Glyfada. Området ligger så å si rett på en strand, og har store, brede boulevarder og er et shoppingmekka, strandmekka og det bugner av hippe, kule restauranter. Her gjelder det å dresse seg litt opp, selv om du bare skal en tur på treningsstudio. Her skal man se, og bli sett.

Nedover Athens riviera finner du fantastiske strender, noen på klipper andre med kritthvit sand, beachrestauranter og rolig loungemusikk i bakgrunnen. Både barn og voksne storkoser seg på disse strendene som har fantastisk vann. Jo lenger syd du er på Athens riviera, jo mer får du følelsen av å være på en idyllisk gresk øy.

Mat og drikke i Athen

Du har kanskje smakt både souvlaki og moussaka, men det greske kjøkkenet har så mye mer å by på. Det vanligste er å bestille meze, også kalt pikkelia, som er som spanjolenes tapas og består av en herlig blanding småretter. Et must til et gresk måltid er gresk salat, tzatziki og brød. Gresk mat er ikke sterk, og de bruker mye oregano, nellik og kanel i maten. Dette setter et særegen smak på det ellers ganske tradisjonelle middelhavskjøkkenet. Som alltid når vi er ute og reiser, lønner deg seg å spise der lokalbefolkningen spiser. Det vitner ofte om god mat til riktig pris.

Barnas Athen

Athen har ikke mange severdigheter for barn, men i Zappio-parken, er det litt å se på for de minste. Parken har en liten innsjø som er tilholdsstedet for horder av ender og skilpadder, i tillegg til en liten dyrehage med ulver, aper, påfugler og en ensom løve. Det er masse plass til lek og moro i denne grønne oasen, langt vekk fra den hektiske trafikken, og parken er åpen og gratis for alle. Ikke langt fra Zappio-parken ligger et eget museum for barn, Hellenic Childrens Museum, som er vel verdt et besøk. Her er det også gratis inngang, og barna kan kose seg med interaktive utstillinger som oppfordrer dem til å berøre, oppdage, lære og forstå.

Langs Athens riviera ligger en rekke fornøyelsesparker. I det fasjonable området Glyfada, ligger Aidonakia Luna Park som kan passe også for de minste.

Til og fra Athen flyplass

Hovedstaden ligger 30 kilometer fra flyplassen, og det avhenger av trafikken hvor lang tid det vil ta å komme seg derfra til sentrum av Athen. Det er stor trafikk på veiene døgnet rundt, og fra flyplassen kan du velge mellom taxi, T-bane eller buss inn til Syntagma-plassen. Å reise kollektivt er rimelig og koster under 100-lappen. Tar du taxi, bør du regne med 20-30 Euro, men du må sørge for at sjåføren kjører på taxameter, ellers kan du fort bli snytt. T-banen bruker en snau time. Buss og taxi bruker fort det samme, på grunn av trafikken. Skal du rett fra flyplassen og videre ut til det greske øyriket fra Pireus, går det T-bane direkte fra flyplassen til Pireus havn. Den bruker en snau time og koster rundt 10 Euro.

Skal du reise til det nordlige Kykladene (Paros, Naxos, Mykonos, Santorini osv.) kan du reise fra Athens andre havn, Rafina, som er en langt roligere havn enn Pireus. Den ligger bare 20 minutter fra flyplassen med taxi, og en liten time med buss. Med buss reiser du aller rimeligst, kun 5 Euro for voksen, halvpris for barn, 6-17 år, og pensjonister. Barn under 6 år er gratis. Taxi koster rundt 25 Euro.

Det er så mye å si om Athen, men det beste er om du oppdager den selv, på din vandring blant flere tusen år gamle stener, søyler og brosteinsbelagte gamleby Plaka. Eller på brede boulevarder langs rivieraen, hvor du ser og blir sett, på Athens uoffisielle catwalk.

Les også:

Været i Athen de neste 7 dager

  • Torsdag 15°
  • Fredag 21°
  • Lørdag 25°
  • Søndag 21°
  • Mandag 22°
  • Tirsdag 23°
  • Onsdag 20°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.