Skjervøy i Troms - hvalsafari og nordlys

Skjervøy i Troms - hvalsafari og nordlys

I hjertet av Nord-Troms mellom alpine fjell og dype fjorder ligger Skjervøy i praktfulle omgivelser. Turister fra hele verden kommer til denne lille øya for å oppleve vinterens vakreste eventyr. Her får du FINN reises tips til hvalsafari og nordlys på Skjervøy i Troms.

Publisert 21. november 2019 kl. 9.10

Skjervøy er en øy og kommune i den nordlige delen av Troms fylke. Det er et typiske fiskevær og de knappe 3000 innbyggerne lever på flere øyer. Det er enkelt å komme seg hit og til Lyngenfjorden fra Tromsø med Hurtigruta. På Skjervøy finner du mange gode muligheter for overnatting på hotell og hytter, samt mange spektakulære aktiviteter.

Hvalsafari utenfor Skjervøy

Lyngenfjorden er en en 82 kilometer lang fjord i Troms fylke omkranset av høy, dramatiske fjell, og Skjervøy kommune ligger i den nordøstlige enden. Det er her og i fjordene mot Kvænangen og Reisafjorden hval oppholder seg og følger etter silda. En hval oppholder seg ikke så langt fra fastlandet, så det er mulig å se den fra land. Det er imidlertid når du sitter i båt og blir med på hvalsafari at du kommer nærmere og får se hvor majestetiske disse dyrene virkelig er.

I mørketiden starter gjerne hvalsafari når det blir lyst, rundt kl.10 og avsluttes mellom kl.13 og 14. Besøker du Skjervøy i mørketiden kan du kombinere hvalsafari i det spesielle mørketidslyset med nordlyssafari på kvelden. Den beste tiden å oppleve hvalen utenfor Skjervøy er fra oktober til slutten av januar.

Vinterens vakreste eventyr

Er det en ting du burde gjøre i vinter, så er det å dra på hvalsafari utenfor Skjervøy. Turister fra hele verden kommer til Skjervøy for å oppleve de majestetiske dyrene jakte på sild.

Det er spesielt to typer hval du kan oppleve her; spekkhogger og knølhval. Guidene som arrangerer hvalsafari er kjent i regionen, vet hvor hvalen er og tar hensyn til den. For å ikke skremme og respektere at hvalen prøver å fange sild, holder båtene seg litt på avstand. Dette betyr slettes ikke at du ikke får se hval. Hoppende knølhval og nysgjerrige spekkhoggere som vil leke er svært vanlig, og de kommer ofte nærmere båtene helt selv. Det er en uforglemmelig opplevelse.

Opplev hval på Skjervøy før det er for sent

Om du tenker på å oppleve arktisk hvalsafari, anbefales det å ikke vente for lenge. Ekspertene har fulgt med på hvalene i lang tid, og spår at eventyret snart kan være over. Silden beveger seg mot nord, vil forflytte seg ut på storhavet, og da vil hvalene følge etter. Noe som vil gjøre det vanskeligere for oss mennesker å oppleve. Derfor er det ingen som med sikkerhet kan si hvor lenge det vil være mulig å oppleve hvalen i Nord-Norge.

Nordlys-aktiviteter i Lyngenfjorden

For å få mest mulig ut av nordlysopplevelsen, kan det være lurt å melde seg på en guidet nordlystur. Da har du større sjans for å oppleve spektakulære Aurora Borealis. Den beste tiden å dra på nordlysjakt er i slutten av september til slutten av mars, når det er mørkt fra tidlig ettermiddag til sent på morgenen.

Nordlyssafari i Nord-Norge er svært populært, og det er mange tilbydere å velge mellom. Du kan legge det opp slik det best passer for deg. Enten du ønsker en pakke som inkluderer henting, mat og overnatting, eller om du bare ønsker å ha med en guide på nordlysjakt der du er. Det tilbys flere guidede turer fra Skjervøy, samt turer som starter i Tromsø og inkluderer tur til Skjervøy.

Hundesledetur under nordlyset er en spektakulær opplevelse, samt å kombinere fjord, hvalsafari og en nordlysopplevelse med overnatting i lavvo. Et eventyr blir det uansett hva du velger.

Isfiske i Nord-Troms

Det er ikke bare på sommeren Norge er rik på sportsfiske muligheter. Om vinteren når sjøisen fryser til, er det mulig å prøve fiskelykken. Da kan du fange både ørret, torsk, kveite eller sei på isen. Det finnes flere arrangerte turer som guider deg til de trygge og gode stedene for isfiske. Her får du være med å lage hull i isen, gjøre fiskeutstyret klart og prøve fiskelykken. Mens du prøver kan du nyte stillheten og den fantastiske utsikten mot de mektige og vakre fjellformasjonene i Lyngsalpene.

Les også:

Verdt å vite: Nye sikkerhetsregler trer i kraft fra desember 2019. Det blir forbudt for hvalsafaribåter å komme nærmere enn 370 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Det er også forbudt å svømme, padle eller dykke nærmere enn 750 meter fra fiskebåter og fiskeredskap. Dette er innført for å unngå at folk setter seg selv og andre i fare.

Været på Skjervøy de neste 7 dagene

  • Mandag 15°
  • Tirsdag 16°
  • Onsdag 11°
  • Torsdag 11°
  • Fredag 10°
  • Lørdag 11°
  • Søndag 12°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.