Lyngen - tips til skiferie og toppturer i Lyngsalpene

Lyngen - tips til skiferie og toppturer i Lyngsalpene

Den store klassikeren for toppturer i Norge – Lyngsalpene. Hit kommer skientusiaster fra hele verden for å kjøre ned de urørte og snødekte fjellsidene som strekker seg helt ned i fjæra langs Lyngenfjorden. Her får du FINN reises tips til skiferie og toppturer i Lyngsalpene.

Skisesongen i Lyngsalpene

Skisesongen kan starte tidlig ved Lyngenfjorden, og man regner med at i løpet av oktober finnes det nysnø på fjelltoppene. Dette er likevel sesongen for spesielt interesserte, da mørketiden begynner i november og varer til slutten av januar. Det kreves riktig utstyr og hodelykt om du ønsker å gå topptur i mørket. Om du har det, er det en magisk opplevelse å gå fjelltur under nordlyset i denne perioden.

Høysesongen i Lyngsalpene er i mars og april, da det som oftest er massevis av snø og tilstrekkelig med dagslys. Dette regnes som den beste tiden for toppturer i Lyngsalpene. Her kan du nyte sol, gode snøforhold og fine temperaturer.

 • På skitur i Lyngsalpene i Troms -
Foto: Getty Images

  På skitur i Lyngsalpene i Troms - Foto: Getty Images

Fra mai til juni kan du oppleve toppturer med midnattssola. Da er det lyst hele døgnet og de fleste steder er det fortsatt gode snøforhold. På denne tiden blir Lyngenfjorden et sted hvor tiden ikke eksisterer. Ta med deg skiene midt på natten og nyt synet av midnattsolen som speiler seg i fjorden.

Fjellene i Lyngen – et landskap skapt for ski

Alpin, off-piste, randonee og frikjøring. Ekte skiopplevelse får du i fjellene i Lyngen – å kaste deg utfor et mer enn 1000 meter høyt fjell helt ned til fjæra, med fantastisk pudder og spektakulær utsikt over fjord og fjell. Fjellene i Lyngen er kjent som noen av de beste og mest varierte skikjøringene i verden, og hit kommer de beste frikjørerne for å styrte fra en fjelltopp helt ned til fjorden.

Topografien rundt Lyngenfjorden er høyst variert. På vestsiden ligger Lyngenhalvøya med Lyngsalpene. Dette er en 100 kilometer lang halvøy fylt av alpine fjellformasjoner, isbreer og dype raviner. Her er det stupbratte helninger, og det egner seg kun for de erfarne og tøffeste. På østsiden av fjorden er fjellene jevnt over noe lavere og slakere, noe som gjør de mer tilgjengelig. De mest erfarne velger løyper på kryss og tvers av Lyngenfjorden, alt etter været og snøforholdene. Fjellene i Lyngen er kjent som frikjørernes vugge i nord, og et must for de beste skikjørerne – også fordi sesongen her varer til langt ut på våren, lengre enn i Alpene.

 • Heftig skikjøring i Lyngsalpene i Troms -
Foto: Getty Images

  Heftig skikjøring i Lyngsalpene i Troms - Foto: Getty Images

Det finnes mange preparerte langrennsløyper i Lyngsfjord-regionen, for deg som er mer glad i langrenn. Det er også mulig å ta langrennsturer utenom løypene. Da er det best å høre med de lokale på overnattingsstedet hvor de anbefaler i nærheten av deg.

Heliskiing er et mye omstridt tema i Nord-Troms, men det er fortsatt forbudt å tilby kommersiell heliskiing. Det eneste stedet det foregår kommersiell heliskiing i Norge, er på Andørja i Troms – én helg i året.

Været i Lyngsalpene de neste 7 dagene

 • Lørdag -6°
 • Søndag -8°
 • Mandag -3°
 • Tirsdag -8°
 • Onsdag -10°
 • Torsdag -8°
 • Fredag -3°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Kart over Lyngsalpene og Troms

Toppturer i Lyngsalpene

Det er et hav av topper å bestige i Lyngsalpene, så det kan være vanskelig å velge. For å få mest mulig ut av toppturen din i Nord-Troms, så anbefales det å ha med en guide med kunnskap om fjellene og lokal skredforhold. Været endrer seg raskt i fjellet, og det er viktig å både ha med sikkerhetsutstyr som spade, søkestang og skredsøker, så vel som ekstra klær og mat. Med en guide så får du skreddersydd en tur som passer for deg, og du kommer deg trygt frem til de unike mulighetene som finnes i Lyngsalpene.

Tafeltinden, 1395 moh, er et veldig populært turmål i et av de fineste områdene i Lyngsalpene. Populariteten skyldes først og fremst beliggenheten og omgivelsene, ikke skikjøringen. Derimot Storgalten, 1219 moh, har en plassering helt nord på Lyngenhalvøya med en rå utsikt mot spisse tinder sørover, samt mange varierte nedkjøringsmuligheter. Dette gjør Storgalten til en av de mest besøkte toppene i Lyngsalpene.

 • Fascinerende Lyngsalpene i Troms -
Foto: Getty Images

  Fascinerende Lyngsalpene i Troms - Foto: Getty Images

Daltinden, 1533 moh, er kjent som en av de beste skifjellene i Lyngsalpene. Etter knappe 5 kilometer inn Lyngsdalen, har du 1300 høydemeter med fin skikjøring, og med sitt nordvendte toppheng er det mulig å gå Daltinden på ski til langt ut i juni. Garanterer suveren skiopplevelse nesten året rundt.

Mer krevende toppturer får du ved å bestige fylkets høyeste topp, Jiehkkevarri, 1834 moh, via Sydvestbreen. Denne ruten er kanskje den mest spektakulære av de “normale” veiene opp. En annen perle av en topp er Store Jægervasstind, 1543 moh. Dette er en bratt topptur som krever bruk av sikringsmidler for å komme helt til toppen. På toppen har du panoramautsikt, bratt og eksponert oppstigning og flott skikjøring. Absolutt en tur å anbefale for deg som liker utfordrende turer!

 • Telting på skiferie i Lyngsalpene i Troms -
Foto: Getty Images

  Telting på skiferie i Lyngsalpene i Troms - Foto: Getty Images

Overnatting ved Lyngsalpene

Enten du ønsker det enkelt eller luksuriøst, reiser alene eller i gruppe på flere – det finnes mange overnattingssteder med kort vei til Lyngsalpene. Du kan velge mellom hoteller, lodger og leiligheter eller leie hytte ved Lyngenfjorden.

De fleste overnattingsstedene tilbyr utsikt over fjord og fjell, god lokal mat, afterski og flere andre aktiviteter. Det er også flere som tilbyr gode tilbud om du overnatter flere dager eller reiser i gruppe.

Tips: Vær tidlig ute med å bestille leiebil da det ikke er ubegrenset tilgang på biler.