Tromsø - de beste tipsene til å oppleve Nordlyset

Tromsø - de beste tipsene til å oppleve nordlyset

Folk fra hele verden drømmer om å oppleve Aurora Borealis, mest kjent som nordlys, på den arktiske himmelen. I Norge er vi så heldig at vår nordligste landsdel kan friste med et av de beste stedene på jorden å betrakte det spektakulære lysshowet. Her får du FINN reises beste tips til å oppleve Nordlyset i Tromsø.

De siste årene, og spesielt etter serien “Jakten på nordlyset” rullet ut på tv-skjermene, har det dukket opp nordlysjegere fra hele verden som kommer til Nord-Norge for å oppleve det spektakulære fenomenet. Om du ønsker å bli med i jakten på nordlyset, er det viktig å ta med seg et par tips fra erfarne nordlysjegere og guider som har jaktet på nordlyset i mange, mange år.

 • Hva er Aurora Borealis?

  Nordlys, eller Aurora Borealis, er enkelt forklart på et grunnleggende nivå; et lysfenomen som oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. Lysene kommer om kvelden eller om natten når himmelen er mørk. Du kan tenke på det som en himmelsk ballett av lys som danser over nattehimmelen. Fargetonene er lysende grønne, med innslag av rosa i kantene og med en dyp lilla kjerne.

 • Nordlyssesong

  Nordlyset over Ersfjordbotn nær Tromsø - Foto: Getty Images

  Du bør søke mot “Nordlysovalen” i perioden september til april, for de beste sjansene til å oppleve det spektakulære lysshowet. Innenfor nordlysovalen er nordlyset til stede hele døgnet og hele året. Det er bare at vi mennesker ikke kan se det på dagtid, og i sommernatten under midnattssolen, fordi det er for lyst. Den beste tiden å dra på nordlysjakt er i slutten av september til slutten av mars, når det er mørkt fra tidlig ettermiddag til sent på morgenen.

  Nordlyset strekker seg langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten til Nordkapp. I hele Nord-Norge er det god sjanser for å oppleve det spektakulære fenomenet, og det er i denne regionen det er mest nordlys i hele verden. Svalbard ligger fjernere fra nordlysovalen, men her kan du noen ganger oppleve dagnordlys om vinteren.

 • Beste vær og tid på døgnet for å oppleve nordlys

  Stemningsfull nordlysnatt i Tromsø - Foto: Getty Images

  Været er en av de viktigste faktorene å ta hensyn til på nordlysjakt. Nordlyset befinner seg fra rundt 80 km og mer over jordoverflaten, og de høyeste skyene vi mennesker ser er ikke lenger opp enn 5-10 km. Himmelen må derfor være skyfri, eller delvis skyfri for at vi skal klare å se nordlyset.

  Nordlyset skinner oftest og sterkest mellom kl. 20 og 02, men også før og etter denne tidsperioden kan du oppleve nordlys. På kvelder med fullmåne, trengs det sterkere nordlysaktivitet for å kunne se nordlyset like klart. Det er heller ikke optimalt å se nordlys i byer eller tettsteder med intense gatelys, billys og boliglys. Søk ut til steder utenfor bykjernene med minst mulig kunstig belysning.

 • Hvordan kle seg for nordlys

  Om du ønsker å få mest mulig ut av nordlysopplevelsen, må du kle deg riktig og ha med deg nok mat og drikke.

  Ull er viktig. Med ull som det innerste laget har du et godt grunnlag og en god start. Unngå bomull, det blir kaldt og ukomfortabelt når du svetter. Lag på lag er også en sikker vinner. Da kan du ta av eller på, alt ettersom det er varmt eller kaldt. Vind- og vanntett jakke og bukse bør være det ytterste laget. Ikke glem gode vintersko, lue, votter og skjerf. Begynner du først å fryse på tærne så kan det være vanskelig å få varmen i seg igjen.

  Om du er skal være med på mer fartsfylte aktiviteter som hundespann eller kjøring med snøscooter, trenger du enda mer klær. På organiserte turer får du låne termodress, gode vinterstøvler, hansker og hodeplagg.

  I sekken bør du pakke med deg mat og drikke, hodelykt, liggeunderlag og nødlader. Da er du helt klar for nordlysjakt.

 • Beste stedet å se nordlys i Tromsø

  Nordlyset over Tromsøya - Foto: Getty Images

  Når solen er i stor aktivitet, er det også stor nordlysaktivitet, og da er det godt mulig å se lysshowet fra sentrum av Tromsø.

  Telegrafbukta på sørsiden av Tromsø er et ideelt område for å se nordlyset. Det er i overkommelig avstand til sentrum, ca. fire kilometer. På toppen av Tromsøya ved Prestvannet er også et godt alternativ.

  Det er også flere flott plasser som du kan kjøre til rundt Tromsø i jakten på nordlyset. De mest populære stedene er Sommarøya, Skibotn, Kvaløya, Kattfjordeidet og Finnvikdalen. Du kan også ta Fjellheisen opp til Storsteinen på Fløya, hvor du har utsikt over hele Tromsø.

 • Riktig sted til riktig tid

  For å få mest mulig ut av nordlysopplevelsen, kan det være lurt å melde seg på en guidet nordlystur. Da har du større sjans for å oppleve Aurora Borealis fra hennes beste side. Det tilbys et hav av nordlysturer i Nord-Norge, så her kan du velge og vrake. Enten du ønsker hundesledetur i polarnatten, nordlyscruise, nordlyssafari i Tromsø eller innendørs i Tromsøs nordlysplanetarium eller i en iglo for to – valget er ditt.

  Om du ønsker å se nordlyset fra sjøen, kan du booke en tur med Hurtigruten som seiler rett under nordlysbeltet. Her har de til og med nordlysalarm, så du ikke går glipp av det storslåtte lysshowet.

Været i Tromsø de neste 7 dagene

 • Fredag -1°
 • Lørdag -6°
 • Søndag -8°
 • Mandag -2°
 • Tirsdag -5°
 • Onsdag -7°
 • Torsdag -8°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.