Smarte tips for deg som skal kjøpe bruktbil!

Smarte tips for deg som skal kjøpe bruktbil!

Det er ingen grunn til å forhaste seg når man skal kjøpe bruktbil. Markedet flommer nesten over av bruktbiler om dagen, med over 50 000 brukte personbiler til salgs her på FINN! Her er tipsene vi på FINN har plukket opp som vi gjerne vil dele med deg:

Publisert 6. september 2019 kl. 12.56

Ta deg god tid

Det er ingen grunn til å forhaste seg når man skal kjøpe bruktbil. Markedet flommer nesten over av brukte kjøretøyer om dagen, med over 50 000 bruktbil til salgs her på FINN!

Kontrakt

Det aller viktigste, enten man skal kjøpe bruktbil eller selge, er å skrive en skikkelig og detaljert kjøpekontrakt. Blir det en tvist mellom deg og selgeren, er kjøpekontrakten avgjørende! Forbrukerrådet fikk i fjor inn 8000 klager, de aller fleste skyldtes mangelfull kjøpekontrakt. Når du kjøper en bruktbil er det et lurt å legge ved beskrivelsen i FINN-annonsen som et vedlegg til kontrakten. FINN anbefaler å bruke FINN sin egen digitale kjøpekontrakt.

Pris - minus 10-20 % årlig

Når man skal vurdere en bruktbilpris, kan man normalt ta utgangspunkt i at vanlige biler faller 20 prosent i verdi det første året på veien, og deretter 10 prosent årlig. Prisen på en to år gammel bil som kostet rundt 300 000 kroner som ny, blir altså rundt 216 000 kroner. Grovt sett kan man regne med at en bruktbil koster fem til åtte prosent mer hos en forhandler enn om man kjøper privat på FINN.no. Det er i praksis garantien man betaler ekstra for hos forhandlerne.

Garanti - ikke gå i importfella

Husk at biler som er solgt nye i Norge, har 5 eller 7 års fabrikkgaranti. Det betyr i praksis at om du kjøper en tre år gammel bruktbil, har den fortsatt to års garanti. Fabrikkgarantien følger alltid bilen! Det er verdt å merke seg at importerte biler ikke nødvendigvis har samme fabrikkgaranti som de «norske». Hvor en bruktbil er kjøpt som ny, er derfor et viktig punkt i beskrivelsen av bilen på FINN.

Heftelser og avgifter

Det er et par, tre ting du alltid bør sjekke, uansett hvem du kjøper av. For det første bør du finne ut om det er økonomiske heftelser knyttet til en bruktbil. FINN.no har en egen lenke for å sjekke mulige heftelser. Sjekk også om omregistreringsavgiften er inkludert. Ubetalt årsavgift medfører også tre tusenlapper ekstra.

De mest populære cabriolet-søkene på FINN 2019:

  1. BMW 3-serie cabriolet
  2. Mercedes-Benz E-klasse cabriolet
  3. Mercedes-Benz C-klasse cabriolet
  4. Porsche 911 cabriolet
  5. Volkswagen Golf cabriolet

Slitte dekk

Sjekk dekkene nøye! På de fleste bildekk står det når de er produsert. Selv om dekkene ser fine ut, blir gummien hard med tiden og gir dårlige veigrep. Dekkene bør ikke være mer enn fem år gamle. En måler for å sjekke mønsterdybden koster omtrent ingenting på Biltema.

Rust

Alle bruktbiler er utsatt for rust. Derfor bør du se nøye etter under dørene, rundt bagasjelokket, hjulbuene og gulvet inni bilen. Løft vekk gummimattene for å se om det er spor av rust. Glem for all del ikke å sjekke gulvet i bagasjerommet. Ta også ut reservehjulet og sjekk at det passer til bruktbilen. Verktøy for å skifte hjul, samt varseltrekant, skal også finnes der.

Lakk og skitt

Skjermer og dører må også sjekkes. Ta en ekstra titt under dørene. Om man vipper opp gummilisten rundt vinduene, er det også lett å se om en bruktbil er omlakkert. I så fall er det grunn til å spørre nærmere hvorfor. En omlakkert bil kan selvsagt være helt OK, men det kan også bety at bilen har en kollisjonskade. Det er lettere å se feil og svakheter innvendig. Er det skitt og møkk, er det all grunn til å være på vakt. Hvordan har vedlikeholdet vært på resten av en bruktbil når eieren ikke engang har giddet å holde bilen ren innvendig?

Motorrommet

Det samme spørsmålet må man stille seg om det er oljesøl og skitt i motorrommet. Ta også en ekstra titt på batteriet. Sjekk om det finnes irr på polene. Napp også opp oljepeileren (vanligvis gul) for å sjekke oljen i motoren. Er motoroljen tykk og sort, er det tegn på at den ikke har vært skiftet på lenge.

Populære flerbruksbiler for familien på FINN:

NB!

Spør alltid selgeren om registerremmen på bruktbilen er skiftet. Det varierer nemlig veldig fra biltype til biltype hvor langt man kan kjøre mellom hver gang denne må skiftes. I mange tilfeller er det dyrt å skifte registerrem, vi snakker om over 20 000 kr for enkelte bruktbiler.

NB 2!

Har du en venn eller noen i familien som har peilig på bil? Ta han med når du sjekker ut bilen!

PS. Visste du at du kan omregistrere en bruktbil på nett? Så lenge man har Min ID kan dette gjøres enkelt under ”mine kjøretøy” på vegvesen.no. Omregistreringsavgiften betales på nett.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med biljournalist Magne Johansen.

Veteranbiler (30 år gamle) på FINN

Se flere på FINN.no