Slik sjekker du om dekkene dine er farlig slitt

Slik sjekker du om dekkene dine er farlig slitt

Høsten er sesong for å bytte til vinterdekk, men mange bilførere er slepphendte når det kommer til å teste om bildekkene de har lagret bør skiftes ut. Én av fire nordmenn er for dårlig på dette, sier bilmekaniker Aleksander Maksic ved Maks Auto-Servis.

Høsten er sesong for å bytte til vinterdekk, men mange bilførere er slepphendte når det kommer til å teste om bildekkene de har lagret bør skiftes ut. Folk er ikke flinke til å sjekke sikkerheten i det hele tatt. Én av fire bør bytte ut sine slitte bildekk, men er for dårlige på dette, lyder dommen fra bilmekaniker Aleksander Maksic ved Maks Auto-Servis i Oslo.

  • Mann sjekker mønsterdybde i bildekk

    SE ETTER SKADER PÅ DEKKET: Selv om mønsterdybden er godkjent, kan gummien på dekket være for gammel, eller det kan ha skader, slik at du likevel bør bytte. Foto: Svein Dybdahl.

Slitte bildekk kan få fatale følger

Det viktigste på et dekk er mønsterdybden (som Aleksander sjekker i bildet i toppen av saken) som sikrer et godt veigrep.

  • En hånd påpeker mønsterdybde på bildekk

    FÅ EKSPERTRÅD: Selv om du skifter dekk selv, kan det lønne seg å få råd fra en mekaniker om dekkene tåler å kjøre en sesong til. Foto: Svein Dybdahl.

Mens piggfrie vinterdekk fungerer godt for mange, anbefaler Trygg Trafikk piggdekk til de som kjører i isete vær, på hardpakket snø eller på vekslende føre. Sesongen det er lov å ha på piggdekk, varer fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag, med mindre forholdene krever ytterligere bruk. I Nordland, Troms og Finnmark er perioden 16. oktober - 1. mai.

Anbefaler piggdekk på isete føre

Benny Christensen, bilekspert i TV 2-programmet og nettsiden Broom.no anbefaler helst å kjøpe nye vinterdekk, siden de er så viktige for kjøreegenskapene og tryggheten til bilen, men det er bedre å kjøpe brukte dekk, både sommer- og vinterdekk, enn å kjøre rundt på utslitte, sier han, og legger til at det i så fall er viktig å undersøke bildekkene skikkelig før du kjøper:

  • Mann presenterer bildekk

    ANBEFALER NYE DEKK: Benny Christensen i Broom anbefaler helst å kjøpe nye dekk hvis du skal bytte, men sier det er bedre å kjøre på brukte dekk enn å kjøre rundt på utslitte hjul. Foto: Broom/TV 2

De mest populære bilmerker på FINN:

Continental Ice Contact vinterdekk

Se flere på FINN.no