Mange bilførere gjør en feil som kan få dramatiske konsekvenser

Mange bilførere gjør en feil som kan få dramatiske konsekvenser

Mange tusen nordmenn finner hvert år frem jekk og korsnøkkel for å skifte dekk på bilene sine. Andre overlater jobben til verksteder. Slurv kan få alvorlige konsekvenser!

Jeg har flere ganger rykket ut til ulykker, som har skjedd fordi hjulene falt av bilen. Ofte skyldes det at bilføreren har glemt å etterstramme etter at han eller hun har skiftet dekk, sier veiservicemann Allan Palskov Hansen i Falck Redning AS. Mange tusen nordmenn finner hvert år frem jekk og korsnøkkel for å skifte dekk på bilene sine. Andre overlater jobben til verksteder. Slurv kan få alvorlige konsekvenser!

Blant begge grupper er det mange som glemmer rådet om å etterstramme bildekkene etter at man har kjørt 50 km. Det kan få fatale følger. Uansett om du skifter dekk selv, eller på verksted, så bør du alltid etterstramme dekkene etter 50 km. Hvis hjulene faller av kan det få alvorlige konsekvenser for deg, dine passasjerer og andre i trafikken, advarer Palskov Hansen.

Skifte dekk

Så enkelt skifter du dekk selv

Trenger ikke dyrt utstyr

Han mener dekkskifte er så enkelt at mange kan spare penger på å gjøre det selv. Til hjemmebruk er alt du trenger en korsnøkkel og en jekk. Men ikke bruk jekken som følger med bilen. Den er kun ment til nødbruk, og er mer ustø enn andre jekker, fordi den veier minimalt. Skaff deg heller en solid garasjejekk.

 • Allan Palskov Hansen skifter dekk på bilen

  ADVARER BILISTENE: - Følgende kan bli dramatiske, dersom du ikke er nøye når du skifter dekk på bilen, sier Allan Palskov Hansen i Falck Redning AS. Foto: Svein Dybdahl.

Slik skifter du dekk på 1-2-3:

 1. Ha verktøy fremme og alle dekkene liggende. Er man godt forberedt, går jobben dobbelt så raskt!

 2. Parker bilen på flatt underlag, sjekk at håndbrekket er på. Vær forsiktig, ha aldri beina under bilen, i tilfelle den detter av jekken.

 3. Løsne boltene før bilen jekkes opp. Se etter jekkmerker under bilen, sjekk instruksjonsboken hvis du er usikker.

 4. Ta vare på boltene når du tar dem ut. Pass på at det ikke kommer grus og møkk på gjengene. Smør gjengene med fett før du setter inn boltene igjen.

 5. Bytt på å stramme boltene litt og litt, så de sitter best mulig.

 6. Vask dekkene du har tatt av, før du setter dem til lagring.

 7. Husk å etterstramme etter å ha kjørt ca. 50 km.

 8. Sjekk lufttrykket.

  Når dekkene er byttet, må du også huske å kontrollere lufttrykket. På mange biler står det hva slags lufttrykk man skal ha på dekkene, inne i bensinlokket. Man kan også sjekke bilens instruksjonsbok. I tillegg har mange bensinstasjoner tabeller som viser korrekt lufttrykk for de mest populære bilmodellene.

Populære bruktbiler på FINN:

FINN alt av bildeler

Se flere på FINN.no