Slik sjekker du bil, båt og MC for skjulte feil

Slik sjekker du bil, båt og MC for skjulte feil

En tilstandsrapport er gull verdt for både den som selger og kjøper brukt – og enkelt å få gjort!

Publisert 17. september 2019 kl. 15.13

Mange som vurderer å kjøpe et brukt motorkjøretøy frykter at de skal overse feil som kan bli kostbare å reparere. En bil, båt eller motorsykkel kan også ha feil bare en fagperson vil oppdage. Å få en uavhengig tilstandsrapport er derfor en enkel måte å få ryddet uklarheter av banen, ifølge produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein. Trygghet er nøkkelordet. En tilstandsrapport gir en større trygghet om at det du kjøper er i beskrevet tilstand. Som selger er det positivt å vite at sannsynligheten for at det vil dukke opp ting i etterkant går kraftig ned.

Her er Håsteins tips til hvordan du enkelt kan skaffe deg en tilstandsrapport på bil, båt og MC:

Bil: NAF har tilbudt salgs- og kjøpstester i mange år, så de er naturligvis et godt alternativ med flere sentre rundt om i landet hvor du kan få utført en test. Et annet kjent navn for mange er Viking redningstjeneste som nå lanserer Viking Kontroll. De skal nå begynne å tilby utføring av tilstandsrapport i forbindelse med bilsalg, også for privatpersoner.
Eventuelt kan du også oppsøke et merkeverksted og spørre om de har kapasitet til å se over bilen for deg.

Det ligger mange brukte firehjulstrekkere til under Kr. 200.000,- ute på FINN om dagen

Båt: -Dette er et mindre utbredt marked enn bil og det er ikke så mange som har spesialisert seg på tilstandsrapporter. Men Norsk Båt-taksering er en seriøs bedrift som er medlem av bransjeforbundet NORBOAT og tilbyr tilstandssjekk for båter, sier Håstein.

Finn brukte båter av alle slag på FINN.

MC: I MC-bransjen har alle de organiserte forhandlerne gått sammen om en felles tilstandsrapport, så her kan man oppsøke en NMCF-forhandler og få utført en tilstandsrapport fra et autorisert verksted.

Man bør alltid ha dialog med selger før man setter i gang og bestiller en slik rapport. Husk at det er selger som eier bilen/båten/motorsykkelen frem til du kjøper den. Dermed er det selger som må organisere timebooking og levering, eller godkjenne at du gjør det, sier Håstein.

Brukt motorsykkel er alltid populært blant FINNs brukere.

I Norge har du to års klagefrist på bil, båt eller MC hvis du kjøper av en privatperson og fem år hvis man kjøper av en profesjonell aktør. Men som kjøper har du en undersøkelsesplikt. Da kan det være godt å ha en tilstandsrapport å slå i bordet med.
Alle som handler kjøretøy privat på FINN har også muligheten til å benytte seg av FINNs digitale kjøpekontrakt, som er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet. Det inkluderer blant annet biler, båter og motorsykler.

Kontrakten fylles automatisk ut med detaljer fra annonsen, og signeres med en digital signatur. Den er like bindende som en kontrakt på papir. Fordelen er at du slipper penn, papir, printer og scanner for å få fullført avtalen, sier Håstein.

Slik bruker du FINNs digitale kjøpekontrakt:

På utkikk etter en veteranbil?

Se flere på FINN.no