Slik sjekker du bil, båt og MC for skjulte feil

Slik sjekker du bil, båt og MC for skjulte feil

En tilstandsrapport er gull verdt for både den som selger og kjøper brukt – og enkelt å få gjort!

Mange som vurderer å kjøpe et brukt motorkjøretøy frykter at de skal overse feil som kan bli kostbare å reparere. En bil, båt eller motorsykkel kan også ha feil bare en fagperson vil oppdage. Å få en uavhengig tilstandsrapport er derfor en enkel måte å få ryddet uklarheter av banen, ifølge produktdirektør i FINN motor, Eirik M. Håstein. Trygghet er nøkkelordet. En tilstandsrapport gir en større trygghet om at det du kjøper er i beskrevet tilstand. Som selger er det positivt å vite at sannsynligheten for at det vil dukke opp ting i etterkant går kraftig ned.

 • Hvis en slik tilstandsrapport avdekker feil, kan det for eksempel gis et prisavslag tilsvarende kostnaden for å få utbedret disse hos et verksted. Det er i alle fall dette vi foreslår og slik det ofte løses når dette forekommer på FINN og brukerne ber oss om veiledning. Her må kjøper og selger rett og slett komme til enighet dem imellom, sier han.

 • FINN og Nettbil med nytt samarbeid

  ANBEFALER TILSTANDSRAPPORT: -. En tilstandsrapport gir en større trygghet om at det du kjøper er i beskrevet tilstand, sier produktdirektør i FINN Motor, Eirik M. Håstein. (Foto: Caroline Roka/FINN)

Her er Håsteins tips til hvordan du enkelt kan skaffe deg en tilstandsrapport på bil, båt og MC:

I Norge har du to års klagefrist på bil, båt eller MC hvis du kjøper av en privatperson og fem år hvis man kjøper av en profesjonell aktør. Men som kjøper har du en undersøkelsesplikt. Da kan det være godt å ha en tilstandsrapport å slå i bordet med.

Alle som handler kjøretøy privat på FINN har også muligheten til å benytte seg av FINNs digitale kjøpekontrakt, som er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet. Det inkluderer blant annet biler, båter og motorsykler.

 • digital kjøpekontrakt

  GRATIS TILBUD: Privatkunder som handler brukt bil, båt eller MC via FINN, får tilbud om å benytte seg av digital kjøpekontrakt, som er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet.

Kontrakten fylles automatisk ut med detaljer fra annonsen, og signeres med en digital signatur. Den er like bindende som en kontrakt på papir. Fordelen er at du slipper penn, papir, printer og scanner for å få fullført avtalen, sier Håstein.

Slik bruker du FINNs digitale kjøpekontrakt:

 • - Digital kjøpekontrakt opprettes av enten kjøper eller selger direkte fra annonsen. Du finner en rød knapp rett under "send melding" som tar deg videre til kontraktsskjema.

 • - Etter at du klikker på knappen må du godkjenne vilkår slik at kontrakten kan bli lagret. Deretter kommer du til kontrakten som er ferdig utfylt. FINN henter inn alle data fra annonsen og plasserer de på rett plass i kontrakten.

 • - Det neste du skal gjøre er å invitere din motpart til kontrakten, bli enig om pris og signere. Alt skjer digitalt.

 • - Det er også noen forskjellige tilleggsprodukter du kan bestille inne i løsningen. Blant annet får alle bilkjøpere tilbud om 1 måned bilforsikring uten kostnad.

På utkikk etter en veteranbil?

Se flere på FINN.no