Med mindre du har en båt som du plasserer på båthengeren hver gang den ikke er i bruk, må du ha en båtplass. Utenfor sentrale strøk er ikke dette noe stort problem, men bor du i nærheten av en by er det beste tipset å melde seg inn i en lokal båtforening. Erfaringsmessig har de ofte ventelister, så her er trikset å melde seg inn i god tid før du faktisk kjøper en båt. I tillegg må selvsagt du som båtfører være klar til nyervervelsen.
For en ting er at du kanskje kan kjøre den nye båten uten båtførerbevis. Noe helt annet er om du bør gjøre det. Har du f.eks. vokst opp med en GH10 med 9,9 hester bak eller tilbrakt hele livet i en snekke, er det en stor overgang å hoppe over til en skjærgårdsjeep med 200 spreke hester. For ikke å snakke om hvis du har tenkt å melde overgang til seilbåt. Båtførerbeviset er et sertifikat som lar deg føre norske fritidsbåter opp til 15 meters lengde (49,21 fot) innenfor Norges grenser, og gir en grunnleggende innføring i regelverk og sikkerhet på sjøen. Faller du i en av kategoriene over, eller returnerer til båtlivet etter mange år som landkrabbe, er prisen på rundt 2000 til 3000 kroner rett og slett en billig forsikring. Båtførerbeviset er obligatorisk for alle som født i 1980 eller senere, og som skal føre en fritidsbåt med lengde over åtte meter eller med motor større enn 25 hestekrefter.
Melder du overgang fra motorbåt til seilbåt bør du også ta nødvendige seilkurs.
Skal du kjøre fritidsbåt over 15 meter gjelder andre sertifikater, blant annet fritidsskippersertifikat som kreves på båter på mellom 15 og 24 meter.