Trondheim reiseguide - 8 tips til ting å oppleve

Trondheim reiseguide - 8 tips til ting å oppleve

Besøk den lille, sjarmerende storbyen Trondheim som er kjent for populære attraksjoner som Nidarosdomen og Erkebispegården. Byen byr også på koselig handlegater og et stort utvalg spisesteder som tilbyr kortreiste delikatesser. Her får du FINN Reises 8 tips til ting å gjøre og oppleve i Trondheim.

Publisert 17. oktober 2019 kl. 11.00

1. Nidarosdomen

Nidarosdomen er Norges viktigste kirke og en av de mest populære attraksjonene i Trondheim. Kirken er Olav den helliges gravkirke, vikingkongen av Norge. Nidarosdomen er et vakkert og mektig byggverk som må oppleves og føles på kroppen. Det arrangeres ofte konserter i kirken som er helt spesielt.

Nidarosdomen har i over tusen år vært Nord-Europas viktigste pilegrimsmål og mange finner roen på pilegrimsvandring til Nidarosdomen. Pilegrimsleden er en stor naturopplevelse som krysser fjell, fosser, bygder og byer og du møter mennesker som kan fortelle om historie, kultur og lokale tradisjoner. Pilegrimsleden til St. Olavsvegene til Trondheim er et nettverk av veier på over 500 mil i Norden, der alle leder til Nidarosdomen. Den har status som Europeisk kulturvei, på linje med ledene til Roma og Santiago de Compostela.

2. Gamle Bybro

Bybroen eller Gamle Bybro er et av Trondheims mest karakteristiske kjennetegn og broen ble opprinnelig anlagt i 1681 i forbindelse med byggingen av Kristiansten Festningen. Ved hver ende lå det et Aksisehus – et toll- og vakthus. Huset på vestsiden står enda og blir i dag brukt som barnehage. Broen slik vi ser den i dag med sine utskårne portaler, ble bygget i 1861 av stadsingeniør Carl Adolf Dahl. Den søte broen kalles også “Lykkens portal”.

3. Bakklandet

Hvis du først besøker Trondheim, må du ta turen til Bakklandet. Dette var byens første forstad, og den første bebyggelsen kom allerede på 1600-tallet. Det har også vært et viktig industriområde og Bakklandet har alltid hatt en kombinasjon av boligbebyggelse og næringsvirksomhet. Den gamle bydelen har i dag fått nytt liv, til glede for både lokalbefolkningen og besøkende – samt for både små og store. I dag er Bakklandet et ikonisk byområde med nisjebutikker, gallerier, spennende matkonsepter, små treningsstudio, cafeér og arbeidskollektiv. Det nye Bakklandet har gjort Trondheim til en populær shoppingby, og mange velger også å bo her når de besøker byen. Du finner både store hoteller til mindre boutique hoteller her.

Det er også verdt å besøke bryggene i Trondheim sentrum. Ved Nidelvas utløp har det stått sjøboder, brygger og lagerbygninger helt fra de eldste tider. Her handlet byborgerne med varer fra fjern og nær. De eldste bevarte bryggene er fra midten av 1700-tallet og de ligger på begge sider av Nidelva – på Bakklandet, i Kjøpmannsgata, Fjordgata og Sandgata.

4. Kristiansten Festningen

Kjent som en av Trondheims skjulte perler. Kristiansten Festningen ble bygget mellom 1682 og 1684 og byr på mye spennende historie. Det er også et flott sted å se solnedgangen, da festningen byr på en unik utsikt over byen. Du kan også nyte en matbit innendørs.

Er du glad i fin utsikt, så er Tyholttårnet et vakkert utsiktspunkt. Fra toppen av tårnet kan du se hele Trondheim by, og du finner også en restaurant her. Absolutt verdt å sjekke ut.

5. Erkebispegården

I likhet med Nidarosdomen har Erkebispegården en helt spesiell plass i Norgeshistorien. Her kan du få oppleve Norges eldste eksisterende profane steinbygning, hvor de eldste delene av gården er fra rundt år 1200. Det blir regnet som et av Trondheims mest spennende museer og du får blant annet se store arkeologiske funn fra gården, samt 120 skulpturer fra middelalderen.

6. Munkholmen

Munkholmen er en liten øy som ligger to kilometer utenfor Trondheim sentrum. Øya var Trondheims rettersted i vikingtiden. Like etter år 1000 ble det bygget et kloster på holmen, sannsynligvis et av de to første i Norden. I 1678 ble det omgjort til festning og fengsel, og senere også tollstasjon. I dag er holmen et populært utfartssted og friluftsområdet med badeplass og restaurant i perioden mai til september.

7. Julemarked i Trondheim

Julemarkedet i Trondheim finner sted i Midtbyen hvert år i desember. Årets julemarked vil være fra 6.desember til 21. desember 2019. Åpent alle dager fra kl 11-19. Her finner du et spennende marked med lokalprodusert mat, håndverk og grantrær. Du kan oppleve konserter, teater, gode samtaler og tur med hest og slede. I Kafélavvoen kan du nyte kortreist mat og lokal brygg til god undeholdning av båltrubadurer og historiefortellere. Det er nesten som å tre inn i et magisk juleeventyr i den stemningsfulle blåtimen med juledekorerte snøtelt, tusenvis av små lys og nostalgiske treboder og juletrær. Kom i ekte julestemning og finn julegaver du ikke finner i vanlige butikker.

8. Rockheim

Er du glad i musikk, bør du ta turen innom Rockheim Norges nasjonalmuseum for populærmusikk. Her kan du bli med på en reise gjennom nyere norsk musikkhistorie, og høre og oppleve historiene til storheter som blant annet A-Ha, Alf Prøysen, Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal.

Se været i Trondheim de neste 7 dagene

  • Onsdag
  • Torsdag
  • Fredag
  • Lørdag 10°
  • Søndag 12°
  • Mandag 13°
  • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.