Opplev Røros - reisetips til Bergstaden

Opplev Røros - reisetips til Bergstaden

Den tradisjonelle gruvebyen Røros er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde. Et besøk til Bergstaden Røros vil gi deg et glimt av fortiden. Her får du FINN Reises guide til Bergstaden Røros.

Bergstaden Røros

Røros ligger i Trøndelag fylke og er et tettsted med en befolkning på ca 3800 personer. Byen er tradisjonelt kjent som en gruveby, men i dag er kanskje Røros enda mer kjent for å være et UNESCO verdensarvsted med autentiske og tradisjonelle bygninger.

Røros ble grunnlagt i 1644 da den første kobberåren ble funnet i området. Sagnet sier at det var en reinsdyrbukk som sparket opp en skinnende stein før den falt om etter å ha blitt skutt. I dag er Røros som et levende museum – kjent som en av de viktigste gruvebyene i Norge.

Byens sentrum har en stor og godt bevart trehusbebyggelse, som fortsatt brukes av lokalbefolkningen. Det ekte og autentiske ved Røros forsterkes av nettopp dette – nåtidens moderne mennesker bor, jobber og driver koselige butikker og verksteder i hus fra 1600-tallet. Med over 333 års gruvedrift og by-jordbruk har Rørosfolket skapt en helt særegen by på fjellvidda. I 1980 ble Bergstaden Røros innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

 • Sommer i idylliske Røros -
Foto: Getty Images

  Sommer i idylliske Røros - Foto: Getty Images

Været på Røros de neste 7 dagene

 • Onsdag -5°
 • Torsdag -4°
 • Fredag -2°
 • Lørdag
 • Søndag 10°
 • Mandag
 • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

 • Kirken sett fra den gamle Sleggvegen i Røros - 
Foto: Getty Images

  Kirken sett fra den gamle Sleggvegen i Røros - Foto: Getty Images

Aktiv ferie i Røros

Det er mange ting å gjøre i Røros. Først og fremst er det verdt å utforske de trange gatene, gamle gårdsplassene og bygningene. Byen er kjent for sine kunstnere og håndverkere, og står for produksjon av flere prisvinnende designprodukter.

Mange av aktivitetene i Røros er knyttet til naturen, og om vinteren er det ekstra fint her. Stemningen i den lille intime byen er eventyraktig året rundt, men når Bergstaden pyntes med hvit snø, blir det ekstra stemningsfullt og koselig. Det arrangeres årlig julemarked i Røros, som sies å være den perfekte rammen for ekte julestemning.

En populær aktivitet i Røros sentrum om vinteren er kanefart. Å sitte i en hesteslede med fakler og store skinnfeller, mens hesten trekker deg rolig rundt mellom trehusbebyggelsen, er virkelig en unik måte å oppleve den idylliske Bergstaden Røros.

 • Opplev kanefart i Røros -
Foto: Getty Images

  Opplev kanefart i Røros - Foto: Getty Images

På Røros har det i flere hundre år vært drevet tamreindrift, og allerede før gruvedriften ble etablert var det sørsamisk befolkning i området. I dag bor det fortsatt over 20 sørsamiske familier her som fremdeles holder aktivt på med reindrift. Du kan få oppleve reinkjøring med Rørosrein, som holder til i Røros sentrum. De har et eget jorde hvor du kan kjøre rein og slede, og avslutte turen inn i gamma – bygget etter samisk tradisjon.

Røros er omkranset av natur på alle kanter som gjør det perfekt for fjellturer året rundt. Om vinteren er det lett å komme seg ut på ski i et gnistrende vinterterreng, og speide etter reinsdyr. Skiferie i Røros garanterer deg både kaldt vær, mye snø og storslåtte naturopplevelser. Sykkelturer har også blitt svært populært i Røros på sommerhalvåret med merkede sykkelløyper og informasjonstavler, midt i verdensarven.

For deg som er interessert i kultur og musikk, er Vinterfestspillene i Bergstaden en populær aktivitet i Røros. Kammermusikkfestivalen samler de beste av Nordens musikere og kunstnere til å opptre og spille sammen hvert år i midten av mars.

Storstuggu-kulturhus er det regionale kulturhuset og har fast Riksteaterscene, samt et bredt utvalg av lokale og nasjonale produksjoner. Røros kino holder også til her.

 • Røros i nydelige høstfarger - 
Foto: Getty Images

  Røros i nydelige høstfarger - Foto: Getty Images

Overnatting i Røros

På Røros kan du velge mellom et bredt utvalg overnattingssteder, inkludert hytter, hoteller, leiligheter og gjestehus. Røros Hotell er det største hotellet i området, og en av De Historiske Hotell, med 157 komfortable rom i ulike størrelser, og et utvalg av moderne leiligheter. Det finnes også flere muligheter for hytteutleie i Røros.

Røros har også fått merket for bærekraftig reisemål som er et kvalitetsmerke for destinasjoner som jobber systematisk for å redusere reiselivets negative påvirkning på lokalsamfunnet. Samtidig som det skal sikre at gjestene får gode opplevelser, så jobbes det samtidig med å ta vare på stedets natur, kultur og klima. Det krever et nært samarbeid mellom kommunen og reiselivsnæringen, og formålet er at Røros skal være et godt sted å bo – og et godt sted å besøke.

Det er også viktig å vite at Røros er et subarktisk klima, som vil si at det kan bli veldig kaldt her. Den kaldeste temperaturen som er registrert på Røros er hele -50,3˚grader! Så husk å pakke varme klær om du besøker Røros i vinterhalvåret.