Opplev Røros - reisetips til Bergstaden

Opplev Røros - reisetips til Bergstaden

Den tradisjonelle gruvebyen Røros er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde. Et besøk til Bergstaden Røros vil gi deg et glimt av fortiden. Her får du FINN Reises guide til Bergstaden Røros.

Publisert 27. september 2019 kl. 14.29

Bergstaden Røros

Røros ligger i Trøndelag fylke og er et tettsted med en befolkning på ca 3800 personer. Byen er tradisjonelt kjent som en gruveby, men i dag er kanskje Røros enda mer kjent for å være et UNESCO verdensarvsted med autentiske og tradisjonelle bygninger.

Røros ble grunnlagt i 1644 da den første kobberåren ble funnet i området. Sagnet sier at det var en reinsdyrbukk som sparket opp en skinnende stein før den falt om etter å ha blitt skutt. I dag er Røros som et levende museum – kjent som en av de viktigste gruvebyene i Norge.

Byens sentrum har en stor og godt bevart trehusbebyggelse, som fortsatt brukes av lokalbefolkningen. Det ekte og autentiske ved Røros forsterkes av nettopp dette – nåtidens moderne mennesker bor, jobber og driver koselige butikker og verksteder i hus fra 1600-tallet. Med over 333 års gruvedrift og by-jordbruk har Rørosfolket skapt en helt særegen by på fjellvidda. I 1980 ble Bergstaden Røros innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Været på Røros de neste 7 dagene

  • Fredag -19°
  • Lørdag -16°
  • Søndag -21°
  • Mandag -15°
  • Tirsdag -17°
  • Onsdag -15°
  • Torsdag -15°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.

Aktiv ferie i Røros

Det er mange ting å gjøre i Røros. Først og fremst er det verdt å utforske de trange gatene, gamle gårdsplassene og bygningene. Byen er kjent for sine kunstnere og håndverkere, og står for produksjon av flere prisvinnende designprodukter.

Mange av aktivitetene i Røros er knyttet til naturen, og om vinteren er det ekstra fint her. Stemningen i den lille intime byen er eventyraktig året rundt, men når Bergstaden pyntes med hvit snø, blir det ekstra stemningsfullt og koselig. Det arrangeres årlig julemarked i Røros, som sies å være den perfekte rammen for ekte julestemning.

En populær aktivitet i Røros sentrum om vinteren er kanefart. Å sitte i en hesteslede med fakler og store skinnfeller, mens hesten trekker deg rolig rundt mellom trehusbebyggelsen, er virkelig en unik måte å oppleve den idylliske Bergstaden Røros.

På Røros har det i flere hundre år vært drevet tamreindrift, og allerede før gruvedriften ble etablert var det sørsamisk befolkning i området. I dag bor det fortsatt over 20 sørsamiske familier her som fremdeles holder aktivt på med reindrift. Du kan få oppleve reinkjøring med Rørosrein, som holder til i Røros sentrum. De har et eget jorde hvor du kan kjøre rein og slede, og avslutte turen inn i gamma – bygget etter samisk tradisjon.

Røros er omkranset av natur på alle kanter som gjør det perfekt for fjellturer året rundt. Om vinteren er det lett å komme seg ut på ski i et gnistrende vinterterreng, og speide etter reinsdyr. Skiferie i Røros garanterer deg både kaldt vær, mye snø og storslåtte naturopplevelser. Sykkelturer har også blitt svært populært i Røros på sommerhalvåret med merkede sykkelløyper og informasjonstavler, midt i verdensarven.

For deg som er interessert i kultur og musikk, er Vinterfestspillene i Bergstaden en populær aktivitet i Røros. Kammermusikkfestivalen samler de beste av Nordens musikere og kunstnere til å opptre og spille sammen hvert år i midten av mars.

Storstuggu-kulturhus er det regionale kulturhuset og har fast Riksteaterscene, samt et bredt utvalg av lokale og nasjonale produksjoner. Røros kino holder også til her.

Overnatting i Røros

På Røros kan du velge mellom et bredt utvalg overnattingssteder, inkludert hytter, hoteller, leiligheter og gjestehus. Røros Hotell er det største hotellet i området, og en av De Historiske Hotell, med 157 komfortable rom i ulike størrelser, og et utvalg av moderne leiligheter. Det finnes også flere muligheter for hytteutleie i Røros.

Røros har også fått merket for bærekraftig reisemål som er et kvalitetsmerke for destinasjoner som jobber systematisk for å redusere reiselivets negative påvirkning på lokalsamfunnet. Samtidig som det skal sikre at gjestene får gode opplevelser, så jobbes det samtidig med å ta vare på stedets natur, kultur og klima. Det krever et nært samarbeid mellom kommunen og reiselivsnæringen, og formålet er at Røros skal være et godt sted å bo – og et godt sted å besøke.

Det er også viktig å vite at Røros er et subarktisk klima, som vil si at det kan bli veldig kaldt her. Den kaldeste temperaturen som er registrert på Røros er hele -50,3˚grader! Så husk å pakke varme klær om du besøker Røros i vinterhalvåret.