Reisetips London - opplev det "ekte" London

London reisetips - opplev det "ekte" London

London elskes av nordmenn, og det er ikke uten grunn. Knappe to timers flytur fra Gardermoen, åpnes en verden fylt til randen av opplevelser i verdensklasse. Her får du utvalgte tips og guide til en minnerik tur til London.

Publisert 22. mars 2019 kl. 10.00

London ligger sør-øst i England med elven Themsen som et bærende element gjennom hele byen.

Så tidlig som i år 1800, bodde hele én million innbyggere i London, og siden den gang har innbyggertallet nærmest eksplodert. I dag strekker byen seg inn i Kent, Surrey, Sussex, Hampshire, Berkshire, Buckinghamshire, Bedfordshire, Hertfordshire og Essex.

London er uten tvil Storbritannias kommersielle og industrielle sentrum. Bank of England, Børsen (London Stock Exchange) og forsikringsselskapet Lloyds er utvilsomt blant de viktigste bank– og forretnings-institusjonene i landet. Til tross for at industrien lenge har opplevd en tilbakegang, er London også en viktig industrimagnat, og fremstiller blant annet metallvarer, elektriske artikler, kjemikalier og plast.

Londons havneområde – Port of London Authority – strekker seg fra munningen av Themsen og cirka 80 kilometer opp til Teddington. Store deler av dokkannleggene i sentrale London er nedlagt, og i dag finner du havnetrafikk i Tilbury, 40 kilometer sør for Tower Bridge.

London er også hovedsete for kongefamilien, parlamentet og regjeringen. Justis-institusjonene i Storbritannia befinner seg også her. I tillegg byr byen på universiteter, colleges, museer, teatre og kunstgallerier av en kvalitet som gjør byen til en verdensmetropol.

De sagnomsuste markedene

Byen kan skilte med et av verdens mest anerkjente finansdistrikt hvor Bank of England er selve grunnmuren. Samtidig ivaretar de sine lokale og sagnomsuste markeder. Det mest berømte markedet er 1000 år gamle Borough Market som i løpet av hele denne tiden har vært et samlingspunkt for matkultur i London. I tillegg kan anbefales fiskemarkedet i West India Docks, kjøttmarkedet i Smithfield Market og Nine Elms på sørsiden av Themsen hvor du kan fråtse i frukt, grønnsaker og blomster. For ikke å snakke om Portobello Road Market, som er verdens største antikkmarked. Her kan du gjøre noen unike funn, og det bare må oppleves.

Ting å gjøre i London

Er det noe nordmenn ikke blir lei av, så er det å reise til London. Selv etter styret rundt Brexit så ligger London fortsatt på toppen av reisemål vi planlegger i 2019. Men det er ikke uten grunn. På drøye to timer kommer du til en storby fullspekket av opplevelser for små og store, single, par og familier. Så om du planlegger en shoppingtur, fotballtur, familietur, kjærestetur, blå-tur eller kultur-tur så byr London på det du ønsker.

London består av mange ulike bydeler, og det er mange som kan slite litt med å få oversikt over de mest sentrale. Utforsk byen utenfor Oxford street på din neste London-tur.

Notting Hill/ Holland Park

Et besøk i bydelen vest i London, som nok er mest kjent fra filmen med samme navn, er et must for deg som er glad i avslappende kafeer som byr på gode, sunne måltider. Opplev de ikoniske, fargerike husene og dørene som er mye fotografert i sosiale medier. Notting Hill er et eksklusivt område, hvor du finner mange gode restauranter og high-end fashion butikker. Samtidig byr området på mye gatekunst og gode kupp på markedet i Portobello Road i helgene. Vandre rundt i smågater og finn flere berømte scener fra filmer, som blant annet brosteinsgaten fra kjente Love Actually – St. Lukes Mews.

Leicester Square/Covent Garden/Soho

Covent Garden og Soho ligger i det sentrale London og er i dag populære shopping- og turistområder. Her kan du både spise godt og tilbringe hele dagen om du vil. På kvelden bør du ta turen til Leicester Square og teaterområdet. Noe av det London er mest kjent for er teater og musikaler. Å oppleve musikal i London er noe helt annet enn teater og musikal i Norge. Det er en opplevelse for livet. Med klassikere som Phantom of the Opera, Les Miserables, Mamma Mia og Lion King så kan det neppe gå feil. Flere av klassikerne går år etter år, noe som trekker til seg store mengder turister hvert eneste år. Planlegg gjerne på forhånd og bestill billetter om du skal på en weekendtur, så slipper du de verste køene. Tips til mødre på tur med gutter: inngå en byttehandel og se musikal på lørdag og fotballkamp på søndag. Alle ønsker kan tilfredsstilles i en opplevelsesrik by som London!

Shoreditch/Hackney

Glem masete Oxford street og ta turen til det tidligere arbeiderstrøket Shoreditch. I nyere tid har dette området vokst frem som et av Londons aller hippeste områder. Og selv om hipsternes storhetstid kanskje er over, så er Shoreditch like hipt. Ikke uten grunn finner du de største street food markedene i området, samt “verdens største pop-up kjøpesenter" Boxpark som inneholder en rekke små container med små butikker og serveringssteder. Hipster og kaffekultur går hånd i hånd, så her finner du også kule kafeer på hvert gatehjørnet.

Sørg for å få med deg den beste shoppingen i området, uten alle turistene i Oxford street. De kule butikkene fører blant annet merker som Hope, Stussy og MM6 Maison Margiela, samt svenske Sneakersnstuff og Modern Society. I Shoreditch finner du også mange av Londons beste vintagebutikker, blant annet Blitz London som er en av Europas største. På søndagsmarkedet i Brick Lane kan du virkelig finne gamle skatter. Shoreditch har noe å tilby alle, uansett alder.

Attraksjoner du ikke bør gå glipp av i London

Hvis du er blant dem som elsker severdigheter, kultur og historie blir du ikke «arbeidsledig» i London. Vi har plukket ut i alt åtte velkjente og populære attraksjoner i den engelske hovedstaden.

Big Ben er navnet på klokken i tårnet på Westministerpalasset i London. Westminster huser hele det britiske parlamentet, og ligger på vestbredden av Themsen. Det tok over ett år å bygge den 96,4 meter høye klokken som sto ferdig i 1859. Under krigen overlevde den tyske flyangrep, og kun ved én anledning har den gått for sent.

I Buckingham Palace har Storbritannias kongelige bodd siden 1837. Palasset er åpent for turister og du får blant annet se paraderommene som utgjør hjertet i bygget. Paraderommene er utsmykket med blant annet malerier av Rembrandt og noen av verdens vakreste møbler både fra England og Frankrike.

London Eye – Europas største pariserhjul på hele 135 meter – ligger ved Themsen og sees absolutt best fra en av elvebåtene. Her får du et fantastisk overblikk over London fra en av de tilsammen 32 gondolene.

Tower of London finner du i nordsiden av Themsen. Borgen, eller Her Majesty Queen Elizabeth´s Royal Palace and Fortress som det egentlig heter – er kjent for å huse Englands kronjuveler. The White Tower og The Traitor´s gate er også verdt turen.

British Museum ligger på Great Russel Street i bydelen Camden, og er utvilsomt et av verdens største og mest berømte museer. Museet åpnet i 1759 og kan skilte med mer enn sju millioner gjenstander. Rosettastenen – en svart granittblokk med skrifter fra oldtidens Egypt - er kanskje den mest kjente. Best av alt: En tur på British Museum er gratis.

Madam Tussauds er så mye mer enn et voksmuseum. Med interaktive utstillinger, mulighet for å ta bilder med dine kjendisfavoritter, vil en dag her være en opplevelse for hele familien.

Westminster Abbey er en av verdens vakreste kirker med en over 1000 år gammel historie. Dette er kirken hvor kongelige gifter seg, og hvor presidenter, statsministere og kjente forfattere står på gjestelisten.

Wembley Stadium – verdens mest kjente fotballarena hvor Englands landslag spiller sine hjemmekamper. Wembley er også arena for FA-cupfinalen og Ligacup-finalen. Nye Wembley stadion ble åpnet i 2007, og kostet hele 789 millioner pund. Den har plass til 90.000 tilskuere og er med det Europas nest største fotballstadion – bare slått av Camp Nou i Barcelona. Det arrangeres omvisninger med besøk i blant annet garderobene. Du kan til og med holde i FA-cup-trofeet. PS Wembley stadion er det bygget i verden med flest toaletter – 3000.

Været i London de neste 7 dager

  • Lørdag
  • Søndag
  • Mandag
  • Tirsdag
  • Onsdag 12°
  • Torsdag 11°
  • Fredag 10°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.