Fotballtur til London - opplev verdens beste fotballiga

Fotballtur til London - opplev verdens beste fotballiga

Verdens beste fotballiga - Premier League - består av 20 lag. Flere av dem, og mange av de aller største, kommer fra London. Avhengig fra sesong til sesong så spiller rundt 7 klubber fra London i Premier League. Her presenteres noen av dem.

Titusenvis av fotballfans fra hele verden besøker London hver helg fra august til mai, med ett mål for øyet: Oppleve Premier League-fotball. Engelsk fotball er elsket av utlendinger, og kanskje spesielt nordmenn. Ingen by er i nærheten av å by på flere toppkamper med verdensstjerner i aksjon. Vi gir deg oversikten over lagene som har hjemmearena i Englands hovedstad.

Arsenal

Arsenal, eller The Gunners, holder til på Emirates i Nord-London, en stadion med kapasitet på 60 260 tilskuere. Klubben har befestet sin posisjon i toppen av engelsk Premier League, og er en av de mestvinnende klubbene i England med i alt 13 ligatitler, 13 FA-cup-titler og to ligacuptitler.
Du kommer enkelt til stadion ved å ta Piccadilly Line til enten Arsenal eller Holloway Road. Fra disse to stasjonene bruker du bare fem minutter å gå til stadion. Du kan også ta Victoria Lane og gå av på Finsbury Park eller Highbury & Islington.

Chelsea

Chelsea spiller sine hjemmekamper på Stamford Bridge i Fulham, sørvest i London, en stadion som tar 41 631 tilskuere. Chelsea har vunnet åtte ligatitler, åtte FA-cuptitler, fem ligacuptitler, samt Champions League, Europaligaen og UEFA cupen. Klubben har det siste tiåret vært en stadig utfordrer til ligatittelen, en tittel de vant for åttende, og foreløpig siste gang i 2015. I 2012 vant Chelsea UEFA Champions League etter å ha slått Bayern München i finalen.
Det er enkelt og greit å finne frem til Stamford Bridge. Ta District Line til Fulham Broadway. Stamford Bridge ligger bare noen hundre meter fra stasjonen.

Crystal Palace

Crystal Palace er fra Sør-London, i området Selhurst. Lagets hjemmebane er Selhurst Park, en bane som tar 25 456 tilskuere. Palace har vært ut og inn av Premier League, men ser nå ut til å ha etablert seg på øverste nivå. Beste ligaplassering kom i sesongen 1990-91, da Crystal Palace ble nummer tre på øverste nivå. Klubben har spilt to FA-cupfinaler, i 1990 og 2016, men tapte begge for Manchester United.
Den enkleste måten å komme seg til Selhurst Park på, er å ta toget fra Victoria Station til Selhurst eller Thornton Heath. Fra begge stasjonene er det cirka 10 minutter å gå til stadion.

 • Fotballglede i London

  Fotballglede i London - Foto: Getty Images

 • Ekte fotballglede i London

  Ekte fotballglede i London - Foto: Getty Images

Fulham

Fulham FC holder til i Sørvest-London, i et vakkert område like ved Themsen. Fulham har hatt for vane å rykke opp og ned av Premier League. Klubben ble stiftet i 1879, og er den eldste som fortsatt er en del av ligasystemet i England. I løpet av alle disse årene har klubben spilt til sammen 28 sesonger på øverste nivå. Fulham er en sjarmerende klubb. Banen, Craven Cottage, er en gammelt ærverdig stadion med tilskuerkapasitet på 25.700. I pausen, eller før eller etter kamp, kan du stå inne på stadion og se roere og padlere trene på Themsen mens du nyter en hot dog eller en kald øl.

For å komme til Craven Cottage tar du District Line til Putney Bridge, som er nærmeste t-banestasjon. Den ligger cirka 10 minutters gange fra stadion.

Tottenham

Tottenham, eller Spurs’ popularitet slo for alvor igjennom i Norge da klubben vant The Double, både liga- og FA-cup, i sesongen 1960-61. Spurs har en rekke norske fans, og er også en populær klubb ute i den store verden. Klubben har vunnet to liga-, åtte FA-cup-, fire ligacup-, samt to UEFA-cuptitler og én UEFA Cupvinnercuptittel. Tottenham har de siste sesongene spilt sine hjemmekamper på Wembely, etter at deres gamle bane, White Hart Lane skulle rives og bygges opp igjen. Etter utallige forsinkelser, ser det nå ut til at Spurs skal «flytte hjem» til Nord-London når sesongen 2019-20 starter i august.

Den nye hjemmebanen ved White Hart Lane ligger nord i London. Nærmeste togstasjon er White Hart Lane. Ta toget fra Liverpool Street Station i sentrum. Dersom du velger t-bane, tar du Victoria Line og går av på stasjonen Seven Sisters. Herfra er det cirka to kilometer å gå langs High Road til banen.

Watford

Watford, med kallenavnet The Hornets, holder til i Hertfordshire, cirka 25 kilometer nordvest for London sentrum. Laget spiller sine hjemmekamper på Vicarage Road, en bane som har 23.700 sitteplasser, og har et svært livlig hjemmepublikum. Det er aldri kjedelig på Vicarage Road!
Du kommer deg lettest til Vicarage Road ved å ta Metropolitan Line og gå av på stasjonen med samme navn som fotballklubben Watford. Banen ligger cirka 1,5 kilometer fra stasjonen.

West Ham

Spiller sine hjemmekamper på London Stadium, banen som var olympiastadion da London arrangerte sommer-OL i 2012. West Ham fikk overta banen i konkurranse med Tottenham. London Stadium har 60.000 sitteplasser, og ligger cirka 10 kilometer øst for London sentrum.
Den letteste måten å komme seg til London Stadium på er med tog eller t-bane. Med tog kan du ta Great Eastern Main Line fra Liverpool Street Station og gå av på Stratford. Dersom du velger t-banen, tar du Central Line til Stratford.

Klubber i lavere divisjoner

London byr på langt flere lag enn de som spiller i Premier League. Mange nordmenn har blant annet et godt øye til klubbene Queens Park Rangers, Millwall, Charlton Athletic, Southend, Brentford, Leyton FC, Wimbledon og Barnet FC.

Les også:

 • Fotballglede i London

  Fotballglede i London - Foto: Getty Images

Været i London de neste 7 dagene

 • Torsdag 12°
 • Fredag 14°
 • Lørdag 12°
 • Søndag 14°
 • Mandag 14°
 • Tirsdag 12°
 • Onsdag 13°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.