Gøteborg - øyhopping i skjærgården

Gøteborg - øyhopping i skjærgården

Øygruppa i Gøteborgs skjærgård er delt i to, nord og sør, og har omtrent 5000 innbyggere. Om sommeren øker innbyggertallet med cirka 6000 personer! Har du lyst å være en av disse besøkende da bør du lese vår guide til Gøteborgs vakre skjærgård.

Denne skjærgåden er kanskje ikke like stor som Stockholm sin, men blant skjærgårdselskere sies det ofte at Gøteborg sin skjærgård er enda vakrere om mulig!

Hvordan komme seg til Gøteborg sin sørlige skjærgård?

Den sørlige delen av skjærgården er helt bilfri! Noe som gjør det perfekt for deg som ønsker en skikkelig back-to-basic, ut-i-naturen opplevelse. Å komme seg hit er lett. Ta trikk #11 (#9 om sommeren) eller buss #114 mot Ö-snabben til Saltholmen, begge tar ca. 30 minutter fra Gøteborg sentrum. Fra Saltholmen havn kan du hoppe på ferja ut til den vakre skjærgården. Skjærgårdsferjene har samme billett som trikken, så kjøpte du billett på vei til havna kan du bruke samme på ferjeturen! Ferjene går omtrent en gang i timen til hovedøyene Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö og Vrangö. Under høysesong går de også litt oftere til noen av de mindre øyene som Knarrholmen og Stora Fotö.

Skjærgårdsferjene heter: #281 (Saltholmen - Vrangö), #282 (Saltholmen - Brännö Husvik) og #283 (Saltholmen - Brännö Rödsten)

Funfact! Den sørlige delen av skjærgården er bilfri ja, men det betyr ikke at man ikke bruker motoriserte kjøretøy. Skjærgårdsfolket bruker nemlig golfbiler til å komme seg rundt omkring.

 • Brännö

  Brännö er en livlig liten øy med cirka 800 innbyggere. Øya lever av gårsdbruk, båttrafikk og shipping, men for turister er øya best kjent for sine tradisjonelle sommerfester og barnevennlige strender.

  For et tradisjonelt måltid er det Brännö Värdshus som gjelder. Restauranten ligger i en gammel havne-pilot bygning som nå er blitt gjort om til dette koselige spisestedet, som er åpent både til lunsj og middag. Tips! Sjekk nettsiden da det meste på øya er sesongbasert. Før du tar turen til Brännö, sjekk også ut arrangementet Brännö Jetty Dance som om sommeren arrangeres en gang i uka. Her samles både den eldre og yngre generasjon for live musikk, dans og moro!

  Planlegger du Brännö i sommer vil du ikke gå glipp av arrangementet som samler hele øyas befolkning!

 • Styrsö

  Styrsö ligger i midten av den sørlige skjærgården og er en av de større øyene. Her finner du flere koselige kaféer, gjestgiveri og restauranter, blant annet Café Oberska. Er det fint vær er hagen deres det perfekte stedet for en brunsj eller en forfriskende iskrem.

  Øya er full av gangveier og stier, perfekt for deg som er glad i friluftsliv. Ta turen til Stora Rös som er det høyeste punktet på Styrsö. Her kan du nyte utsikten over hele skjærgården. Herfra kan du gå sørover mot Brännholmsvik hvor skog møter strand.

  Mer idylliske omgivelser skal du lete lenge etter.

  Styrsö i Gøteborg sin skjærgård - Foto: Getty Images
 • Vrangö

  Vrangö er den minste øya i den sørlige delen av skjærgården, men er en veldig populær sommerreisemål for svenskene selv. Forståelig nok da det kun er 380 innbyggere, helt bilfritt og et landskap som er en idyllisk blanding av strender og klipper.

  Det spesielle plantelivet gjør øya bare enda mer unik. Sulten kan lett mettes på Vrangö og vår favoritt er definitivt Fiskeboa. Her kan du enten kjøpe med deg fersk fisk og sjømat fra fiskeriet, eller nyte et lett fiskemåltid fra deres egen uteservering.

  Mer typisk Vrangö skal du lete lenge etter.

 • Sommeridyll i Gøteborg sin skjærgård

  Sommeridyll i Gøteborg sin skjærgård - Foto: Getty Images

Hvordan komme seg til Gøteborg sin nordlige skjærgård

Da den sørlige delen er helt bilfri kan du derimot komme deg helt til den nordlige delen med bil. Det kan du gjøre ved å ta en av bilferjene fra havnen Lilla Varholmen på vestkysten av Torslanda. De vil enten ta deg til Hönö eller Björkö, som begge er gode utgangspunkt for øyhopping. Ferja til Hönö tar 12 min, og du kan herfra nå øyene Fotö, Öckerö og Halsö med bro. Ferja til Björkö tar 6 min og her kan du parkere bilen og ta passasjerferjene til de bilfrie øyene Kalvsund og Grötö.

Om du reiser uten bil kan du også nå den nordlige delen med buss #290 eller #291 fra Nils Ericsson terminal, som begge stopper flere steder på øyene.

Hönö og Björkö finnes sykkelutleie, men det er lurt å reservere på forhånd da sykkelferie er veldig populært i den idylliske skjærgården.

 • Hönö

  Hönö er en perle på vestkysten og er også skjærgårdens største øy. For en ekte skjærgårdsopplevelse er Hönö stedet, med sine vakre klipper, søte fiskebåter, koselige restauranter, butikker og nydelige landskap.

  Havnen Klåva er øyas møtepunkt. Det er her du finner alt av butikker, spisesteder og overnattingsmuligheter. Ta deg en dukkert ved fyrtårnet, fisk krabber fra brygga, eller hva med å dra til sjøs for en ekte fiskeropplevelse.

  I enden av havnen finner du Tullhuset, en koselig kafé ved sjøen som nærmeste nabo. Her kan du nyte en deilig fiskesuppe og andre klassiske fisk- og sjømatretter.

  Om sommeren kan du nyte herlige kvelder på uteserveringen med live musikk i bakgrunnen. Bedre blir det ikke!

 • Björkö

  Björkö er en av de større øyene i den nordlige delen og spiller en spesiell rolle i vikinghistorie, som en viktig møteplass for konger og deres følge.

  Björkö har et godt utvalg restauranter, barnevennlige strender og steder å overnatte. I gangavstand nord for havna finner du en koselig badeplass med utsikt over til øya Källö-Klippa. Dette er den perfekte plassen for en piknik i naturen, og bedre utsikt skal du lete lenge etter.

  Gammelt fyrhus i Gøteborg sin skjærgård - Foto: Getty Images
 • Fotö

  Bare en spasertur over broa fra Hönö kommer du rett inn i hjertet av Fotö.

  Fotö er et ekte eksempel på tradisjonelle skjærgårdshjem og hytter. I den lille havnen finner du to koselige kaféer, Fotö Hamncafé og Café Boa, hvor du kan nyte en forfriskning og la den vakre utsikten synke inn.

  Om du tar turen nord for havna finner du øyas eneste strandområde. Den lille, koselige bukta er perfekt for familier, og har en egen brygge med hoppebrett hvor barna kan ha det gøy mens du nyter roen fra de idylliske omgivelsene.

 • Skjærgårdsidyll i høstfarger, Gøteborg

  Skjærgårdsidyll i høstfarger, Gøteborg - Foto: Getty Images

Været i Gøteborg de neste 7 dagene

 • Onsdag -1°
 • Torsdag -0°
 • Fredag
 • Lørdag
 • Søndag
 • Mandag
 • Tirsdag

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.