Koster - reisetips til Kosterøyene

Koster - reisetips til Kosterøyene

Ønsker du deg feriedager fjernt fra det hektiske bylivet? Kosterøyene byr på en bilfri ferie full av sjarm og sommeridyll. FINN Reise gir deg tips om ting å gjøre på Koster.

I skjærgården utenfor Strømstad ligger øyriket Koster med Nord- og Sørkoster og et hundretalls øyer, holmer og skjær. De granittgråe Kosterøyene har blitt et kjent og kjært feriemål for mange nordmenn. Det er ikke uten grunn. En reise til Koster, enten du velger å komme med båt fra Strømstad eller har de egen båt, garanterer en vandring i vakker natur og flotte strender. Lokale kjøpmenn har sørget for butikker og restauranter hvor hygge står øverst på menyen.

 • Bilde av "Blåtimen" på Koster

  Blåtimen på Koster - Foto: Getty Images

Koster Marin og Kosterbåten

Det er enkelt å komme til og fra Koster. Koster Marin kjører Kosterbåten fra Strømstad flere ganger daglig i sommerhalvåret. Båten går fra den nordre havnen i Strømstad og overfarten tar 30-45 minutter, avhengig av hvilken brygge du vil gå av på. Du kan også ta en rundtur med båten. Den tar deg gjennom Kosterfjorden og Kosterhavets nasjonalpark.

Gjestehavner

Kosterøyene har også flere gjestehavner. Kostersundt og Vettnet på Nordkoster og Ekenäs på Sørkoster, er gjestehavner som tar i mot flest båtfolk. I tillegg finner du noen mindre gjestehavner med færre plasser på Kyrkosund og Brevik.

 • Bilde fra fiskebrygga på Sørkoster

  Fiskebrygga på Sørkoster - Foto: Getty Images

Aktiv ferie på Koster

Er du blant dem som liker en aktiv ferie, er Kosterøyene et paradis. Sørkoster er spesielt godt egnet for sykling, mens det på Nordkoster, som har et mer karrig landskap, er best å ta beina fatt. Kanopadling og dykking er også favorittaktiviteter på Kosterøyene. Er du vant med å manøvrere båten, anbefales en stopp på øya Ursholmen hvor du finner sagnomsuste Ursholmen Fyr som også har et museum. De to øyene, som deles av et 40 meter bredt sund, har kupert landskap. De to fyrtårnene, hvorav bare det ene er i drift, er synlige både fra hav og land.

Rikt dyreliv

Sjansen for å oppleve sel på din rundtur rundt Koster er stor. Store grupper med sel sees oftest ved skjær og holmer sydvest for Sørkoster. I tillegg er sjøfuglene rikt representert. De benytter ofte Kosterøyene som første stopp på vei til Skandinavia om våren, og tar samme stopp på returen tilbake til sydlige strøk på høsten.

 • Bilde av et barn som gjør seg klar for bading på Koster

  Bading på Koster - Foto: Getty Images

Overnatting på Koster

200 meter fra Kilesand brygge og strand på Sørkoster, ligger Kilesandsgården. Nærmere havet kommer du ikke når du skal leie overnatting på Kosterøyene. Leilighetene har fantastisk utsikt og rommene er store og lyse. Midt på Sørkoster, ligger Kvadrat Koster og på Pensjonat Bergdalen har du mulighet til å bo rett ved havet og nyte lange dager på en fantastisk brygge. I 2018 sto Kosterbaden ferdig med moderne leiligheter over to etasjer. Leilighetene er både til salgs og til utleie.

Hotell på Koster

Ønsker du hotellstandard bør du sjekke inn på skjærgårdshotellet Hotel Ekenäs AB med panoramautsikt til Kosterfjorden. Hotellet ligger på Sørkoster og har tatt i mot gjester helt siden 1905 og byr blant annet på fantastiske fiskesupper.

 • Bilde av Ursholmen fyr på Koster

  Ursholmen fyr på Koster - Foto: Getty Images

Camping på Koster

Siden Kosterøyene for det meste er naturreservat, er det kun en campingplass- Reservatets Familiecamping. Campingplassen ligger helt nede ved havet på Nordkoster sin østre side. Du setter opp teltet der det er plass, men du bør booke i god tid. Plassen fylles raskt. Ellers er det totalforbud mot camping på Kosterøyene. I tillegg til campingmuligheter, leier Reservatet ut såkalte Ekostugor. Alle de sju hyttene har havutsikt. Det er høyt under taket og du kan fyre med ved. Hver hytte er på 25 kvadratmeter, og de er bygd etter økologiske prinsipper og med miljøvennlig materiale, og drives med solenergi og gass.

Været på Koster de neste 7 dagene

 • Fredag -3°
 • Lørdag -4°
 • Søndag -6°
 • Mandag -6°
 • Tirsdag -5°
 • Onsdag -4°
 • Torsdag -3°

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK.